Odstavec předpisu 129/2012 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Příl.8

Příloha 8
Požadavky na množitelské porosty a osivo zelenin
Část I
Přehled druhů
                                                            
                                                                                              Tabulka 1                                                           
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Český název                          Latinský název                                                    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                     Cynara cardunculus L.                                             
Artyčok                              - skupina Artyčok                                                 
Bob zahradní                         Vicia faba L.                                                     
                                     Brassica oleracea L.                                              
Brokolice                            - skupina Brokolice (květáková a výhonková)                       
                                     Apium graveolens L.                                               
Celer bulvový                        - skupina Celer bulvový                                           
Celer řapíkatý                       - skupina Celer řapíkatý                                          
                                     Allium cep a L.                                                   
Cibule, Echalion                     - skupina Cepa                                                    
Cibule sečka                         Allium fistulosum L.                                              
                                     Cichorium intybus L.                                              
Čekanka hlávková                     - skupina Čekanka listová                                         
Čekanka pro puky                     - skupina Čekanka pro puky                                        
Čekanka kořenová                     - skupina Čekanka průmyslová                                      
Černý kořen                          Scorzonera hispanica L.                                           
Česnek                               Allium sativum L.                                                 
Endivie                              Cichorium endivia L.                                              
                                     Phaseolus vulgaris L.                                             
Fazol obecný keříčkový               - skupina Fazol obecný keříčkový                                  
Fazol obecný pnoucí                  - skupina Fazol obecný pnoucí                                     
Fazol šarlatový                      Phaseolus coccineus L.                                            
                                     Foeniculum vulgare Mill.                                          
Fenykl                               - skupina Azoricum                                                
                                     Pisum sativum L.                                                  
Hrách dřeňový                        - skupina Hrách dřeňový                                           
Hrách kulatosemenný                  - skupina Hrách kulatosemenný                                     
Hrách cukrový                        - skupina Hrách cukrový                                           
Chilli                               Capsicum annuum L.                                                
Chřest                               Asparagus officinalis L.                                          
                                     Brassica oleracea L.                                              
Kadeřávek                            - skupina Kadeřávek                                               
                                     Brassica oleracea L.                                              
Kapusta hlávková                     - skupina Kapusta hlávková                                        
                                     Brassica oleracea L.                                              
Kapusta listová                      - skupina Kapusta listová                                         
                                     Brassica oleracea L.                                              
Kapusta růžičková                    - skupina Kapusta růžičková                                       
                                     Cynara cardunculus L.                                             
Karda                                - skupina Karda                                                   
                                     Brassica oleracea L.                                              
Kedluben                             - skupina Kedluben                                                
Kerblík                                      Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.                                 
Kozlíček polníček                    Valerianella locusta (L.) Laterr.                                 
                                     Zea mays L.                                                       
Kukuřice cukrová                     - skupina Kukuřice cukrová                                        
Kukuřice pukancová                   - skupina Kukuřice pukancová                                      
                                     Brassica oleracea L.                                              
Květák                               - skupina Květák                                                  
Lilek vejcoplodý                     Solárním melongena L.                                             
                                     Beta vulgaris L.                                                  
Mangold                              - skupina mangold                                                 
Meloun cukrový                       Cucumis melo L.                                                   
Meloun vodní                         Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai                       
Mrkev a Mrkev krmná                  Daucus carota L.                                                  
                                     Cucumis sativus L.                                                
Okurka salátová                      - skupina Okurka salátová                                         
Okurka nakládačka                    - skupina Okurka nakládačka                                       
Paprika                              Capsicum annuum L.                                                
Pažitka                              Allium schoenoprasum L.                                           
                                     Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill                   
Petržel kořenová                     - skupina Petržel kořenová                                        
Petržel listová                      - skupina Petržel listová                                         
                                     Brassica oleracea L.                                              
Portugalské zelí                     - skupina Portugalské zelí                                        
Pór                                  Allium porrum L.                                                  
Rajče                                Solanum lycopersicum L.                                           
Reveň                                Rheum rhabarbarum L.                                              
                                     Raphanus sativus L.                                               
Ředkvička                            - skupina Ředkvička                                               
Ředkev                               - skupina Ředkev                                                  
Řepa salátová včetně "Cheltenham     Beta vulgaris L.                                                  
beet"                                - skupina Řepa zeleninová                                         
Salát                                Lactuca sativa L.                                                 
                                     Allium cepa L.                                                    
Šalotka                              - skupina Aggregatum                                              
Špenát                               Spinacia oleracea L.                                              
Tykev obecná vč. cukety a patizonu   Cucurbita pepo L.                                                 
Tykev velkoplodá                     Cucurbita maxima Duchesne                                         
                                     Brassica rapa L.                                                  
Vodnice                              - skupina Vodnice                                                 
Zelí hlávkové bílé a Zelí hlávkové   Brassica oleracea L.                                              
červené                              - skupina Capitata                                                
                                     Brassica rapa L.                                                  
Zelí pekingské                       - skupina Zelí pekingské                                          
Anýz vonný1                          Pimpinella anisum L.                                              
Čtyřboč (špenát novozélandský)1      Tetragonia tetragonoides (Pall.) Kuntze                           
Kopr vonný1                          Anethum graveolens L.                                             
Koriandr setý1                       Coriandrum sativum L.                                             
Majoránka zahradní1                  Origanum majorana L.                                              
Pastinák setý 1                      Pastinaca sativa L.                                               
Řeřicha setá1                        Lepidium sativum L.                                               
Tykev fíkolistá1                     Cucurbita ficifolia Bouché                                        
Zelí čínské1                         Brassica rapa L.                                                  
Všechny hybridy druhů a skupin uvedených v této tabulce
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 - Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
Část II
Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a nejvyšší povolený počet generací
Oddíl 1
Povolené kategorie a generace
                                                                                              Tabulka 2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
     Druh                         Rozmnožovací materiál      Základní     Certifikovaný   Standardní 
                                       předstupňů               RM             RM           osivo    
                            ---------------------------------------------------------------------------
                                SE 1            SE 2             E              C             S      
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Všechny druhy zelenin             X               X              X              X             X      
uvedené v tabulce 1 této                                                                      
přílohy s výjimkou čekanky                                                                    
kořenové                                                                                      
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Čekanka kořenová                  X               X              X              X                   
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Část III
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 1
Předplodiny, počet a termíny přehlídek
 
