Odstavec předpisu 183/2006 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
§ 161a

§ 161a
Národní geoportál územního plánování
(1) Správcem a provozovatelem národního geoportálu územního plánování, který je informačním systémem veřejné správy a je přístupný způsobem umožňujícím dálkový přístup, je ministerstvo. Provozováním národního geoportálu územního plánování může ministerstvo pověřit jím zřízenou organizační složku státu.
(2) Národní geoportál územního plánování slouží pro
a) zveřejnění výstupů z územně plánovací činnosti orgánů územního plánování,
b) zabezpečení přístupu k evidenci územně plánovací činnosti,
c) poskytování prostorových dat k tématu plánované využití území76),
d) zpřístupňování a poskytování dalších dat, která souvisí s územním plánováním a územním rozvojem, které určí ministerstvo, a
e) další činnosti vyplývající z tohoto zákona nebo jeho prováděcích právních předpisů.
(3) Na národním geoportálu územního plánování jsou v jednotných standardech zveřejňovány vybrané části územně plánovacích dokumentací a územně analytických podkladů.
(4) Ministerstvo, popřípadě jím zřízená a pověřená organizační složka státu, vkládá do národního geoportálu územního plánování data vztahující se k působnosti Ministerstva obrany na návrh Ministerstva obrany v elektronické verzi ve strojově čitelném formátu. Ochrana utajovaných informací podle zvláštních právních předpisů tím není dotčena77).
(5) Krajský úřad vkládá data z územně plánovací činnosti do národního geoportálu územního plánování za svůj správní obvod v elektronické verzi ve strojově čitelném formátu včetně prostorových dat ve vektorové formě.
(6) Přístup k datům zveřejněným na národním geoportálu územního plánování lze omezit nebo odepřít, pokud je to v zájmu veřejné bezpečnosti, zajištění obrany státu nebo ochrany mezinárodních vztahů nebo by tím byla porušena ochrana práv třetích osob plynoucích ze zvláštních právních předpisů78); pro omezení nebo odepření přístupu k datům zveřejněným na národním geoportálu se přiměřeně použije § 11d zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů.
(7) Náležitosti obsahu národního geoportálu územního plánování stanoví prováděcí právní předpis.
76) § 11a zákona č. 123/1998 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
77) Například zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů.
78) Například zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.