Odstavec předpisu 129/2012 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Příl.8
Příloha 8
Požadavky na množitelské porosty a osivo zelenin
Část I
Přehled druhů
Tabulka 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Český název Latinský název ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Cynara cardunculus L. Artyčok - skupina Artyčok Bob zahradní Vicia faba L. Brassica oleracea L. Brokolice - skupina Brokolice (květáková a výhonková) Apium graveolens L. Celer bulvový - skupina Celer bulvový Celer řapíkatý - skupina Celer řapíkatý Allium cep a L. Cibule, Echalion - skupina Cepa Cibule sečka Allium fistulosum L. Cichorium intybus L. Čekanka hlávková - skupina Čekanka listová Čekanka pro puky - skupina Čekanka pro puky Čekanka kořenová - skupina Čekanka průmyslová Černý kořen Scorzonera hispanica L. Česnek Allium sativum L. Endivie Cichorium endivia L. Phaseolus vulgaris L. Fazol obecný keříčkový - skupina Fazol obecný keříčkový Fazol obecný pnoucí - skupina Fazol obecný pnoucí Fazol šarlatový Phaseolus coccineus L. Foeniculum vulgare Mill. Fenykl - skupina Azoricum Pisum sativum L. Hrách dřeňový - skupina Hrách dřeňový Hrách kulatosemenný - skupina Hrách kulatosemenný Hrách cukrový - skupina Hrách cukrový Chilli Capsicum annuum L. Chřest Asparagus officinalis L. Brassica oleracea L. Kadeřávek - skupina Kadeřávek Brassica oleracea L. Kapusta hlávková - skupina Kapusta hlávková Brassica oleracea L. Kapusta listová - skupina Kapusta listová Brassica oleracea L. Kapusta růžičková - skupina Kapusta růžičková Cynara cardunculus L. Karda - skupina Karda Brassica oleracea L. Kedluben - skupina Kedluben Kerblík Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Kozlíček polníček Valerianella locusta (L.) Laterr. Zea mays L. Kukuřice cukrová - skupina Kukuřice cukrová Kukuřice pukancová - skupina Kukuřice pukancová Brassica oleracea L. Květák - skupina Květák Lilek vejcoplodý Solárním melongena L. Beta vulgaris L. Mangold - skupina mangold Meloun cukrový Cucumis melo L. Meloun vodní Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Mrkev a Mrkev krmná Daucus carota L. Cucumis sativus L. Okurka salátová - skupina Okurka salátová Okurka nakládačka - skupina Okurka nakládačka Paprika Capsicum annuum L. Pažitka Allium schoenoprasum L. Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill Petržel kořenová - skupina Petržel kořenová Petržel listová - skupina Petržel listová Brassica oleracea L. Portugalské zelí - skupina Portugalské zelí Pór Allium porrum L. Rajče Solanum lycopersicum L. Reveň Rheum rhabarbarum L. Raphanus sativus L. Ředkvička - skupina Ředkvička Ředkev - skupina Ředkev Řepa salátová včetně "Cheltenham Beta vulgaris L. beet" - skupina Řepa zeleninová Salát Lactuca sativa L. Allium cepa L. Šalotka - skupina Aggregatum Špenát Spinacia oleracea L. Tykev obecná vč. cukety a patizonu Cucurbita pepo L. Tykev velkoplodá Cucurbita maxima Duchesne Brassica rapa L. Vodnice - skupina Vodnice Zelí hlávkové bílé a Zelí hlávkové Brassica oleracea L. červené - skupina Capitata Brassica rapa L. Zelí pekingské - skupina Zelí pekingské Anýz vonný1 Pimpinella anisum L. Čtyřboč (špenát novozélandský)1 Tetragonia tetragonoides (Pall.) Kuntze Kopr vonný1 Anethum graveolens L. Koriandr setý1 Coriandrum sativum L. Majoránka zahradní1 Origanum majorana L. Pastinák setý 1 Pastinaca sativa L. Řeřicha setá1 Lepidium sativum L. Tykev fíkolistá1 Cucurbita ficifolia Bouché Zelí čínské1 Brassica rapa L. Všechny hybridy druhů a skupin uvedených v této tabulce ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 - Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
Část II
Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a nejvyšší povolený počet
generací
Oddíl 1
Povolené kategorie a generace
Tabulka 2 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh Rozmnožovací materiál Základní Certifikovaný Standardní předstupňů RM RM osivo --------------------------------------------------------------------------- SE 1 SE 2 E C S ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Všechny druhy zelenin X X X X X uvedené v tabulce 1 této přílohy s výjimkou čekanky kořenové ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Čekanka kořenová X X X X -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Část III
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 1
Předplodiny, počet a termíny přehlídek
Tabulka 3.1a ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skupina zelenin, Kategorie Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na rod, druh kterých byly v předcházejícím období pěstovány: --------------------------------------------------- počet roků předplodiny ------------------------------------------------------------------------------------------------------- zeleniny rodu SE, E, C 4 rod Brassica Brassica včetně linií a hybridů ------------------------------------------------------------------------------------------------------- zeleniny čeledi Apiaceae SE, E, C 3 čeleď Apiaceae (okoličnaté) ------------------------------------------------------------------------------------------------------- čekanka, endivie SE, E, C 3 tentýž nebo jiný druh rodu Cichorium ------------------------------------------------------------------------------------------------------- hrách a fazol SE, E, C 4 čeleď Fabaceae ------------------------------------------------------------------------------------------------------- rajče SE, E, C 3 rajče včetně linií a hybridů ------------------------------------------------------------------------------------------------------- řepa, mangold SE, E, C 5 rod Beta ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ředkvička, ředkev SE, E, C 3 rod Raphanus ------------------------------------------------------------------------------------------------------- salát, špenát SE, E, C 2 tentýž nebo příbuzný botanický druh ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ostatní druhy SE, E, C 1 tentýž nebo příbuzný zelenin včetně linií a hybridů botanický druh ------------------------------------------------------------------------------------------------------- kořeninové SE, E, C 3 tentýž nebo příbuzný rostliny botanický druh ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tabulka 3.1b ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skupina zelenin, rod, druh První přehlídka Druhá přehlídka ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ve fázi ------------------------------------------------------------------------------------------------------- sazečky všech dvouletých druhů technologické zralosti po vytřídění sazeček u kořen.druhů a cibule, po selekci u brukvovitých ------------------------------------------------------------------------------------------------------- semenice všech dvouletých druhů kvetení ------------------------------------------------------------------------------------------------------- chřest, lilek a rajče technologické zralosti ------------------------------------------------------------------------------------------------------- kořeninové rostliny, kozlíček technologické zralosti kvetení polníček, řeřicha setá a reveň ------------------------------------------------------------------------------------------------------- hrách, fazol, meloun, okurky, kvetení technologické zralosti paprika a tykev ------------------------------------------------------------------------------------------------------- kukuřice cukrová a pukancová před kvetením kvetení ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ostatní jednoleté druhy technologické zralosti kvetení -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oddíl 2
Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů
Pododdíl 1
Tabulka 3.2.1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh SE, E C ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 500 m 300 m anýz, fenykl, koriandr od porostu jiné odrůdy téhož druhu 300 m 100 m od planých rostlin téhož druhu -------------------------------------------------------------------------------------------------------
brokolice, kedluben, 1000 m 600 m kadeřávek, kapusta, od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly květák, zelí, portugalské zelí ovlivnit uniformitu odrůdy - od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Brassica oleracea L. 500 m 300 m od ostatních zdrojů pylu rodu Brassica náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem
------------------------------------------------------------------------------------------------------- celer a petržel 500 m 300 m cibule, echalion, od jiné odrůdy téhož druhu pažitka, pór (semenice) -------------------------------------------------------------------------------------------------------
čekanka, endivie, 1 000 m 1 000 m od jiných druhů nebo poddruhů téhož rodu 600 m 300 m od jiné odrůdy sledovaného druhu 300 m 100 m od plané čekanky