                                                                                           Tabulka 3.1a
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Skupina zelenin,        Kategorie                    Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na
rod, druh                                            kterých byly v předcházejícím období pěstovány:
                                                    ---------------------------------------------------
                                                      počet roků           předplodiny
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
zeleniny rodu              SE, E, C                        4               rod Brassica 
Brassica                   včetně linií a hybridů
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
zeleniny čeledi Apiaceae   SE, E, C                        3               čeleď Apiaceae
(okoličnaté)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
čekanka, endivie           SE, E, C                        3               tentýž nebo jiný druh
                                                                           rodu Cichorium
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
hrách a fazol              SE, E, C                        4               čeleď Fabaceae
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
rajče                      SE, E, C                        3               rajče
                           včetně linií a hybridů
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
řepa, mangold              SE, E, C                        5               rod Beta
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
ředkvička, ředkev          SE, E, C                        3               rod Raphanus
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
salát, špenát              SE, E, C                        2               tentýž nebo příbuzný
                                                                           botanický druh
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
ostatní druhy              SE, E, C                        1               tentýž nebo příbuzný
zelenin                    včetně linií a hybridů                          botanický druh    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
kořeninové                 SE, E, C                        3               tentýž nebo příbuzný
rostliny                                                                   botanický druh
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  

                                                                                           Tabulka 3.1b
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Skupina zelenin, rod, druh                   První přehlídka                Druhá přehlídka
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
                                                                  ve fázi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
sazečky všech dvouletých druhů               technologické zralosti        po vytřídění sazeček
                                                                           u kořen.druhů a cibule,
                                                                           po selekci u brukvovitých
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
semenice všech dvouletých druhů                      kvetení                 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
chřest, lilek a rajče                        technologické zralosti             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
kořeninové rostliny, kozlíček                technologické zralosti        kvetení
polníček, řeřicha setá a reveň           
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
hrách, fazol, meloun, okurky,                        kvetení               technologické zralosti
paprika a tykev                          
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
kukuřice cukrová a pukancová                 před kvetením                 kvetení
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
ostatní jednoleté druhy                      technologické zralosti        kvetení
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Oddíl 2
Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů
Pododdíl 1
                                                               
