Odstavec předpisu 291/2010 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 291/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění vyhlášky č. 650/2004 Sb.
Čl.II

Čl. II
Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění vyhlášky č. 650/2004 Sb., se mění takto:
1. Oddíl 1 se včetně poznámek pod čarou č. 1 až 3 zrušuje.
2. V § 6 písm. p) se slova „nebo zeleniny čerstvé nebo sterilované“ zrušují.
3. V § 8 odst. 1 v úvodní části ustanovení, v § 14 odst. 1 v úvodní části ustanovení, v § 24 v úvodní části ustanovení a v § 29 v úvodní části ustanovení se slova „v prováděcím právním předpisu1)“ nahrazují slovy „ve vyhlášce o způsobu označování potravin9)“.
Poznámka pod čarou č. 9 zní:
„9) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.“.
4. V § 8 odst. 1 se na konci písmene f) čárka nahrazuje tečkou a písmena g) až i) se zrušují.
5. V § 9 odst. 2 se slova „a 4“ nahrazují slovy „až 5“.
6. V § 9 se odstavec 4 zrušuje.
7. V § 10 se odstavec 17 zrušuje.
Dosavadní odstavec 18 se označuje jako odstavec 17.
8. V § 11 odst. 3 se slova „skladuje, přepravuje a nabízí k prodeji“ nahrazují slovy „uvádí do oběhu“.
9. V § 12 písm. b) se slova „včetně oliv“ zrušují a za slovo „zeleniny“ se vkládá slovo „hluboce“.
10. V § 12 písm. e) se slova „ , s přidanými přírodními sladidly nebo náhradními sladidly“ zrušují.
11. V § 12 písm. f) se slovo „náhradních“ zrušuje.
12. V § 12 písm. j) se slova „ , čerstvého nebo sterilovaného ovoce“ zrušují.
13. V § 14 odst. 1 se písmeno e) zrušuje.
Dosavadní písmeno f) se označuje jako písmeno e).
14. V § 15 se odstavec 3 zrušuje.
15. V § 17 odst. 3 se slova „skladuje a přepravuje“ nahrazují slovy „uvádí do oběhu“.
16. Oddíl 4 zní:
„Oddíl 4
Skořápkové plody
§ 18
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) skořápkovými plody - plody nebo jejich semena uvedené pod písmeny b) až i), v surovém stavu nebo upražené či solené,
b) vlašskými ořechy - jádra plodů ořešáku vlašského a jeho odrůd,
c) lískovými ořechy - jádra suchých plodů lísky,
d) mandlemi - jádra suchých plodů mandloně obecné,
e) kešu ořechy - semena plodů ledvinovníku západního,
f) arašídy nebo burskými oříšky - plody odrůd podzemnice olejné,
g) para ořechy - semena juvie ztepilé,
h) kokosovými ořechy - plody palmy kokosové,
i) piniovými oříšky - semena borovice pinie.
§ 19
Členění na skupiny a podskupiny
Členění skořápkových plodů na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 9.
§ 20
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin9) se skořápkové plody dále označí názvem skupiny a podskupiny, u kokosových ořechů a směsí skořápkových plodů pouze názvem podskupiny.
(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení jsou uvedeny v příloze č. 10.
§ 21
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 11.
(2) Smyslové požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 12.
(3) Skořápkové plody nesmí obsahovat škůdce.“.
17. V § 25 se odstavec 2 včetně poznámky pod čarou č. 8 zrušuje.
Dosavadní odstavce 3 a 4 se označují jako odstavce 2 a 3.
18. V § 25 se na konci textu odstavce 3 doplňuje věta „Sušené houby mají chuť typickou pro sušené houby, jsou bez cizích pachů a chutí, mají barvu odpovídající použitému druhu houby a jsou dostatečně vysušené, aby nedocházelo k plesnivění či zapaření.“.
19. V § 26 odst. 2 se slova „skladují a přepravují“ nahrazují slovy „uvádějí do oběhu“.
20. V § 27 písm. h) se slovo „hnědou,“ zrušuje.
21. V § 30 se na konci textu odstavce 1 a odstavce 3 doplňují slova „v tabulce 1“.
22. V § 30 se na konci textu odstavce 2 doplňují slova „ , bez poškození zapříčiněných škůdci a postihujících dužninu“.
23. V § 30 odstavec 4 zní:
„(4) Velikost hlíz brambor konzumních raných „drobných“ je 17 až 28 mm. Velikost hlíz ostatních brambor konzumních raných a hlíz brambor konzumních pozdních kulovitého nebo oválného tvaru je nejméně 28 mm.“.
24. V § 30 odst. 6 se slova „nebo hmotnost“ zrušují.
25. Příloha č. 1 se zrušuje.
26. V příloze č. 4 v tabulce 1 se ve druhém až čtvrtém řádku číslo „60“ nahrazuje číslem „45“.
27. V příloze č. 4 se doplňuje tabulka 5, která zní:
„Tabulka 5

