Odstavec předpisu 289/2007 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
Příl.3

Příloha 3
POSTUP PŘI ODBĚRU VZORKŮ
Část A
I. Prohlídka jatečných zvířat a masa
Čl. 1
Při prohlídce jatečných zvířat a masa se odebírají vzorky k mikrobiologickému, virologickému, fyzikálnímu, chemickému, radiologickému, parazitologickému, histologickému, imunologickému, sérologickému a smyslovému vyšetření.
Čl. 2
Jako vzorky se odebírají:
a) u velkých jatečných zvířat, selat, jehňat, kůzlat a velké volně žijící zvěře
1. kostka svalu o hraně nejméně 8 cm křížově z přední a zadní čtvrti,
2. po jedné neporušené krajinové mízní uzlině s okolním vazivem křížově z protilehlých čtvrtí,
3. celá neporušená slezina nebo její část o délce nejméně 10 cm,
4. celá neporušená ledvina nebo její část o délce nejméně 10 cm,
5. kostka jater o hraně 6 až 8 cm, popřípadě s vyprázdněným nebo podvázaným žlučníkem, u selat, jehňat a kůzlat celá játra,
6. vzorky ze změněných, popřípadě i jiných částí masa, vnitřností a tuku,
7. chybí-li některé vnitřnosti, neporušená rourovitá kost nebo její část o délce nejméně 10 cm,
8. vzorek prodloužené míchy z oblasti mozkového kmene;
b) u malých jatečných zvířat, s výjimkou selat, jehňat a kůzlat, a u drobné volně žijící zvěře celá těla, pokud nestačí jednotlivé vnitřnosti nebo části svalové, tukové či jiné tkáně.
II. Jiné formy státního veterinárního dozoru
Čl. 3
V souvislosti s ostatními formami státního veterinárního dozoru se odebírají vzorky zejména, jestliže
a) odběr vzorků k laboratornímu vyšetření je součástí metodických postupů, stanovených pro vyšetřování a posuzování živočišných produktů předpisy Evropských společenství nebo Státní veterinární správou, anebo pravidelného sledování (monitoringu) cizorodých látek v krmivech, v potravinách živočišného původu a v životním prostředí a sledování (monitoring) zoonóz a původců zoonóz,
b) vzniknou jakékoli pochybnosti o zdravotní nezávadnosti živočišných produktů, zejména na základě zjištění hrubých závad z hlediska hygienických podmínek výroby a veterinárních a hygienických požadavků na zacházení se živočišnými produkty,
c) vyžadují zákon nebo právní předpisy Evropských společenství laboratorní vyšetření (fyzickou kontrolu) dováženého nebo prováženého veterinárního zboží,
d) dojde k onemocnění nebo podezření z onemocnění nemocí přenosnou ze zvířat na člověka nebo alimentární nemocí, anebo jestliže dochází k vyšetření a posouzení živočišných produktů z podnětu stížnosti spotřebitele.
Čl. 4
(1) Při stanovení počtu odebíraných vzorků a jejich hmotnosti nebo objemu se přihlíží k tomu, aby
a) odebrané vzorky umožňovaly zjištění (potvrzení)
1. průměrného stavu kontrolovaných produktů z hlediska veterinárních požadavků na ně,
2. kontaminace, jakéhokoli znečištění nebo jiného ohrožení či narušení zdravotní nezávadnosti kontrolovaných produktů,
b) byla respektována zásada hospodárnosti.
(2) Za vzorkovanou jednotku se pro účely odběru vzorků považuje
a) 1 velkoobchodní originální balení (karton, bedna, balík, pytel, paleta apod.),
b) 1 upravený celek, jde-li o kusové produkty,
c) celá zásilka, jde-li o sypané či jiné volně ložené produkty. Odebírá se 5 vzorků z různých částí zásilky,
d) 1 nádrž, tank, konev či jiná nádoba, jde-li o tekuté živočišné produkty.
(3) Jsou-li kontrolované produkty nestejnorodé, anebo vykazují- li některé z nich jakékoli závady, musí být před odběrem vzorků tyto produkty roztříděny, popřípadě produkty vykazující závady odděleny. Vzorky se pak odebírají z každé skupiny zvlášť.
(4) Jsou-li kontrolované produkty, které mají být mikrobiologicky vyšetřeny, soudržné (pevné), odebírají se vzorky v ucelených částech (kusech), aby bylo možno provést v laboratoři - po odstranění povrchových částí - sterilní kultivaci z hloubky výrobku. Jsou-li kontrolované produkty ne soudržné (kašovité, tekuté, sypké, sušené), odebírají se vzorky sterilně do sterilních vzorkovnic, dodaných z příslušné laboratoře.
Čl. 5
(1) Nejsou-li důvody pro jiný postup, odebírají se z téže šarže (dávky) 1 až 2 vzorky, z téže zásilky 2 až 5 vzorků.
(2) Pro zjištění, zda šarže (dávka) odpovídá stanoveným mikrobiologickým požadavkům, se odebírá zpravidla 5 vzorků.
(3) Jde-li o kontrolované produkty téhož druhu, ale z různých šarží (dávek), a není-li možné nebo účelné jejich roztřídění, anebo jedná-li se o větší počty vzorkovaných jednotek, odebírají se vzorky buď podle počtu vzorkovaných jednotek, anebo podle hmotnosti kontrolovaných produktů:
------------------------------------------------ ----------------------------------
  počet vzorkovaných jednotek    počet vzorků    hmotnost v kg       počet vzorků
                                                 (objem  v l)
------------------------------------------------ ----------------------------------
                       do   10       2             do 1000                 2
                            50       4               10000                 4
                           100       5               25000                 6
                           500       8               50000                 8
                          1000      10           nad 50000                10
------------------------------------------------ ----------------------------------
 od 1001 na každých dalších 500      1                           
------------------------------------------------ ----------------------------------    
(4) K fyzikálně chemickému vyšetření a radiologickému vyšetření se odebírá zpravidla 1 vzorek.
(5) V závislosti na dosažení účelu vyšetření může orgán vykonávající státní veterinární dozor odebrat větší nebo menší počet vzorků.
Čl. 6
(1) Potřebná hmotnost (objem, počet kusů) vzorků činí:

---------------------- -----------------------------------------------------------------
         druh                                      vyšetření
    kontrolovaných
       produktů        -----------------------------------------------------------------
                        smyslové mikrobiologické fyzikálně    chemické  radiobiologické
                                                 chemické     prvky a
                                                              látky
---------------------- -----------------------------------------------------------------
tekuté (v ml)             100          300           300         500          400
kašovité (v g)             50          250           250         500          250
pevné (v g)               100          300           300         500          400
sušené (v g) v             50          150           150         300          300
koncentráty (v g)          50          150           150         200          200
vejce (v ks)                3            3             3          12           10
drůbež (v ks)               1            1             1           1            1
---------------------- -----------------------------------------------------------------
    
(2) Je-li kontrolovaný produkt ve spotřebitelském balení, odebírá se jako vzorek
a) 1 balení, pokud jeho hmotnost (objem) dosahuje hmotnosti (objemu) uvedené v odstavci 1. Pokud jeho hmotnost (objem) podstatně převyšuje hmotnost (objem) potřebnou k vyšetření, stačí odebrat jako vzorek jen poměrnou část spotřebitelského balení, nebude-li tím ohroženo dosažení účelu vyšetření,
b) takový počet balení, aby jejich hmotnost (objem) odpovídala potřebám vyšetření, pokud hmotnost (objem) balení je nižší (menší) než hmotnost (objem), uvedená v odstavci 1.
Čl. 7
Orgán vykonávající státní veterinární dozor
a) odebere vzorky,
b) řádně označí odebrané vzorky,
c) pořídí záznam o odběru vzorků,
d) zajistí zabalení, uchovávání a odeslání odebraných vzorků podle zvláštního právního předpisu13) k laboratornímu vyšetření takovým způsobem, aby nedošlo k jejich změnám nebo záměnám.
Část B
Stěry z povrchu výrobního zařízení, odebrané z plochy 10 cm
2
po skončení čištění a dezinfekce, nesmí obsahovat
a) více než 10
2
aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganizmů,
b) salmonely.
13) Vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.