                                                                                         Tabulka 3.2.1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         Druh                                 SE, E                             C
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
                                              500 m                           300 m
anýz, fenykl, koriandr                        od porostu jiné odrůdy téhož druhu
                                              300 m                           100 m
                                                od planých rostlin téhož druhu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
brokolice, kedluben,                         1000 m                           600 m
kadeřávek, kapusta,                          od  zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly
květák, zelí, portugalské zelí               ovlivnit uniformitu odrůdy - od jiné variety nebo
                                             jiné odrůdy druhu Brassica  oleracea L.
                                              500 m                           300 m
                                             od ostatních zdrojů pylu rodu Brassica náchylných
                                             k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
celer a petržel                               500 m                           300 m
cibule, echalion,                                   od jiné odrůdy téhož druhu
pažitka, pór (semenice)
------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
čekanka, endivie,                           1 000 m                         1 000 m
                                            od jiných druhů nebo poddruhů téhož rodu
                                              600 m                           300 m
                                               od jiné odrůdy sledovaného druhu
                                              300 m                           100 m
                                                        od plané čekanky
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
zelí pekingské, vodnice                     1 000 m                           600 m
                                          od  zdrojů pylu, které by zvláště  nebezpečně mohly
                                          ovlivnit uniformitu odrůdy - od sebe navzájem, od jiné
                                          odrůdy, od tuřínu, řepky a řepice
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
kukuřice cukrová a                            500 m                           300 m
pukancová                                    od jiného prášícího zdroje kukuřice
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
                                              500 m                           300 m
mrkev (včetně krmné)                         od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve 2
                                              300 m                           100 m
                                                  od mrkve lesní - mrkvouse 3
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
okurka, meloun, tykev                        1000 m                            700m
                                             od jiné formy nebo odrůdy téhož druhu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
pastinák                                      500 m                           300 m
                                                     od jiné odrůdy téhož druhu
                                              300 m                           100 m
                                                 od kvetoucího planého pastináku
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
paprika, chilli                               500 m                           300 m
                                            mezi odrůdami pálivými a nepálivými a
                                               mezi zeleninovými a kořeninovými
                                              300 m                           200 m
                                                        od jiné odrůdy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
ředkev, ředkvička                             500 m                           300m
                                                        od jiné odrůdy
                                              300 m                           100m
              
                                                  od kvetoucí ohnice polní 2)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
řepa, mangold                               1 000 m                           600m
                                              od odrůdy stejného poddruhu patřící
                                                    k jiné skupině odrůd 4
                                              600 m                          300 m
                                            od odrůdy stejného poddruhu patřící ke
                                                    stejné skupině odrůd 4
                                            1 000 m                        1 000 m
                                             od jakéhokoli zdroje pylu rodu Beta
                                                     neuvedeného výše
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
salát                                         500 m                          300 m
                                                       od jiné odrůdy
                                               50 m                           50 m
                                                 od kvetoucí lociky kompasové
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
špenát                                       1000 m                          600 m
                                                       od jiné odrůdy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
hrách                                    izolace k zamezení mechanické příměsi během sklizně:                    
                                                              2 m
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
ostatní druhy zelenin                         500 m                          300 m
                                        od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly
                                                 ovlivnit uniformitu odrůdy
                                              300 m                          100 m
                                             od ostatních zdrojů pylu náchylných
                                           k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
2 - C - ve  vzdálenosti od 250 m se mohou takové rostliny ojediněle vyskytovat.
3 - Do 50 m ojediněle, nad 50 m 10 rostlin na 10 m
2
. 4 - Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin uvádí tabulky 3.2.2 a 3.2.3.
Pododdíl 2
1. každý množitelský porost zelenin a kořeninových rostlin je po celou dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou nejméně 1 m širokou,
2. od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny v tabulce 3.2.1, se mohou ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je stanovena izolace,
3. v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí vyskytovat plevelné rostliny, od nichž tabulka 3.2.1 stanoví izolační vzdálenost k zamezení nežádoucímu opylení,
4. izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou izolací dostatečně zabraňující přenosu pylu.
Pododdíl 3
Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin podle morfologických znaků:
 
Beta vulgaris L. var. vulgaris, mangold  :                                                Tabulka 3.2.2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
      Skupina                     Znaky
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         1    Bílý řapík a světle zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         2    Bílý řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         3    Zelený řapík a středně nebo tmavě zelenálistová čepel, bez anthokyanového zbarvení
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         4    Růžový řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         5    Červený řapík a listová čepel s anthokyanovým zbarvením
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  


