Odstavec předpisu 289/2007 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
§ 26
§ 26
(1) Maso jatečného skotu včetně telat, prasat, ovcí, koz a lichokopytníků,
které bylo posouzeno jako
a) poživatelné po úpravě
1. z nákazových důvodů s výjimkou případů
uvedených v § 18 odst. 3 zákona, jež je určeno ke zpracování do tepelně ošetřených
výrobků zejména se zřetelem na druh a povahu nákazy, rizika jejího šíření a jejího
nebezpečí pro zdraví lidí, se označuje otiskem razítka oválného tvaru s doplňkovým
úhlopříčným křížem složeným ze dvou přímých čar protínajících se ve středu razítka
a zaručujících, že veškeré údaje uvedené na označení zůstanou čitelné,
2. z jiných
důvodů, jež je určeno ke zpracování do tepelně ošetřených výrobků způsobem a za podmínek
odpovídajících výsledkům veterinárního vyšetření a posouzení, se označuje otiskem
razítka oválného tvaru překrytým dvěma rovnoběžnými čarami, které jsou od sebe vzdáleny
nejméně 1 cm, vodorovně protínají oválnou značku a jsou umístěny tak, aby údaje na
značce zůstaly dobře čitelné,
b) nepoživatelné, se označuje otiskem razítka trojúhelníkového tvaru
o délce strany 5 cm.
(2) Označení masa uvedené v odstavci 1 písm. a) se umísťuje na vnějším
povrchu jatečně opracovaného těla takovým způsobem, aby - je-li toto tělo děleno
na půlky nebo čtvrtě, anebo jsou-li půlky děleny na tři části - každý díl byl opatřen
příslušnou značkou. Označují se také plochy vzniklé odstraněním změněných částí masa.
(3) Označení masa uvedené v odstavci 1 písm. b) se provádí tak, aby toto
maso nemohlo být zneužito. Označení celých těl, půlek a čtvrtí se navíc doplňuje
hlubokými řezy do tkání, označení menších částí masa nebo drobů může být nahrazeno
jejich obarvením.