Sušené ovoce

------------------------------------------------------------------------
Potravina  Konzistence a vzhled          Barva             Chuť a vůně
------------------------------------------------------------------------
sušené     dostatečně vysušené, bez      odpovídající      typická pro
ovoce      známek poškození              danému druhu      daný druh
           živočišnými škůdci včetně     ovoce sušeného    ovoce, bez
           nepřítomnosti živých či       bez známek        cizích
           mrtvých živočišných           poškození         pachů a 
           škůdců v jakémkoliv           sluncem           chutí
           stádiu jejich vývoje,
           s ojedinělým výskytem
           nežádoucích organických
           nebo anorganických
           příměsí  a nevyzrálých
           plodů, bez znečištění
           zeminou či prachem
------------------------------------------------------------------------ “.
28. V příloze č. 6 písm. F bodě 4 se číslo „25“ nahrazuje číslem „12“.
29. V příloze č. 6 v tabulce 1 v prvním řádku se číslo „25,0“ nahrazuje číslem „12,0“.
30. V příloze č. 7 se doplňuje tabulka 5, která zní:
 
  „Tabulka 5
  Sušená zelenina
------------------------------------------------------------------------------- 
   Potravina   Konzistence a vzhled         Barva            Chuť a vůně
------------------------------------------------------------------------------- 
   sušená      dostatečně vysušená, bez     odpovídající     typická pro daný
   zelenina    známek poškození             danému druhu     druh sušené
               živočišnými škůdci včetně    zeleniny bez     zeleniny, bez
               nepřítomnosti živých či      známek           cizích pachů a
               mrtvých živočišných          poškození        chutí
               škůdců v jakémkoliv          sluncem 
               stádiu jejich vývoje,    
               s ojedinělým výskytem
               nežádoucích organických
               nebo anorganických
               příměsí  a nevyzrálých
               částí rostlin, bez
               znečištění zeminou či
               prachem   
-------------------------------------------------------------------------------  “.
31. Příloha č. 9 zní:
„Příloha č. 9 k vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Členění na skupiny a podskupiny

------------------------------------------------------------------------------- 
Druh                         Skupina                 Podskupina
------------------------------------------------------------------------------- 
 skořápkové plody            vlašské ořechy          jádra
                             ---------------------------------------------------
                             lískové ořechy          jádra
                             ---------------------------------------------------
                             mandle                  jádra
                             ---------------------------------------------------
                             kešu ořechy             jádra
                             ---------------------------------------------------
                             arašídy nebo            neloupané nepražené
                             burské oříšky           ---------------------------
                                                     neloupané pražené
                                                     ---------------------------
                                                     loupané pražené
                                                     ---------------------------
                                                     loupané pražené solené
                             ---------------------------------------------------
                             para ořechy             ve skořápce
                                                     ---------------------------
                                                     jádra
                             ---------------------------------------------------
                             kokosové ořechy         čerstvé ve skořápce
                                                     ---------------------------
                                                     kokos strouhaný
                             ---------------------------------------------------
                             piniové oříšky          jádra
------------------------------------------------------------------------------- 
32. Přílohy č. 11 až 13 znějí:
„Příloha č. 11 k vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
 