Beta vulgaris L. var. conditiva Alef., řepa salátová :                                    Tabulka 3.2.3
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
      Skupina                     Znaky
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         1    Příčně úzce elipsovitý nebo příčně elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina
              bulvy červená nebo nachová
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         2    Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy bílá
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         3    Kruhovitý nebo široce eliptický tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy žlutá
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         4    Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy
              červená nebo nachová
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         5    Úzce oválný tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
         6    Úzce trojúhelníkovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Oddíl 3
Čistota druhu a čistota odrůdy
1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost.
2) Porost musí být prakticky prostý veškerých škodlivých organismů, které snižují užitnou hodnotu a kvalitu osiva.
Část IV
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
1. Pozemek pro množitelský porost musí být prost všech volně rostoucích rostlin, které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo kontaminovat množené osivo chorobami, přenosnými osivem, nebo svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného osiva.
2. Musí být zamezeno přenosu půdních patogenů na sklizené osivo.
3. Množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné fázi nebo fázích vývoje nejméně jednou.
4. Požadavky na izolační vzdálenosti - minimální vzdálenosti od všech zdrojů nežádoucího pylu a chorob přenosných osivem (včetně virových chorob přenosných osivem a divoce rostoucích rostlin, které mohou být zdrojem chorob):
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
                    Druh                                                  Minimální vzdálenost5, 6
                                                                            SE, E             C
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
druhy rodů Beta a Brassica - od zdrojů cizího                              1 000 m          600 m
pylu, který může způsobit značné zhoršení
odrůdy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
druhy rodů Beta a Brassica - od ostatních                                    500 m          300 m
zdrojů cizího pylu ovlivňujícího odrůdu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
všechny ostatní cizosprašné druhy - od zdrojů                                500 m          300 m
cizího pylu, který může způsobit značné
zhoršení odrůdy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
všechny ostatní cizosprašné druhy - od                                       300 m          100 m
ostatních zdrojů cizího pylu ovlivňujícího
odrůdu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
5 - Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, existuje-li dostatečná ochrana proti nežádoucímu 
    cizosprášení a proti přenosu chorob přenosných osivem.
6 - Uvedené vzdálenosti se vztahují na ostatní množitelské porosty a na běžné pěstební porosty 
    kvetoucí ve stejné době jako sledovaný množitelský porost.
5. Certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
6. Porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a odrůdovou čistotu.
7. Osivo používané k množení musí být v rámci možností bez škůdců a chorob. Zdravotní stav osiva je kontrolován před setím a v případě potřeby je osivo namořeno.
8. Výskyt chorob přenosných osivem musí být v porostu na co nejnižší úrovni.
Část V
Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Oddíl 1
Výčet a rozsah úředních zkoušek potřebných ke zjištění vlastností rozmnožovacího materiálu
            


          
_________________ 
Pozn. ASPI: Ve vysvětlivce č. 8 za slova "a salátu" se doplňují slova "a dále u druhů, u kterých je laboratorní ověření výskytu RNŠO v osivu vyžadováno zvolenou variantou opatření k zamezení výskytu těchto RNŠO uvedených v tabulce 5.3.2 v této příloze
Oddíl 2
Požadavky na vlastnosti osiva
Pododdíl 1
 
                                                                                           Tabulka 5.2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
    Druh           Kategorie     Vlhkost    Klíčivost      Čistota     Příměs semen       Hmotnost
                     osiva       nejvýše     nejméně       nejméně        jiných       laboratorního
                                    %           %             %        rostlinných        vzorku 
                                   10                        12          druhů  %        v gramech 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------          
     1                2            3            4             5              6               7  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
artyčok,            SE,E         10,0          65           96,0            0,5             900
karda                C,S
bob zahradní        SE,E         16,0          80           98,0            0,1            1000
                     C,S
brokolice,          SE,E         10,0          75           97,0            1,0             100
kadeřávek            C,S
celer               SE,E         13,0          70           97,0            1,0              25
                     C,S
cibule,             SE,E         13,0          70           97,0            0,5              80
šalotka,             C,S
echalion
cibule              SE,E         13,0          65           97,0            0,5              50
sečka                C,S
čekanka             SE,E         14,0          80           97,0            1,0              50
kořenová              C
čekanka pro puky,   SE,E         14,0          65           95,0            1,5              50
čekanka hlávková     C,S
černý               SE,E         13,0          70           95,0            1,0             300
kořen                C,S
česnek              SE,E         13,0          65           97,0            0,5              20
                     C,S
endivie             SE,E         13,0          65           95,0            1,0              40
                     C,S
fazol              SE,E          16,0          75           98,0            0,1            1000
obecný               C,S
fazol               SE,E         16,0          80           98,0            0,1            1000
šarlatový            C,S
fenykl              SE,E         12,0          70           96,0            1,0             180
                     C,S
hrách               SE,E         16,0          80           98,0            0,1            1000
                     C,S
chřest              SE,E         13,0          70           96,0            0,5            1000
                     C,S
kapusta,            SE,E         10,0          75           97,0            1,0             100
kedluben,            C,S
zelí hlávkové, 
portugalské zelí
zelí pekingské      SE,E         10,0          75           97,0            1,0              70
                     C,S
kerblík             SE,E         13,0          70           96,0            1,0              60
                     C,S
kozlíček            SE,E         13,0          65           95,0            1,0              70
polníček             C,S
kukuřice cukrová    SE,E         14,0          85 13        98,0            0,1            1000
a pukancová          C,S
květák              SE,E         10,0          70           97,0            1,0             100
                     C,S
lilek               SE,E         12,0          65           96,0            0,5             150
vejcoplodý           C,S
mangold             SE,E         15,0          70           97,0            0,5             500
                     C,S
meloun              SE,E         13,0          75           98,0            0,1            1000
vodní                C,S
meloun              SE,E         13,0          75           98,0            0,1             150
cukrový              C,S
mrkev a             SE,E         13,0          65           95,0            1,0              30
mrkev krmná          C,S
okurka              SE,E         13,0          80           98,0            0,1             150
                     C,S
paprika,            SE,E         13,0          65           97,0            0,5             150
chilli               C,S
pažitka             SE,E         13,0          65           97,0            0,5              30
                     C,S
petržel             SE,E         13,0          65           97,0            1,0              40
                     C,S
pór                 SE,E         13,0          65           97,0            0,5              70
                     C,S
rajče               SE,E         13,0          75           97,0            0,5              20
                     C,S
reveň               SE,E         13,0          70           97,0            0,5             450
                     C,S
ředkev,             SE,E         10,0          70           97,0            1,0             300
ředkvička            C,S
řepa                SE,E         15,0          70           97,0            0,5             500
salátová včetně      C,S
„Cheltenham beet “   C,S
salát               SE,E         13,0          75           95,0            0,5              30
                     C,S
špenát              SE,E         13,0          75           97,0            1,0             250
                     C,S
tykev obecná        SE,E         13,0          75           98,0            0,1            1000
včetně cukety a      C,S
patizonu
tykev               SE,E         13,0          80           98,0            0,1            1000
velkoplodá           C,S
vodnice             SE,E         10,0          80           97,0            1,0             70
                     C,S
anýz vonný          SE,E         13,0          65           98,0            0,5             70
                     C,S                                    95,0            1,0
čtyřboč             SE,E         13,0          80 11        99,0            0,5           1000
(špenát              C,S                                    97,0            1,0
novozélandský)
kopr vonný          SE,E         13,0          55           97,0            0,5             40
                     C,S                                    95,0            1,0
koriandr setý       SE,E         13,0          70           99,0            0,5            400
                     C,S                                    97,0            1,0
majoránka zahradní  SE,E         13,0          60           96,0            0,5             25
                     C,S                                    93,0            1,0
pastinák setý       SE,E         13,0          70           97,0            0,5            100
                     C,S                                    95,0            1,0
řeřicha setá        SE,E         13,0          80           98,0            0,5             60
                     C,S                                    96,0            1,0
tykev               SE,E         13,0          75           98,0            0,1            350
fíkolistá            C,S
zelí čínské         SE,E         13,0          75           98,0            0,5             70
                     C,S                                    97,0            1,0
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
10 - Vlhkost osiva zelenin se stanovuje pouze na vyžádání.
11 - Průměrný počet klíčenců na 100 plodů.
12 - Osivo musí svým vzhledem odpovídat čištěnému osivu.
13 - U super sladkých typů kukuřice cukrové je požadovaná minimální klíčivost snížena na 80 %. Úřední 
     návěska nebo návěska dodavatele musí v takovém případě obsahovat text „Klíčivost nejméně 80 %“.
Pododdíl 2
1. odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikovaný rozmnožovací materiál a standardní osivo je následně kontrolována ve vegetačních zkouškách,
2. mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů uvádí tabulka 5.3.
Oddíl 3
Mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů
Pododdíl 1
                                                                                          Tabulka 5.3.1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Druh                   RNŠO nebo příznaky, které způsobuje                Prahové hodnoty pro osivo 
                                                                                 kategorií SE, E, C    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rajče           Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis              0 %             
                et al.                                                                                 
                Xanthomonas euvesicatoria Jones et al.                                  0 %             
                Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al                        0 %             
                Xanthomonas perforans Jones et al.                                      0 %             
                Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al.                     0 %             
                Pepino mosaic virus                                                     0 %             
                Potato spindle tuber viroid                                             0 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fazol obecný    Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Smith) Vauterin et al.             0 %             
                Xanthomonas fuscans subsp. fuscans Schaad et al.                        0 %             
                Acanthoscelides obtectus (Say)                                          0 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fazol           Acanthoscelides obtectus (Say)                                          0 %             
šarlatový                                                                                              
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paprika,        Xanthomonas euvesicatoria Jones et al.                                  0 %             
chilli          Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al                        0 %             
                Xanthomonas perforans Jones et al.                                      0 %             
                Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al.                     0 %             
                Potato spindle tuber viroid                                             0 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hrách           Bruchus pisorum (Linnaeus)                                              0 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bob zahradní    Bruchus rufimanus Boheman                                               0 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cibule,         Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev                                    0 %             
echalion,                                                                                              
šalotka, pór                                                                                           
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                                       
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Druh                       Škodlivý organismus                              Nejvyšší povolený výskyt 
                                                                               pro kategorie SE, E, C  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fazol obecný    Glomerella cingulata f. sp. phaseoli Kimati                             1 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salát           Botrytis spp.                                                          10 %            
                Virus salátové mozaiky                                                  1 %             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Luskové         Acanthoscelides obtectus Say                                            0 %             
zeleniny        Bruchus affinis Frölich                                                                
                Bruchus atomarius (Linnaerus)                                                          
                Bruchus pisorum (Linnaerus)                                                            
                Bruchus rufimanus Boheman                                                              
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Výskyt RNŠO na osivu zeleniny nesmí, alespoň na základě vizuálního posouzení, překračovat prahové hodnoty vymezené v tabulce 5.3.1.
Pododdíl 2
Opatření s cílem zamezit výskytu RNŠO na osivu zelenin přijatá podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5):
                                                                                          Tabulka 5.3.2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Druh                        RNŠO                   Opatření k RNŠO a limitům uvedeným v tab. 5.3.1   
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rajče           Xanthomonas euvesicatoria Jones et   a) osivo je získáno vhodnou kyselou extrakcí a    
                al. Xanthomonas gardneri (ex Šutič)  b) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že  
                Jones et al.                         jsou prosté daného RNŠO,                                  
                Xanthomonas perforans Jones et al.   nebo                                              
                Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge)  c) i) při vizuálních prohlídkách během ukončeného 
                Vauterin et al.                      vegetačního období na stanovišti produkce ve      
                                                     vhodných termínech pro zjištění škodlivého        
                                                     organismu nebyly zjištěny příznaky choroby        
                                                     způsobované daným RNŠO.                           
                                                     nebo                                              
                                                     ii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování       
                                                     reprezentativního vzorku na daný RNŠO s použitím  
                                                     vhodných metod, bez ohledu na to, zda předcházelo 
                                                     vhodné ošetření, a na základě těchto testů bylo   
                                                     shledáno prostým daného RNŠO.                     
 