------------------------------------------------------------------------------------------------------- zelí pekingské, vodnice 1 000 m 600 m od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy - od sebe navzájem, od jiné odrůdy, od tuřínu, řepky a řepice ------------------------------------------------------------------------------------------------------- kukuřice cukrová a 500 m 300 m pukancová od jiného prášícího zdroje kukuřice ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 500 m 300 m mrkev (včetně krmné) od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve 2 300 m 100 m od mrkve lesní - mrkvouse 3 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- okurka, meloun, tykev 1000 m 700m od jiné formy nebo odrůdy téhož druhu ------------------------------------------------------------------------------------------------------- pastinák 500 m 300 m od jiné odrůdy téhož druhu 300 m 100 m od kvetoucího planého pastináku ------------------------------------------------------------------------------------------------------- paprika, chilli 500 m 300 m mezi odrůdami pálivými a nepálivými a mezi zeleninovými a kořeninovými 300 m 200 m od jiné odrůdy ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ředkev, ředkvička 500 m 300m od jiné odrůdy 300 m 100m od kvetoucí ohnice polní 2) ------------------------------------------------------------------------------------------------------- řepa, mangold 1 000 m 600m od odrůdy stejného poddruhu patřící k jiné skupině odrůd 4 600 m 300 m od odrůdy stejného poddruhu patřící ke stejné skupině odrůd 4 1 000 m 1 000 m od jakéhokoli zdroje pylu rodu Beta neuvedeného výše ------------------------------------------------------------------------------------------------------- salát 500 m 300 m od jiné odrůdy 50 m 50 m od kvetoucí lociky kompasové ------------------------------------------------------------------------------------------------------- špenát 1000 m 600 m od jiné odrůdy ------------------------------------------------------------------------------------------------------- hrách izolace k zamezení mechanické příměsi během sklizně: 2 m ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ostatní druhy zelenin 500 m 300 m od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy 300 m 100 m od ostatních zdrojů pylu náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 - C - ve vzdálenosti od 250 m se mohou takové rostliny ojediněle vyskytovat. 3 - Do 50 m ojediněle, nad 50 m 10 rostlin na 10 m2. 4 - Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin uvádí tabulky 3.2.2 a 3.2.3.
Pododdíl 2
1. každý množitelský porost zelenin a kořeninových rostlin je po celou
dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou nejméně 1 m širokou,
2. od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny v tabulce 3.2.1, se mohou
ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je stanovena izolace,
3. v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí vyskytovat plevelné
rostliny, od nichž tabulka 3.2.1 stanoví izolační vzdálenost k zamezení nežádoucímu
opylení,
4. izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou izolací dostatečně
zabraňující přenosu pylu.
Pododdíl 3
Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin podle morfologických
znaků:
Beta vulgaris L. var. vulgaris, mangold : Tabulka 3.2.2 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skupina Znaky ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Bílý řapík a světle zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Bílý řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Zelený řapík a středně nebo tmavě zelenálistová čepel, bez anthokyanového zbarvení ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Růžový řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 5 Červený řapík a listová čepel s anthokyanovým zbarvením ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Beta vulgaris L. var. conditiva Alef., řepa salátová : Tabulka 3.2.3 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skupina Znaky ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Příčně úzce elipsovitý nebo příčně elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy bílá ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Kruhovitý nebo široce eliptický tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy žlutá ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 5 Úzce oválný tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 6 Úzce trojúhelníkovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oddíl 3
Čistota druhu a čistota odrůdy
1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost.
2) Porost musí být prakticky prostý veškerých škodlivých organismů, které
snižují užitnou hodnotu a kvalitu osiva.
Část IV
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech
Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním
obchodě:
1. Pozemek pro množitelský porost musí být prost všech volně rostoucích rostlin,
které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo kontaminovat množené osivo chorobami,
přenosnými osivem, nebo svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného osiva.
2. Musí být zamezeno přenosu půdních patogenů na sklizené osivo.
3. Množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné fázi nebo fázích vývoje
nejméně jednou.