------------------------------------------------------------------------------- -----
Skupina             Podskupina           Obsah vody nejvýše      Cizí příměs nejvýše
                                         (% hmot.)               (% hmot.)
                                         --------------------------------------------
                                         celé plody  jádra
------------------------------------------------------------------------------- -----
vlašské ořechy      jádra                             5,0               0,1
------------------------------------------------------------------------------- -----
lískové ořechy      jádra                             6,0               0,05
------------------------------------------------------------------------------- -----
mandle              jádra                             6,5               0,1
------------------------------------------------------------------------------- -----
kešu ořechy         jádra                             7,0               0,3
------------------------------------------------------------------------------- -----
arašídy nebo        neloupané               10,0      6,5               0,5
burské oříšky       nepražené
------------------------------------------------------------------------------- -----
                    neloupané pražené                 4,0               0,5
------------------------------------------------------------------------------- -----
                    loupané pražené                   5,0               0,5
------------------------------------------------------------------------------- -----
                    loupané pražené                   5,0               0,5
                    solené
------------------------------------------------------------------------------- -----
para ořechy         ve skořápce            14,0                      nedovoluje se
------------------------------------------------------------------------------- -----
                    jádra                            10,0               0,5
------------------------------------------------------------------------------- -----
kokosové ořechy     čerstvé ve skořápce    47                        nedovoluje se
------------------------------------------------------------------------------- -----
                    kokos strouhaný                   3,0            nedovoluje se
------------------------------------------------------------------------------- -----
piniové oříšky      jádra (semena)                    6,0            nedovoluje se
------------------------------------------------------------------------------- -----
Příloha č. 12 k vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Smyslové požadavky na jakost
 