                Clavibacter michiganensis ssp.       a) osivo bylo získáno vhodnou metodou kyselé      
                Michiganensis (Smith) Davis et al.   extrakce či obdobnou metodou                      
                                                     a                                                 
                                                     b) i) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo,  
                                                     že jsou prosté organismu Clavibacter michiganensis
                                                     ssp. michiganensis (Smith) Davis et al.,          
                                                     nebo                                              
                                                     ii) při vizuálních prohlídkách během ukončeného   
                                                     vegetačního období na stanovišti produkce ve      
                                                     vhodných termínech pro zjištění škodlivého        
                                                     organismu nebyly zjištěny příznaky choroby        
                                                     způsobované organismem Clavibacter michiganensis  
                                                     ssp. michiganensis (Smith) Davis et al. nebo      
                                                     iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na   
                                                     organismus Clavibacter michiganensis ssp.         
                                                     michiganensis (Smith) Davis et al. na             
                                                     reprezentativním vzorku a s použitím vhodných     
                                                     metod a při těchto testech bylo shledáno prostým  
                                                     škodlivého organismu.                             
 
                Pepino mosaic virus                  a) osivo bylo získáno vhodnou metodou kyselé      
                                                     extrakce či obdobnou metodou a:                   
                                                     b) i) osivo pochází z oblastí, kde není znám      
                                                     výskyt organismu Pepino mosaic virus, nebo        
                                                     ii) na rostlinách na místě produkce nebyly během  
                                                     celého vegetačního období pozorovány žádné        
                                                     příznaky chorob způsobovaných organismem Pepino   
                                                     mosaic virus nebo                                 
                                                     iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na   
                                                     organismus Pepino mosaic virus na reprezentativním
                                                     vzorku a s použitím vhodných metod a při těchto   
                                                     testech bylo shledáno prostým škodlivého organismu
 
                Potato spindle tuber viroid          a) i) osivo pochází z oblastí, kde není znám      
                                                     výskyt organismu Potato spindle tuber viroid, nebo
                                                     ii) na rostlinách na místě produkce nebyly během  
                                                     celého vegetačního období pozorovány žádné        
                                                     příznaky chorob způsobovaných organismem Potato   
                                                     spindle tuber viroid nebo                         
                                                     iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na   
                                                     organismus Potato spindle tuber viroid na         
                                                     reprezentativním vzorku a s použitím vhodných     
                                                     metod a při těchto testech bylo shledáno prostým  
                                                     škodlivého organismu.                             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fazol obecný    Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli  a) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že  
                (Smith) Vauterin et al.              jsou prosté daného RNŠO,                          
                Xanthomonas fuscans subsp. fuscans   nebo                                              
                Schaad et al.                        b) porost, ze kterého bylo osivo získáno, byl     
                                                     vizuálně prohlédnut ve vhodných termínech během   
                                                     vegetačního období a shledán prostým daného RNŠO  
                                                     nebo                                              
                                                     c) byl otestován reprezentativní vzorek osiva a   
                                                     shledán při těchto testech prostým daného RNŠO.   
 
                Acanthoscelides obtectus (Say)       a) reprezentativní vzorek osiva byl podroben      
                                                     vizuální prohlídce v nejvhodnějším termínu pro    
                                                     zjištění škodlivého organismu, což může být po    
                                                     vhodném ošetření, a                               
                                                     b) osivo bylo shledáno prostým organismu          
                                                     Acanthoscelides obtectus (Say).                   
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paprika,        Xanthomonas euvesicatoria Jones et   a) osivo pochází z oblastí, o nichž je známo, že  
chilli          al. Xanthomonas gardneri (ex Šutič)  jsou prosté daného RNŠO,                          
                Jones et al.                         nebo                                              
                Xanthomonas perforans                b) při vizuálních prohlídkách během ukončeného    
                                                     vegetačního období na stanovišti produkce ve      
                Jones et al.                         vhodných termínech pro zjištění škodlivého        
                Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge)  organismu nebyly zjištěny příznaky choroby        
                Vauterin et al.                      způsobované daným RNŠO;                           
                                                     nebo                                              
                                                     c) osivo bylo podrobeno úřednímu testování        
                                                     reprezentativního vzorku na daný RNŠO s použitím  
                                                     vhodných metod, bez ohledu na to, zda předcházelo 
                                                     vhodné ošetření, a na základě těchto testů bylo   
                                                     shledáno prostým daného RNŠO.                     
 