4. Požadavky na izolační vzdálenosti - minimální vzdálenosti od všech zdrojů
nežádoucího pylu a chorob přenosných osivem (včetně virových chorob přenosných osivem
a divoce rostoucích rostlin, které mohou být zdrojem chorob):
------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh Minimální vzdálenost5, 6 SE, E C ------------------------------------------------------------------------------------------------------- druhy rodů Beta a Brassica - od zdrojů cizího 1 000 m 600 m pylu, který může způsobit značné zhoršení odrůdy ------------------------------------------------------------------------------------------------------- druhy rodů Beta a Brassica - od ostatních 500 m 300 m zdrojů cizího pylu ovlivňujícího odrůdu ------------------------------------------------------------------------------------------------------- všechny ostatní cizosprašné druhy - od zdrojů 500 m 300 m cizího pylu, který může způsobit značné zhoršení odrůdy ------------------------------------------------------------------------------------------------------- všechny ostatní cizosprašné druhy - od 300 m 100 m ostatních zdrojů cizího pylu ovlivňujícího odrůdu ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 5 - Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, existuje-li dostatečná ochrana proti nežádoucímu cizosprášení a proti přenosu chorob přenosných osivem. 6 - Uvedené vzdálenosti se vztahují na ostatní množitelské porosty a na běžné pěstební porosty kvetoucí ve stejné době jako sledovaný množitelský porost.
5. Certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty
vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
6. Porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a odrůdovou čistotu.
7. Osivo používané k množení musí být v rámci možností bez škůdců a chorob.
Zdravotní stav osiva je kontrolován před setím a v případě potřeby je osivo namořeno.
8. Výskyt chorob přenosných osivem musí být v porostu na co nejnižší úrovni.
Část V
Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Oddíl 1
Výčet a rozsah úředních zkoušek potřebných ke zjištění vlastností rozmnožovacího
materiálu
_________________
Pozn. ASPI: Ve vysvětlivce č. 8 za slova "a salátu" se doplňují slova
"a dále u druhů, u kterých je laboratorní ověření výskytu RNŠO v osivu vyžadováno
zvolenou variantou opatření k zamezení výskytu těchto RNŠO uvedených v tabulce 5.3.2
v této příloze
Oddíl 2
Požadavky na vlastnosti osiva
Pododdíl 1
Tabulka 5.2 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh Kategorie Vlhkost Klíčivost Čistota Příměs semen Hmotnost osiva nejvýše nejméně nejméně jiných laboratorního % % % rostlinných vzorku 10 12 druhů % v gramech ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 2 3 4 5 6 7 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- artyčok, SE,E 10,0 65 96,0 0,5 900 karda C,S bob zahradní SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S brokolice, SE,E 10,0 75 97,0 1,0 100 kadeřávek C,S celer SE,E 13,0 70 97,0 1,0 25 C,S cibule, SE,E 13,0 70 97,0 0,5 80 šalotka, C,S echalion cibule SE,E 13,0 65 97,0 0,5 50 sečka C,S
čekanka SE,E 14,0 80 97,0 1,0 50 kořenová C
čekanka pro puky, SE,E 14,0 65 95,0 1,5 50 čekanka hlávková C,S černý SE,E 13,0 70 95,0 1,0 300 kořen C,S česnek SE,E 13,0 65 97,0 0,5 20 C,S
endivie SE,E 13,0 65 95,0 1,0 40 C,S
fazol SE,E 16,0 75 98,0 0,1 1000 obecný C,S fazol SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 šarlatový C,S fenykl SE,E 12,0 70 96,0 1,0 180 C,S hrách SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S chřest SE,E 13,0 70 96,0 0,5 1000 C,S kapusta, SE,E 10,0 75 97,0 1,0 100 kedluben, C,S
zelí hlávkové, portugalské zelí
zelí pekingské SE,E 10,0 75 97,0 1,0 70 C,S kerblík SE,E 13,0 70 96,0 1,0 60 C,S kozlíček SE,E 13,0 65 95,0 1,0 70 polníček C,S kukuřice cukrová SE,E 14,0 85 13 98,0 0,1 1000 a pukancová C,S květák SE,E 10,0 70 97,0 1,0 100 C,S lilek SE,E 12,0 65 96,0 0,5 150 vejcoplodý C,S mangold SE,E 15,0 70 97,0 0,5 500 C,S meloun SE,E 13,0 75 98,0 0,1 1000 vodní C,S meloun SE,E 13,0 75 98,0 0,1 150 cukrový C,S
mrkev a SE,E 13,0 65 95,0 1,0 30 mrkev krmná C,S