------------------------------------------------------------------------------- ----------
Skupina nebo     Vzhled                   Barva                     Chuť a vůně
podskupina
------------------------------------------------------------------------------- ----------
vlašské ořechy   jádro dobře oddělené     osemení žlutohnědé,       ořechová, příjemně
                 od skořápky, vyvinuté,   jádro na lomu bílé až     olejnatá, přirozeně          
                 zcela vyplňující         nažloutlé, pokryté        natrpklá až mírně 
                 skořápku                 světle hnědou až          nahořklá
                                          nahnědlou slupkou
------------------------------------------------------------------------------- ----------
lískové ořechy   jádro vyvinuté           světle hnědá až tmavě     oříšková, bez cizího
                 celistvé, omezeně        hnědá, slupka hnědá až    pachu a chuti, sladce
                 mechanicky poškozené     nažloutlá, jádro na       olejnatá    
                                          lomu bílé s nažloutlým
                                          odstínem
------------------------------------------------------------------------------- ----------
mandle           jádro špičaté, vejčité   žlutá až světle hnědá,    typicky mandlová bez
                                          na lomu bílá až krémová   cizího pachu a chuti
------------------------------------------------------------------------------- ----------
kešu ořechy      jádra čistá, suchá,      jádro na řezu krémové     jemně aromatická,
                 rohlíčkovitého nebo                                nasládlá až slabě
                 ledvinkovitého                                     nahořklá
                 tvaru, celistvá
------------------------------------------------------------------------------- ----------
arašídy nebo     skořápka čistá, suchá,   jádro šedohnědé, na       nasládlá, výrazně
burské oříšky    jádro bez osemení,       lomu bílé až mírně        tuková, bez hořké
                 matné až mastné na       nažloutlé                 chuti
                 povrchu 
------------------------------------------------------------------------------- ----------
para ořechy      Skořápka tvrdá,          jádro šedohnědé, na       Nasládlá, výrazně
                 svraštělá                lomu bílé až mírně        tuková, bez hořké
                                          nažloutlé                 chuti
------------------------------------------------------------------------------- ----------
kokos strouhaný  Strouhaný, hrubě         bílá až slabě             charakteristická
                 nebo jemně mletý         smetanově nažloutlá       pro výrobek, bez
                                                                    cizích pachutí
------------------------------------------------------------------------------- ----------
kokosový ořech   skořápka         dřevnatě        skořápka hnědá  až        typicky kokosová,
čerstvý ve       vláknitá, velmi tvrdá,   tmavě hnědá, pletivo      mírně nasládlá,
skořápce         s třemi dobře patrnými   bílé barvy                jemná, bez cizích
                 „oky“ - klíčními póry,                                   pachů a příchutí
                 ve zralosti se na
                 vnitřní straně pecky
                 tvoří měkké pletivo
                 (endosperm), bez
                 kokosové vody, po
                 sklizení a usušení
                 pletivo tvrdé,
                 tloušťka 1- 2 cm
------------------------------------------------------------------------------- ----------
piniové oříšky   jádra dobře vyvinutá,    jádro bílé až smetanové   typicky nasládlá
                 nepoškozená
------------------------------------------------------------------------------- ---------- 
Příloha č. 13 k vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
A. Houby volně rostoucí
1. Destice chřapáčová (Descina perlata)
2. Smrž obecný (Morchella esculenta)
3. Smrž špičatý (Morchella conica)
4. Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
5. Kuřátka žlutá (Ramaria flava) - jen mladé plodnice
6. Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)
7. Liška obecná (Cantharellus cibarius)
8. Liška bledá (Cantherallus pallescens)
9. Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)
10. Krásnoporka mlynářka (Albatrellus ovinus) - jen mladé plodnice, pouze pro průmyslové zpracování
11. Krásnoporka žemlička (Albatrellus confluens) - jen mladé plodnice, pouze pro průmyslové zpracování
12. Choroš šupinatý (Polyporus squamosus) - jen mladé plodnice, pouze pro průmyslové zpracování
13. Hřib dutonohý (Boletinus cavipes)
14. Hřib hnědý (Boletinus badius)
15. Hřib sametový (Boletus fragilipes)
16. Hřib koloděj (Boletus luridus)
17. Hřib kovář (Boletus erythropus)
18. Hřib smrkový (Boletus edulis)
19. Hřib dubový (Boletus reticulatus)
20. Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
21. Hřib klouzek strakoš (Suillus variegatus)
22. Klouzek bílý (Suillus placidus) - jen mladé plodnice
23. Klouzek kravský (Suillus bovinus) - jen mladé plodnice
24. Klouzek obecný (Suillus luteus)
25. Klouzek sličný (Suillus elegans)
26. Klouzek zrnitý (Suillus granulatus)
27. Klouzek slizký (Suillus aeruginascens)
28. Kozák březový (Boletus scaber - Leccinum scabrum)
29. Kozák habrový (Boletus (Leccinum) carpini)
30. Křemenáč březový (Boletus (Leccinum) versipelle)
31. Křemenáč osikový (Boletus aurantiacus - Leccinum aurantiacum)
32. Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes) - jen mladé plodnice
33. Bedla vysoká (Macrolepiota procera) - jen mladé plodnice
34. Čirůvka dvojbarvá (Lepista saeva)
35. Čirůvka fialová (Lepista nuda)
36. Čirůvka havelka (Tricholoma portentosum)
37. Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)
38. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
39. Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)
40. Líha nahloučená (Lyophyllum decastes)
41. Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)
42. Ryzec pravý/borový (Lactarius deliciosus nebo Lactarius pinicola)
43. Ryzec smrkový (Lactarius deterrinus)
44. Slizák mazlavý (Gomphidius viscidus)
45. Sluka svrasklá (Rozites caperata)
46. Špička obecná (Marasmius oreades)
47. Václavka obecná (Armillaria mellea) - pouze kloboučky bez třeňů
48. Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis) - jen mladé plodnice
49. Žampion zahradní (Agaricus hortensis) - jen pro průmyslové zpracování
50. Žampion pochvatý (Aqaricus bitorquis) - jen pro průmyslové zpracování
51. Žampion polní (Aqaricus campester) - jen pro průmyslové zpracování
52. Žampion lesní (Aqaricus silvaticus) - jen pro průmyslové zpracování
53. Žampion hnědý (Aqaricus brunescens) - jen pro průmyslové zpracování
54. Hřib borový (Boletus pinophylus nebo Boletus pinicola) - pouze z dovozu
Holubinky, které mohou být použity pouze k sušení pro další průmyslové zpracování k potravinářským účelům
1. Holubinka bukovka (Russula heterophylla)
2. Holubinka černající (Russula nigricans)
3. Holubinka kolčaví (Russula mustelina)
4. Holubinka mandlová (Russula vesca)
5. Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)
6. Holubinka nazelenalá (Russula viresceus)
7. Holubinka olivová (Russula olivacea)
8. Holubinka osmahlá (Russula adusta)
9. Holubinka zlatožlutá (Russula aurata)
B. Houby pěstované
1. Žampion zahradní (Agaricus hortensis)
2. Žampion hnědý (Agaricus brunescens)
3. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
4. Hlíva miskovitá (Pleurotus cornucopiae)
5. Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)
6. Hlíva mačková (Pleurotus eryngii)
7. Límcovka obrovská žlutá (Stropharia rugosoannulata)
8. Límcovka obrovská hnědá (Stropharia rugosoannulata)
9. Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)
10. Polnička topolová (Agrocybe aegerita)
11. Houževnatec jedlý - Shii-ta-ke (Lentinus edodes)
12. Opěnka měnlivá (Kuehrneromyces mutabilis)
13. Kukmák sklepní (Volvariella volvacea)
14. Ucho Jidášovo (Hirneola auricula judae)
15. Šupinovka nameko (Pholiota nameko)
16. Líhovec moučný ( Hypsizygus tessulatus)
17. Žampion mandlový ( Agaricus brasiliensis)
18. Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa)
19. Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)
20. Žampion ovčí (Agaricus arvensis)
21. Hlíva citronová (Pleurotus citrinopileatus)
22. Hlíva růžová (Pleurutos salmoneostramineus) “.
33. V příloze č. 15 ve druhém řádku tabulky se za slova „konzumní loupané“ vkládají slova „předvařené, vařené nebo jinak“.
34. V příloze č. 16 tabulky 1 a 2 znějí:
 

  „Tabulka 1
  Přípustný výskyt vad u konzumních brambor
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
          Ukazatel                                 Brambory                  Brambory
                                                konzumní rané             konzumní pozdní
                                               celkem nejvýše do           celkem nejvýše
                                                4 % hmotnosti             do 6 % hmotnosti
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   nárůstky,  fyziologické rozprasky,             nad 3,5 mm                  nad 5 mm
   pořezání, omrzliny, otlaky, požerky
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   čerstvé praskliny                              nad 3,5 mm                 nad 3,5 mm
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   zhojené praskliny                                  -                       nad 5 mm
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   skvrny pod slupkou                                 -                       nad 5 mm
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   deformace                                        těžké                      těžké
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   zavadlé hlízy                                  jakékoliv                  jakékoliv
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   rzivost, dutost a                              jakékoliv                  jakékoliv
   jiné vnitřní vady
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   naklíčené hlízy                                    -                     delší než  3 mm
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   hnědé skvrny způsobené sluncem                 jakékoliv                        -
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   obecná strupovitost povrchová               nad  1/4  povrchu,           nad 1/4 povrchu
                                               ale do 1 % v rámci
                                                 4 % tolerance
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   zelené hlízy                              více než 1/8 povrchu        více než 1/8 povrchu
                                             a/nebo po oloupání             a/nebo více než 
                                             u 1 % hlíz v rámci            1 vrstva loupání
                                                4 % tolerance
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   suchá hniloba a měkká                     max. 1 % v rámci 4 %        max. 1 % v rámci 6 %
   hniloba                                       tolerance                    tolerance      
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   plíseň bramboru                           max. 1 % v rámci 4 %        max. 1 % v rámci 6 %
                                                 tolerance                    tolerance
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   mechanické příměsi (nalepená                 do 1 % hmotnosti           do 2 % hmotnosti 
   a volná zemina, cizí tělesa)                                         (z toho max. 1 % zeminy
                                                                         nalepené na  hlízách)
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   jiná odrůda nebo odrůdy,                     do 2 % hmotnosti           do 2 % hmotnosti
   než je deklarováno
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
   karanténní choroby                          nepovoluje se                nepovoluje se
------------------------------------------------------------------------------- ---------------
  
  Tabulka 2
  Přípustné odchylky na velikost hlíz
+------------------------+---------------------+-------------------+
| Brambory konzumní      |    Třídění podle    |  % hmotnosti hlíz |
|                        |    velikosti hlíz   |      nejvýše      |
|                        |        (mm)         |                   |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| rané                   |    menší než 28     |         3         |
|                        +---------------------+-------------------+  
|                        | z toho menší než 22 |         0         |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| rané „drobné“          | menší než 17 - nebo |         3         |
|                        |   větší než 28      |                   |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| pozdní                 |   menší než 28      |         3         |
+------------------------+---------------------+-------------------+  “.  
35. V příloze č. 16 se tabulka 3 zrušuje.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.