                Potato spindle tuber viroid          a) i) osivo pochází z oblastí, kde není znám      
                                                     výskyt organismu Potato spindle tuber viroid, nebo
                                                     ii) na rostlinách na místě produkce nebyly během  
                                                     celého vegetačního období pozorovány žádné        
                                                     příznaky chorob způsobovaných organismem Potato   
                                                     spindle tuber viroid nebo                         
                                                     iii) osivo bylo podrobeno úřednímu testování na   
                                                     organismus Potato spindle tuber viroid na         
                                                     reprezentativním vzorku a s použitím vhodných     
                                                     metod a při těchto testech bylo shledáno prostým  
                                                     škodlivého organismu.                             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fazol           Acanthoscelides obtectus (Say)       a) reprezentativní vzorek osiva byl podroben      
šarlatový                                                    vizuální prohlídce v nejvhodnějším termínu pro    
                                                     zjištění škodlivého organismu, což může být po    
Hrách           Bruchus pisorum (L.)                 vhodném ošetření, a                               
                                                     b) osivo bylo shledáno prostým daného RNŠO.       
Bob zahradní    Bruchus rufimanus L.                                                                   
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cibule,         Ditylenchus dipsaci (Kuehn)          a) porost byl od začátku posledního ukončeného    
echalion,       Filipjev                             vegetačního období vizuálně prohlédnut nejméně    
šalotka, pór                                         jednou ve vhodném termínu pro zjištění škodlivého 
                                                     organismu a nebyly pozorovány příznaky výskytu    
                                                     organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev    
                                                     nebo                                              
                                                     b) sklizené osivo bylo po laboratorních testech na
                                                     reprezentativním vzorku shledáno prostým organismu
                                                     Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev              
                                                     nebo                                              
                                                     c) rozmnožovací materiál byl podroben vhodnému    
                                                     chemickému nebo fyzikálnímu ošetření proti        
                                                     organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev a  
                                                     po laboratorních testech provedených na           
                                                     reprezentativním vzorku bylo osivo shledáno       
                                                     prostým tohoto škodlivého organismu.              
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Část VI
Návěska
Oddíl 1
Úřední návěska osiva zelenin kategorie rozmnožovací materiál předstupňů nebo šlechtitelský rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
1. označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název druhu
4. název odrůdy
5. označení kategorie „rozmnožovací materiál předstupňů“ nebo „šlechtitelský rozmnožovací materiál“
6. generace po šlechtitelském rozmnožovacím materiálu
7. číslo partie
8. hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
9. měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno- (měsíc a rok)“
10. označení země výroby
11. číslo návěsky
12. název a adresa dodavatele
13. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
14. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
15. u druhů, u kterých je v prováděcích aktech přijatých podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5), stanovena povinnost opatřit rozmnožovací materiál rostlinolékařským pasem, musí být s návěskou spojen rostlinolékařský pas
Oddíl 2
Úřední návěska osiva zelenin kategorie základní rozmnožovací materiál nebo certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
1. označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název druhu
4. název odrůdy
5. u hybridních odrůd nebo inbredních linií:
a) pro základní osivo, u něhož hybrid nebo inbrední linie, ke které základní osivo patří, jsou zapsány ve společném katalogu- název komponentu, pod kterým byl úředně povolen, s odkazem na výslednou odrůdu nebo bez něj, doplněný v případě hybridu nebo množitelské linie, které jsou určeny výhradně k použití jako komponenty pro výsledné odrůdy, slovem „komponent“,
b) pro základní osivo v ostatních případech- název komponentu, ke kterému základní osivo patří a který může být vyznačen kódem, s odkazem na výslednou odrůdu, s uvedením jeho funkce (otcovský nebo mateřský komponent) nebo bez něj a doplněný slovem „komponent“,
c) pro certifikované osivo - název odrůdy, ke které osivo patří, doplněný slovem „hybrid“
6. kategorie
7. číslo partie
8. hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
9. měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno-(měsíc a rok)“
10. označení země výroby
11. číslo návěsky
12. název a adresa dodavatele
13. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
14. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
15. přezkoušeno (měsíc a rok) v případě, že byla přezkoušena alespoň klíčivost
16. u druhů, u kterých je v prováděcích aktech přijatých podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5), stanovena povinnost opatřit rozmnožovací materiál rostlinolékařským pasem, musí být s návěskou spojen rostlinolékařský pas
Oddíl 3
Návěska dodavatele nebo nápis na balení osiva zelenin kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
1. označení „Pravidla a normy EU“
2. název a adresa dodavatele
3. hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
4. název druhu
5. název odrůdy
6. kategorie
7. číslo partie
8. hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
9. spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec hospodářského roku
10. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
11. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
12. u druhů, u kterých je v prováděcích aktech přijatých podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění5), stanovena povinnost opatřit rozmnožovací materiál rostlinolékařským pasem, musí být s návěskou spojen rostlinolékařský pas
Část VII
Malé balení
Oddíl 1
Nejvyšší povolená hmotnost malého balení osiva zelenin
                                
                                                                                            Tabulka 7.1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
                 Druhy                               Nejvyšší hmotnost rozmnožovacího
                                                     materiálu (bez aditiv) v kg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
  1.  luskové zeleniny                                           5,0
                                                   
  2.  cibule, echalion, kerblík, chřest,                         0,5
      mangold, řepa salátová, vodnice, meloun           
      vodní, tykev velkoplodá, tykev obecná,           
      mrkev, ředkev, ředkvička, černý kořen,           
      špenát, kozlíček polníček                     
                                                                 0,1
  3.  ostatní druhy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Oddíl 2
Označování malého balení
Pododdíl 1
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
1. označení „Malé balení“
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název a adresa dodavatele
4. hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
5. název druhu
6. název odrůdy
7. kategorie
8. číslo partie
9. čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
10. slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec hospodářského roku
11. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
12. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Pododdíl 2
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
1. označení „Malé balení“
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název a adresa dodavatele
4. hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
5. název druhu
6. název odrůdy
7. kategorie
8. číslo partie
9. čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
10. slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec hospodářského roku
11. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
12. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.
Pododdíl 3
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva směsi standardních osiv odrůd jednoho druhu zeleniny obsahuje následující údaje:
1. označení „Malé balení“
2. označení „Pravidla a normy EU“
3. název a adresa dodavatele
4. rok uzavření vyjádřený slovy: „uzavřeno v roce ... (rok)“ nebo rok posledního odběru vzorků pro účely poslední zkoušky klíčivosti vyjádřený slovy: „vzorkováno v roce ... (rok)“
5. slova „směs odrůd ... (název druhu)“
6. názvy odrůd a podíly jednotlivých odrůd vyjádřené čistou hmotností nebo počtem semen
7. kategorie
8. číslo partie
9. čistou nebo hrubou hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
10. případně slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“
11. případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
12. případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.