okurka SE,E 13,0 80 98,0 0,1 150 C,S paprika, SE,E 13,0 65 97,0 0,5 150 chilli C,S pažitka SE,E 13,0 65 97,0 0,5 30 C,S petržel SE,E 13,0 65 97,0 1,0 40 C,S pór SE,E 13,0 65 97,0 0,5 70 C,S rajče SE,E 13,0 75 97,0 0,5 20 C,S reveň SE,E 13,0 70 97,0 0,5 450 C,S ředkev, SE,E 10,0 70 97,0 1,0 300 ředkvička C,S
řepa SE,E 15,0 70 97,0 0,5 500 salátová včetně C,S „Cheltenham beet “ C,S
salát SE,E 13,0 75 95,0 0,5 30 C,S špenát SE,E 13,0 75 97,0 1,0 250 C,S
tykev obecná SE,E 13,0 75 98,0 0,1 1000 včetně cukety a C,S patizonu
tykev SE,E 13,0 80 98,0 0,1 1000 velkoplodá C,S vodnice SE,E 10,0 80 97,0 1,0 70 C,S anýz vonný SE,E 13,0 65 98,0 0,5 70 C,S 95,0 1,0 čtyřboč SE,E 13,0 80 11 99,0 0,5 1000 (špenát C,S 97,0 1,0 novozélandský) kopr vonný SE,E 13,0 55 97,0 0,5 40 C,S 95,0 1,0 koriandr setý SE,E 13,0 70 99,0 0,5 400 C,S 97,0 1,0 majoránka zahradní SE,E 13,0 60 96,0 0,5 25 C,S 93,0 1,0 pastinák setý SE,E 13,0 70 97,0 0,5 100 C,S 95,0 1,0 řeřicha setá SE,E 13,0 80 98,0 0,5 60 C,S 96,0 1,0 tykev SE,E 13,0 75 98,0 0,1 350 fíkolistá C,S zelí čínské SE,E 13,0 75 98,0 0,5 70 C,S 97,0 1,0 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 10 - Vlhkost osiva zelenin se stanovuje pouze na vyžádání. 11 - Průměrný počet klíčenců na 100 plodů. 12 - Osivo musí svým vzhledem odpovídat čištěnému osivu. 13 - U super sladkých typů kukuřice cukrové je požadovaná minimální klíčivost snížena na 80 %. Úřední návěska nebo návěska dodavatele musí v takovém případě obsahovat text „Klíčivost nejméně 80 %“.
Pododdíl 2
1. odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikovaný rozmnožovací
materiál a standardní osivo je následně kontrolována ve vegetačních zkouškách,
2. mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů uvádí tabulka 5.3.
Oddíl 3
Mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů
Pododdíl 1
Tabulka 5.3.1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh RNŠO nebo příznaky, které způsobuje Prahové hodnoty pro osivo kategorií SE, E, C ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rajče Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis 0 % et al. Xanthomonas euvesicatoria Jones et al. 0 % Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al 0 % Xanthomonas perforans Jones et al. 0 % Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al. 0 % Pepino mosaic virus 0 % Potato spindle tuber viroid 0 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fazol obecný Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Smith) Vauterin et al. 0 % Xanthomonas fuscans subsp. fuscans Schaad et al. 0 % Acanthoscelides obtectus (Say) 0 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fazol Acanthoscelides obtectus (Say) 0 % šarlatový ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Paprika, Xanthomonas euvesicatoria Jones et al. 0 % chilli Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al 0 % Xanthomonas perforans Jones et al. 0 % Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al. 0 % Potato spindle tuber viroid 0 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hrách Bruchus pisorum (Linnaeus) 0 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bob zahradní Bruchus rufimanus Boheman 0 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Cibule, Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev 0 % echalion, šalotka, pór ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh Škodlivý organismus Nejvyšší povolený výskyt pro kategorie SE, E, C ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fazol obecný Glomerella cingulata f. sp. phaseoli Kimati 1 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Salát Botrytis spp. 10 % Virus salátové mozaiky 1 % ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Luskové Acanthoscelides obtectus Say 0 % zeleniny Bruchus affinis Frölich Bruchus atomarius (Linnaerus) Bruchus pisorum (Linnaerus) Bruchus rufimanus Boheman -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Výskyt RNŠO na osivu zeleniny nesmí, alespoň na základě vizuálního posouzení,
překračovat prahové hodnoty vymezené v tabulce 5.3.1.
Pododdíl 2
Opatření s cílem zamezit výskytu RNŠO na osivu zelenin přijatá podle
nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5):
Tabulka 5.3.2 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druh RNŠO Opatření k RNŠO a limitům uvedeným v tab. 5.3.1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rajče Xanthomonas euvesicatoria Jones et a) osivo je získáno vhodnou kyselou extrakcí a al. Xanthomonas gardneri (ex Šutič) b) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že Jones et al. jsou prosté daného RNŠO, Xanthomonas perforans Jones et al. nebo Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) c) i) při vizuálních prohlídkách během ukončeného Vauterin et al. vegetačního období na stanovišti produkce ve vhodných termínech pro zjištění škodlivého organismu nebyly zjištěny příznaky choroby způsobované daným RNŠO. nebo ii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování reprezentativního vzorku na daný RNŠO s použitím vhodných metod, bez ohledu na to, zda předcházelo vhodné ošetření, a na základě těchto testů bylo shledáno prostým daného RNŠO. Clavibacter michiganensis ssp. a) osivo bylo získáno vhodnou metodou kyselé Michiganensis (Smith) Davis et al. extrakce či obdobnou metodou a b) i) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že jsou prosté organismu Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis et al., nebo ii) při vizuálních prohlídkách během ukončeného vegetačního období na stanovišti produkce ve vhodných termínech pro zjištění škodlivého organismu nebyly zjištěny příznaky choroby způsobované organismem Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis et al. nebo iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na organismus Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis et al. na reprezentativním vzorku a s použitím vhodných metod a při těchto testech bylo shledáno prostým škodlivého organismu. Pepino mosaic virus a) osivo bylo získáno vhodnou metodou kyselé extrakce či obdobnou metodou a: b) i) osivo pochází z oblastí, kde není znám výskyt organismu Pepino mosaic virus, nebo ii) na rostlinách na místě produkce nebyly během celého vegetačního období pozorovány žádné příznaky chorob způsobovaných organismem Pepino mosaic virus nebo iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na organismus Pepino mosaic virus na reprezentativním vzorku a s použitím vhodných metod a při těchto testech bylo shledáno prostým škodlivého organismu Potato spindle tuber viroid a) i) osivo pochází z oblastí, kde není znám výskyt organismu Potato spindle tuber viroid, nebo ii) na rostlinách na místě produkce nebyly během celého vegetačního období pozorovány žádné příznaky chorob způsobovaných organismem Potato spindle tuber viroid nebo iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na organismus Potato spindle tuber viroid na reprezentativním vzorku a s použitím vhodných metod a při těchto testech bylo shledáno prostým škodlivého organismu. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fazol obecný Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli a) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že (Smith) Vauterin et al. jsou prosté daného RNŠO, Xanthomonas fuscans subsp. fuscans nebo Schaad et al. b) porost, ze kterého bylo osivo získáno, byl vizuálně prohlédnut ve vhodných termínech během vegetačního období a shledán prostým daného RNŠO nebo c) byl otestován reprezentativní vzorek osiva a shledán při těchto testech prostým daného RNŠO. Acanthoscelides obtectus (Say) a) reprezentativní vzorek osiva byl podroben vizuální prohlídce v nejvhodnějším termínu pro zjištění škodlivého organismu, což může být po vhodném ošetření, a b) osivo bylo shledáno prostým organismu Acanthoscelides obtectus (Say). ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Paprika, Xanthomonas euvesicatoria Jones et a) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že chilli al. Xanthomonas gardneri (ex Šutič) jsou prosté daného RNŠO, Jones et al. nebo Xanthomonas perforans b) při vizuálních prohlídkách během ukončeného vegetačního období na stanovišti produkce ve Jones et al. vhodných termínech pro zjištění škodlivého Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) organismu nebyly zjištěny příznaky choroby Vauterin et al. způsobované daným RNŠO; nebo c) osivo bylo podrobeno úřednímu testování reprezentativního vzorku na daný RNŠO s použitím vhodných metod, bez ohledu na to, zda předcházelo vhodné ošetření, a na základě těchto testů bylo shledáno prostým daného RNŠO. Potato spindle tuber viroid a) i) osivo pochází z oblastí, kde není znám výskyt organismu Potato spindle tuber viroid, nebo ii) na rostlinách na místě produkce nebyly během celého vegetačního období pozorovány žádné příznaky chorob způsobovaných organismem Potato spindle tuber viroid nebo iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na organismus Potato spindle tuber viroid na reprezentativním vzorku a s použitím vhodných metod a při těchto testech bylo shledáno prostým škodlivého organismu. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fazol Acanthoscelides obtectus (Say) a) reprezentativní vzorek osiva byl podroben šarlatový vizuální prohlídce v nejvhodnějším termínu pro zjištění škodlivého organismu, což může být po Hrách Bruchus pisorum (L.) vhodném ošetření, a b) osivo bylo shledáno prostým daného RNŠO. Bob zahradní Bruchus rufimanus L. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Cibule, Ditylenchus dipsaci (Kuehn) a) porost byl od začátku posledního ukončeného echalion, Filipjev vegetačního období vizuálně prohlédnut nejméně šalotka, pór jednou ve vhodném termínu pro zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány příznaky výskytu organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev nebo b) sklizené osivo bylo po laboratorních testech na reprezentativním vzorku shledáno prostým organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev nebo c) rozmnožovací materiál byl podroben vhodnému chemickému nebo fyzikálnímu ošetření proti organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev a po laboratorních testech provedených na reprezentativním vzorku bylo osivo shledáno prostým tohoto škodlivého organismu. -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Část VI
Návěska
Oddíl 1
Úřední návěska osiva zelenin kategorie rozmnožovací materiál předstupňů
nebo šlechtitelský rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
1. označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název druhu
4. název odrůdy
5. označení kategorie „rozmnožovací materiál předstupňů“ nebo „šlechtitelský
rozmnožovací materiál“
6. generace po šlechtitelském rozmnožovacím materiálu
7. číslo partie
8. hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity
granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady,
uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
9. měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené
slovy: „vzorkováno- (měsíc a rok)“
10. označení země výroby
11. číslo návěsky
12. název a adresa dodavatele
13. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li
chemické ošetření provedeno
14. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li
se o geneticky modifikovanou odrůdu
15. u druhů, u kterých je v prováděcích aktech přijatých podle nařízení Evropského
parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5), stanovena povinnost opatřit
rozmnožovací materiál rostlinolékařským pasem, musí být s návěskou spojen rostlinolékařský
pas
Oddíl 2
Úřední návěska osiva zelenin kategorie základní rozmnožovací materiál
nebo certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
1. označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název druhu
4. název odrůdy
5. u hybridních odrůd nebo inbredních linií:
a) pro základní osivo,
u něhož hybrid nebo inbrední linie, ke které základní osivo patří, jsou zapsány ve
společném katalogu- název komponentu, pod kterým byl úředně povolen, s odkazem na
výslednou odrůdu nebo bez něj, doplněný v případě hybridu nebo množitelské linie,
které jsou určeny výhradně k použití jako komponenty pro výsledné odrůdy, slovem
„komponent“,
b) pro základní osivo v ostatních případech- název komponentu, ke kterému
základní osivo patří a který může být vyznačen kódem, s odkazem na výslednou odrůdu,
s uvedením jeho funkce (otcovský nebo mateřský komponent) nebo bez něj a doplněný
slovem „komponent“,
c) pro certifikované osivo - název odrůdy, ke které osivo patří,
doplněný slovem „hybrid“
6. kategorie
7. číslo partie
8. hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity
granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady,
uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
9. měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené
slovy: „vzorkováno-(měsíc a rok)“
10. označení země výroby
11. číslo návěsky
12. název a adresa dodavatele
13. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li
chemické ošetření provedeno
14. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li
se o geneticky modifikovanou odrůdu
15. přezkoušeno (měsíc a rok) v případě, že byla přezkoušena alespoň
klíčivost
16. u druhů, u kterých je v prováděcích aktech přijatých podle nařízení Evropského
parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5), stanovena povinnost opatřit
rozmnožovací materiál rostlinolékařským pasem, musí být s návěskou spojen rostlinolékařský
pas
Oddíl 3
Návěska dodavatele nebo nápis na balení osiva zelenin kategorie standardní
osivo obsahuje následující údaje:
1. označení „Pravidla a normy EU“
2. název a adresa dodavatele
3. hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze
uvést konec hospodářského roku
4. název druhu
5. název odrůdy
6. kategorie
7. číslo partie
8. hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity
granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady,
uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
9. spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec hospodářského roku
10. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li
chemické ošetření provedeno
11. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li
se o geneticky modifikovanou odrůdu
12. u druhů, u kterých je v prováděcích aktech přijatých podle nařízení Evropského
parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5), stanovena povinnost opatřit
rozmnožovací materiál rostlinolékařským pasem, musí být s návěskou spojen rostlinolékařský
pas
Část VII
Malé balení
Oddíl 1
Nejvyšší povolená hmotnost malého balení osiva zelenin
Tabulka 7.1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druhy Nejvyšší hmotnost rozmnožovacího materiálu (bez aditiv) v kg ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. luskové zeleniny 5,0 2. cibule, echalion, kerblík, chřest, 0,5 mangold, řepa salátová, vodnice, meloun vodní, tykev velkoplodá, tykev obecná, mrkev, ředkev, ředkvička, černý kořen, špenát, kozlíček polníček 0,1 3. ostatní druhy -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oddíl 2
Označování malého balení
Pododdíl 1
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie
certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
1. označení „Malé balení“
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název a adresa dodavatele
4. hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti,
lze uvést konec hospodářského roku
5. název druhu
6. název odrůdy
7. kategorie
8. číslo partie
9. čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena
hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky
nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva
nebo klubíček a celkovou hmotností
10. slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec hospodářského
roku
11. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li
chemické ošetření provedeno
12. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li
se o geneticky modifikovanou odrůdu
Pododdíl 2
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie
standardní osivo obsahuje následující údaje:
1. označení „Malé balení“
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název a adresa dodavatele
4. hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti,
lze uvést konec hospodářského roku
5. název druhu
6. název odrůdy
7. kategorie
8. číslo partie
9. čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena
hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky
nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva
nebo klubíček a celkovou hmotností
10. slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec hospodářského
roku
11. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li
chemické ošetření provedeno
12. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li
se o geneticky modifikovanou odrůdu.
Pododdíl 3
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva směsi standardních
osiv odrůd jednoho druhu zeleniny obsahuje následující údaje:
1. označení „Malé balení“
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název a adresa dodavatele
4. rok uzavření vyjádřený slovy: „uzavřeno v roce ... (rok)“ nebo
rok posledního odběru vzorků pro účely poslední zkoušky klíčivosti vyjádřený slovy:
„vzorkováno v roce ... (rok)“
5. slova „směs odrůd ... (název druhu)“
6. názvy odrůd a podíly jednotlivých odrůd vyjádřené čistou hmotností
nebo počtem semen
7. kategorie
8. číslo partie
9. čistou nebo hrubou hmotnost nebo počet semen, v případě, že je
uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací
látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého
osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
10. případně slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“
11. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li
chemické ošetření provedeno
12. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li
se o geneticky modifikovanou odrůdu.