Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Příl.2

Příl.2
Názvy složek, které lze nahradit společnými názvy
------------------------------------------------------------------
Název složky                 Společný název
------------------------------------------------------------------
Jedlé tuky a oleje s         "olej" a "tuk" doplněný
výjimkou oleje olivového     označením "rostlinný" nebo
                             "živočišný" nebo údajem o
                             specifickém rostlinném nebo
                             živočišném původu; pokud se
                             jedná o ztužený tuk nebo olej,
                             doplní se označením "ztužený",
------------------------------------------------------------------
Škroby a škroby              "škrob"
modifikované fyzikálním
způsobem a enzymy; nelze-li
vyloučit přítomnost
lepku, musí být doplněn
jeho specifický
rostlinný původ
------------------------------------------------------------------
Škrobový sirup a sušený      "škrobový sirup"
škrobový sirup
------------------------------------------------------------------
Kosterní svalovina savců     "maso" doplněné o označení jeho
a ptáků vhodných k lidské    živočišného druhu
spotřebě s přirozeně 
obsaženou nebo přilehlou 
tkání, u které celkový obsah 
tuku a pojivové tkáně 
nepřekračuje hodnoty stanovené 
vyhláškou o mase a masných
výrobcích28); 
pod tuto složku nelze 
zařadit výrobky, na něž se 
vztahuje definice Společenství 
pro mechanicky separované maso
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy sýrů, kde      "sýr"
sýr nebo směs sýrů tvoří
složku jiné potraviny,
za předpokladu, že
potravina není označena
specifickým názvem sýru
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy ryb za         "ryby"
předpokladu, že
potravina není označena
specifickým druhem ryby
------------------------------------------------------------------
Všechna koření,              "koření" nebo "směs koření"
nepřesahuje-li tato
složka 2 % hmotnosti
výrobku
------------------------------------------------------------------
Všechny byliny nebo          "byliny" nebo "směs bylin"
části bylin, nepřesahuje-li
 tato složka 2 %
hmotnosti výrobku
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy přípravků      "žvýkačkové báze"
používaných jako základ
při výrobě žvýkaček
------------------------------------------------------------------
Všechny typy sacharózy       "cukr"
bez ohledu na původ
------------------------------------------------------------------
Bezvodá glukóza a            "dextróza"
monohydrát glukózy
------------------------------------------------------------------
Glukózový sirup a            "glukózový sirup"
bezvodý glukózový sirup
------------------------------------------------------------------
Všechny typy mléčných        "mléčné bílkoviny"
bílkovin (kasein,
kaseináty, syrovátková
bílkovina) a jejich
směsi
------------------------------------------------------------------
Lisované, expelerované       "kakaové máslo"
nebo rafinované kakaové
máslo
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy vín tak,       "víno"
jak jsou vymezeny ve
zvláštním právním
předpise,14)
------------------------------------------------------------------
Všechny typy strouhanky      "strouhanka"
z pečených cereálních
výrobků, směsi na
obalování a panýrovací
směsi,
------------------------------------------------------------------
Směsi mouky ze dvou nebo     "mouka" s následným výčtem druhů
více druhů obilí             obilí, z nichž byla vyrobena,
                             v sestupném pořadí podle
                             hmotnostních podílů
------------------------------------------------------------------

14) Zákon č. 321/2004 Sb.
28) Příloha č. 4 tabulka 2 vyhlášky č. 326/2001 Sb.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.