Odstavec předpisu 289/2007 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
§ 32
§ 32
(1) Provozovatel podniku, ve kterém se zachází se živočišnými produkty
a který podléhá podle zákona a předpisů Evropských společenství10) schválení a registraci,
popřípadě jen registraci, uvede v žádosti o schválení a registraci:
a) obchodní firmu nebo název, sídlo a identifikační číslo, bylo-li
přiděleno, jde-li o právnickou osobu, jméno, popř. jména, příjmení, popřípadě obchodní
firmu, místo trvalého pobytu, pobytu nebo bydliště nebo místo podnikání, liší-li
se od místa trvalého pobytu, pobytu nebo bydliště, a identifikační číslo, bylo-li
přiděleno, jde-li o fyzickou osobu; tyto údaje doloží ověřenou kopií dokladu o registraci
podnikání,
b) adresu podniku, kterého se žádost bezprostředně týká,
c) údaje o druhu a rozsahu činnosti (údaje o objemu výroby a uvádění
živočišných produktů na trh).
(2) Některé skutečnosti, které jsou nezbytné pro posouzení žádosti
podle odstavce 1 [§ 49 odst. 1 písm. h), § 76 odst. 5 písm. b) zákona] se zřetelem
na možná rizika pro zdraví lidí a zvířat, mohou být poskytnuty krajské veterinární
správě v podobě příslušných příloh k žádosti. Jedná se zejména o
a) kolaudační rozhodnutí nebo kolaudační souhlas,
b) umístění podniku v území s vyznačením (popisem) jeho relevantních
vazeb na okolí, jmenovitě z hlediska dopravního a z hlediska ochrany životního prostředí
(situační plánek),
c) celkové konstrukční a dispoziční řešení podniku včetně technologického
zařízení (plánek objektu podniku, v případě potřeby příslušnou část stavební dokumentace),
d) bližší určení a vybavení jednotlivých provozních prostorů,
e) některé technické podrobnosti (úprava podlah, stěn, stropů, dveří,
oken, kanalizační systém, větrání, osvětlení, hygienické zázemí apod.),
f) zásobování pitnou vodou (zdroj, vodovodní řád, odběrová místa, roční
plán odběru vody podle spotřeby, výsledky laboratorního vyšetření vody),
g) postupy založené na zásadách HACCP11) a o systém vlastní kontroly
podmínek výroby a zdravotní nezávadnosti živočišných produktů,
h) organizaci provozu a sanitaci podniku (provozní a sanitační řád)
a o zajištění účinných postupů pro případ výskytu nebezpečné nákazy,
i) dezinfekci, dezinsekci a deratizaci (zajištění, používané prostředky,
plán akcí, jejich evidence a vyhodnocování),
j) způsob třídění, bezpečné ukládání či ošetřování vedlejších živočišných
produktů, jejich zpracovávání nebo předávání do zařízení určeného k jejich neškodnému
odstraňování nebo k dalšímu zpracovávání, jakož i způsob likvidace ostatních odpadů.
(3) Změny v údajích rozhodných z hlediska schválení, popřípadě registrace
oznámí provozovatel podniku uvedeného v odstavci 1 písemně krajské veterinární správě,
a to bez průtahů, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo.
10) Čl. 6 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna
2004 o hygieně potravin.
Čl. 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
Čl.
3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004.
Čl. 31 nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za
účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel
o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat.
Kapitola III nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002 ze dne 3. října 2002 o hygienických pravidlech
pro vedlejší produkty živočišného původu, které nejsou určeny pro lidskou spotřebu,
v platném znění.
11) Čl. 5 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004.
Vyhláška č.
147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby.