Odstavec předpisu 611/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 611/2004 Sb., kterou se mění vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Čl.I

Čl.I
Vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků, se mění takto:
1. Poznámka pod čarou č. 1 zní:
"1) První Směrnice Komise 79/1067/EHS ze dne 13. listopadu 1979, kterou se stanoví analytické metody Společenství pro zkoušení určitých druhů zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě.
První Směrnice Komise 79/796/EHS ze dne 26. července 1979, kterou se stanoví analytické metody Společenství pro zkoušení některých cukrů určených k lidské spotřebě.
Směrnice Komise 80/891/EHS ze dne 25. července 1980 týkající se analytické metody Společenství pro stanovení obsahu kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje nebo tuky.
První Směrnice Komise 81/712/EHS ze dne 28. července 1981, kterou se stanoví metody Společenství, jimiž se ověřuje splnění kritérií pro čistotu u určitých přídatných látek použitých v potravinách.
První Směrnice Komise 85/503/EHS ze dne 25. října 1985 o metodách pro analýzu potravinářských kaseinů a kaseinátů.
Směrnice Rady 85/591/EHS ze dne 20. prosince 1985 týkající se zavedení metod Společenství pro odběr vzorků a analýzu pro sledování potravin určených k lidské spotřebě.
První Směrnice Komise 86/424/EHS ze dne 15. července 1986, kterou se stanoví metody odběru vzorků k chemickým analýzám potravinářských kaseinů a kaseinátů.
První Směrnice Komise 87/524/EHS ze dne 6. října 1987, kterou se stanoví metody Společenství pro odběr vzorků určených k chemické analýze sledovaných mléčných výrobků.
Směrnice Komise 92/2/EHS ze dne 13. ledna 1992, kterou se stanoví postup odběru vzorků a metody analýzy Společenství při úředním dozoru nad teplotami zmrazených potravin určených k lidské spotřebě.
Směrnice Rady 93/99/EHS ze dne 29. října 1993 o doplňujících opatřeních týkajících se úředního dozoru nad potravinami.
Směrnice Komise 98/53/ES ze dne 16. července 1998 stanovující metody odběru vzorků a metody rozboru pro oficiální kontrolu hladiny určitých cizorodých látek v potravinách.
Směrnice Komise 2001/22/ES ze dne 8. března 2001, kterou se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro úřední kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD v potravinách.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/37/ES ze dne 5. června 2001 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových výrobků.
Směrnice Komise 2002/26/ES ze dne 13. března 2002, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství ochratoxinu A v potravinách.
Směrnice Komise 2002/27/ES ze dne 13. března 2002, kterou se mění směrnice 98/53/ES, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství určitých kontaminujících látek v potravinách.
Směrnice Komise 2002/63/ES ze dne 11. července 2002, kterou se stanoví metody Společenství pro odběr vzorků pro úřední kontrolu reziduí pesticidů v produktech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a kterou se zrušuje směrnice 79/700/EHS.
Směrnice Komise 2002/69/ES ze dne 26. července 2002, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dioxinů a stanovení PCB s dioxinovým efektem v potravinách.
Směrnice Komise 2003/78/ES ze dne 11. srpna 2003, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství patulinu v potravinách.
Směrnice Komise 2003/121/ES ze dne 15. prosince 2003, kterou se mění směrnice 98/53/ES, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství určitých kontaminujících látek v potravinách.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/114/ES ze dne 22. prosince 2003, kterou se mění směrnice 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla.
Směrnice Komise 2004/16/ES ze dne 12. února 2004, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách.
Směrnice Komise 2004/43/ES ze dne 13. dubna 2004, kterou se mění směrnice 98/53/ES a 2002/26/ES, pokud jde o metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství aflatoxinu a ochratoxinu A v potravinách pro kojence a malé děti.
Směrnice Komise 2004/44/ES ze dne 13. dubna 2004, kterou se mění směrnice 2002/69/ES, kterou se stanoví metody odběru vzorků a analytické metody pro úřední kontrolu dioxinů a stanovení PCB s dioxinovým efektem v potravinách.".
2. V § 2 písm. v) se slova "metodou zkoušení" nahrazují slovem "hodnotou".
3. V § 2 písm. ee) se slovo "zkoušky" nahrazuje slovem "znaky".
4. V § 2 písm. ii) se slovo "normalizované" zrušuje.
5. V § 4 se odstavec 6 zrušuje.
Dosavadní odstavce 7 až 9 se označují jako odstavce 6 až 8.
6. V § 4 se doplňují odstavce 9 a 10, které znějí:
"(9) Při odběru vzorků pro kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách se postupuje podle přílohy č. 40.
(10) Při odběru vzorků pro kontrolu množství patulinu v potravinách se postupuje podle přílohy č. 41.".
7. V § 5 odst. 2 písmeno b) zní:
"b) údaje uvedené v § 6 odst. 1 písm. a) zákona nebo identifikační údaj provozovatele potravinářského podniku,".
8. V § 7 odst. 5 se slova "se zaznamenají a" zrušují.
9. V § 7 se doplňují odstavce 12 a 13, které znějí:
"(12) Při přípravě vzorků pro kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách se postupuje podle přílohy č. 42.
(13) Při přípravě vzorků pro kontrolu dodržování maximálních limitů patulinu v potravinách se postupuje podle přílohy č. 43.".
10. V § 10 se odstavec 12 zrušuje.
Dosavadní odstavce 13 až 19 se označují jako odstavce 12 až 18.
11. V § 10 se doplňují odstavce 19 a 20, které znějí:
"(19) Při kontrole vzorků obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách se postupuje podle přílohy č. 42.
(20) Při kontrole dodržování maximálních limitů patulinu v potravinách se postupuje podle přílohy č. 43.".
12. V § 11 odst. 2 písmeno f) zní:
"f) jednoznačnou identifikaci provedené zkoušky,".
13. V příloze č. 1 bod 4.3 zní:
"4.3 Přehled postupu odběru vzorků u obilovin a sušených hroznů révy vinné
Tabulka 1: Rozdělení šarží na části v závislosti na produktu a hmotnosti 
           šarže
----------------------------------------------------------------------------
Komodita      Hmotnost šarže        Hmotnost nebo   Počet         Hmotnost
              (t)                   počet částí     dílčích       souhrnného
                                    šarže           vzorků        vzorku
                                                                  (kg)
----------------------------------------------------------------------------  
Obiloviny a   >= 1 500              500 t           100           10 
výrobky       > 300 a < 1 500       3 části šarže   100           10  
z obilovin    >= 50 a =< 300        100 t           100           10  
              >= 50                 -               10 až 1001)   1 až 10 
----------------------------------------------------------------------------
Sušené hrozny < 15                  15 až 30 t      100           10
révy vinné
(korintky,
rozinky
a sultánky)   < 15                  -               10 až 1002)   1 až 10
----------------------------------------------------------------------------
1) V závislosti na hmotnosti šarže - viz tabulka 2 této přílohy.
2) V závislosti na hmotnosti šarže - viz tabulka 3 této přílohy.".
----------------------------------------------------------------------------
14. V příloze č. 1 se za bod 4.5 vkládá nový bod 4.6, který včetně poznámky pod čarou č. 29 zní:
"4.6 Postup odběru vzorků potravin určených pro kojence a malé děti29)
Použije se postup odběru vzorků uvedený pro obiloviny a výrobky z obilovin v bodě 4.5 této přílohy. Počet dílčích vzorků, které mají být odebrány, závisí na hmotnosti šarže. Podle tabulky 2 v bodě 4.5 této přílohy se odebere minimálně 10 a maximálně 100 dílčích vzorků.
Hmotnost dílčího vzorku má být 100 gramů. U šarží ve formě maloobchodního balení závisí hmotnost dílčího vzorku na hmotnosti maloobchodního balení.
Hmotnost souhrnného vzorku má být 1 až 10 kg; vzorek musí být dostatečně promísen.
29) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití. ".
Dosavadní bod 4.6 se označuje jako bod 4.7.
15. V příloze č. 1 bod 5 zní:
"5. Přijetí šarže nebo části šarže
Šarže nebo část šarže se přijímá, jestliže souhrnný vzorek vyhovuje maximálnímu limitu se zohledněním nejistoty měření a po korekci na výtěžnost.
Šarže nebo část šarže se odmítá, jestliže souhrnný vzorek se zohledněním nejistoty měření a po korekci na výtěžnost překračuje maximální limit.".
16. V příloze č. 2 se doplňuje bod 4.2, který zní:
"4.2 Zvláštní ustanovení pro odběr vzorků u šarží z celých ryb
Počet dílčích vzorků, které se odeberou ze šarže, je stanoven v tabulce 1. Hmotnost souhrnného vzorku, který vznikne sdružením všech dílčích vzorků, musí být alespoň 1 kg (viz bod 3.5).
Pokud vzorkovaná šarže obsahuje také jednotlivé ryby o hmotnosti menší než 1 kg, odebere se pro souhrnný vzorek celá ryba jako dílčí vzorek.
Pokud je hmotnost takto vytvořeného souhrnného vzorku větší než 3 kg, může dílčí vzorek sestávat ze středních částí ryb o hmotnosti alespoň 100 g, které tvoří souhrnný vzorek. Celá část, na niž se vztahuje maximální limit, se použije k homogenizaci vzorku.
Pokud vzorkovaná šarže obsahuje jednotlivé ryby o hmotnosti vyšší než 1 kg, je dílčím vzorkem střední část ryby. Každý dílčí vzorek má hmotnost alespoň 100 g. Pokud tvoří vzorkovanou šarži ryba o hmotnosti větší než 6 kg a odebrání střední části by znamenalo významnou hospodářskou ztrátu, odeberou se alespoň tři vzorky minimálně po 350 gramech, bez ohledu na velikost šarže.".
17. V příloze č. 2 bod 5 zní:
"5. Dodržení specifikací v šarži nebo v části šarže
Šarže se přijímá, pokud výsledek zkoušky nepřekračuje příslušný maximální limit stanovený v nařízení (ES) č. 466/2001, přičemž se zohlední nejistota měření.
Šarže se odmítá, pokud výsledek zkoušky potvrzený zkouškou duplikátního vzorku a vypočtený jako průměr alespoň dvou samostatných stanovení nepochybně překračuje se zohledněním nejistoty měření maximální limit stanovený v nařízení (ES) č. 466/2001.
Nejistotu měření lze zohlednit jedním z následujících způsobů:
a) vypočtením rozšířené nejistoty při použití faktoru pokrytí 2, který odpovídá intervalu spolehlivosti přibližně 95 %, nebo
b) stanovením rozhodovací meze (CCalfa) podle rozhodnutí Komise 2002/657/ES ze dne 12. srpna 2002, kterým se provádí směrnice Rady 96/23/ES, pokud jde o provádění analytických metod a interpretaci výsledků.".
18. Příloha č. 4 se zrušuje.
19. V příloze č. 5 bod 2 zní:
"2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří
Každý laboratorní vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
Pokud se maximální limit vztahuje na sušinu, stanoví se obsah sušiny v části homogenizovaného vzorku metodou, která prokazatelně umožňuje přesné stanovení obsahu sušiny.".
20. V příloze č. 5 bod 4.4 zní:
"4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků
Výsledky zkoušky se uvedou s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a její hodnota. Výsledek zkoušky s korekcí na výtěžnost se použije pro kontrolu dodržení limitu (viz příloha č. 41 bod 5).
Výsledek zkoušky musí být uveden ve tvaru (x +- U), kde x je analytický výsledek a U je rozšířená nejistota měření.
U je rozšířená nejistota měření, přičemž se použije faktor pokrytí 2, který odpovídá hladině spolehlivosti přibližně 95 %.".
21. V příloze č. 7 se na konci bodu 2 doplňuje text:
"Pro účely této přílohy se rozumí přijatou specifickou mezí stanovitelnosti jednotlivého kongeneru koncentrace analytu v extraktu vzorku, který u měřicího přístroje dává pro oba dva různé ionty, které mají být sledovány, odezvu s poměrem signál/šum (S/N) 3:1 pro nejméně citlivý signál a splňuje základní požadavky podle metody stanovení popsané v metodě EPA 1613 Revision B.".
22. Přílohy č. 8 až 10 se zrušují.
23. Za přílohu č. 39 se doplňují přílohy č. 40 až 43, které znějí:
"Příloha č. 40 k vyhlášce č. 211/2004 Sb.
Metody odběru vzorků pro úřední kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách
1. Účel a oblast působnosti Vzorky určené pro úřední kontrolu množství cínu v potravinách balených v plechovkách se odebírají dále uvedenými metodami. Takto získané souhrnné vzorky se považují za reprezentativní pro dotyčné šarže. Dodržení maximálních limitů stanovených v nařízení Komise (ES) č. 466/2001 se určí na základě obsahu zjištěného v laboratorních vzorcích.
2. Definice
Šarže: identifikovatelné množství potravinové komodity dodané ve stejném okamžiku, které má podle osoby uvedené v § 3 odst. 1 jednotné charakteristiky, jako je původ, druh, typ obalu, balírna, zasílatel nebo označení.
Část šarže: určitá část šarže vyčleněná k tomu, aby z ní byl proveden odběr vzorků. Každá část šarže musí být fyzicky samostatná a identifikovatelná.
Dílčí vzorek: množství materiálu odebrané z jednoho místa šarže nebo části šarže.
Souhrnný vzorek: souhrn všech dílčích vzorků odebraných ze šarže nebo části šarže.
Laboratorní vzorek: vzorek určený pro laboratoř.
3.
Obecná ustanovení
3.1 Zaměstnanci Odběr vzorků musí být proveden osobou splňující požadavky uvedené v § 3 odst. 1.
3.2 Materiál, který má být odebrán Každá šarže, která má být vyšetřena, musí být vzorkována samostatně.
3.3 Předběžná opatření Při odběru vzorků a při přípravě vzorků musí být provedena předběžná opatření s cílem zabránit jakýmkoli změnám, které by mohly ovlivnit obsah cínu, nepříznivě ovlivnit analytické stanovení nebo znehodnotit reprezentativnost souhrnných vzorků.
3.4 Dílčí vzorky Dílčí vzorky se odeberou pokud možno z různých míst celé šarže nebo části šarže. Odchylky od toho postupu musí být zaznamenány v protokolu.
3.5 Příprava souhrnného vzorku Souhrnný vzorek se připraví sdružením všech dílčích vzorků a jejich homogenizací v laboratoři.
3.6 Duplikátní laboratorní vzorky Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem potvrzení, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného souhrnného vzorku.
3.7 Balení a přeprava vzorků Každý vzorek se uloží do čisté nádoby z inertního materiálu, která poskytuje ochranu před kontaminací a před poškozením při přepravě. Musí být přijata všechna nezbytná předběžná opatření s cílem zabránit změně složení vzorku, ke které může dojít při přepravě nebo skladování.
3.8 Uzavření a označení vzorků Každý vzorek odebraný k úředním účelům se uzavře na místě odběru a označí se podle § 6. O každém odběru vzorků musí být vystaven protokol podle § 5.
4.
Plány odběru vzorků
Použitá metoda odběru vzorků musí zajistit, aby byl souhrnný vzorek reprezentativní pro kontrolovanou šarži.
4.1 Počet dílčích vzorků Minimální počet dílčích vzorků, který má být odebrán z plechovek v šarži, je uveden v tabulce. Dílčí vzorky odebrané z každé plechovky musí mít podobnou hmotnost a musí vytvořit souhrnný vzorek.
Tabulka:

        Počet plechovek (dílčích vzorků), které musí být odebrány,
        aby vytvořily souhrnný vzorek

        ----------------------------------------------------------
        Počet plechovek v šarži    Počet plechovek, které musí
        nebo části šarže           být odebrány
        ----------------------------------------------------------
        1 až 25                    nejméně 1 plechovka
        ----------------------------------------------------------
        26 až 100                  nejméně 2 plechovky
        ----------------------------------------------------------
        > 100                      5 plechovek
        ----------------------------------------------------------
Maximální limity se vztahují na obsah každé plechovky. Z praktických důvodů je pro vyšetření nezbytné vytvořit souhrnný vzorek. Jestliže výsledek pro souhrnný vzorek nepřekračuje maximální limit, ale blíží se k maximálnímu limitu, a existuje-li podezření, že u jednotlivých plechovek může být maximální limit překročen, může být provedeno další vyšetření.
4.2 Odběr vzorků v maloobchodním prodeji Odběr vzorků v maloobchodním prodeji se provádí podle výše uvedených ustanovení o odběru vzorků nebo jinými postupy podle § 1 odst. 2, § 3 nebo § 4. Tyto postupy musí být pro vzorkovanou šarži dostatečně reprezentativní.
5. Dodržení specifikací v šarži nebo v části šarže Pro účely potvrzení provede kontrolní laboratoř alespoň dvě nezávislé zkoušky a z výsledků vypočte průměr. Šarže se přijímá, nepřekračuje-li průměr příslušný maximální limit stanovený v nařízení (ES) č. 466/2001, přičemž se zohlední nejistota měření a korekce na výtěžnost. Šarže se odmítá, jestliže se zohledněním nejistoty měření a po korekci na výtěžnost průměr překračuje maximální limit stanovený v nařízení (ES) č. 466/2001.
Příloha č. 41 k vyhlášce č. 211/2004 Sb.
Metody odběru vzorků pro úřední kontrolu množství patulinu v určitých potravinách
1. Účel a oblast působnosti Vzorky pro úřední kontrolu množství patulinu v potravinách musí být odebírány níže uvedenými metodami. Takto získané souhrnné vzorky jsou považovány za reprezentativní pro šarže. Dodržení maximálních limitů stanovených v nařízení Komise (ES) č. 466/2001 se posuzuje na základě množství zjištěného v laboratorních vzorcích.
2. Definice
Šarže: identifikovatelné množství potraviny dodané ve stejném okamžiku, které má podle osoby uvedené v § 3 odst. 1 jednotné charakteristiky, jako je původ, druh, typ obalu, balírna, zasílatel nebo označení.
Část šarže: určitá část šarže vyčleněná k tomu, aby z ní byl proveden odběr vzorků. Každá část šarže musí být fyzicky samostatná a identifikovatelná.
Dílčí vzorek: množství materiálu odebrané z jednoho místa šarže nebo části šarže.
Souhrnný vzorek: souhrn všech dílčích vzorků odebraných ze šarže nebo části šarže.
3.
Obecná ustanovení
3.1 Zaměstnanci Odběr vzorků provádí oprávněná osoba (§ 3 odst. 1).
3.2 Materiál, který má být odebrán Každá šarže, která má být vyšetřena, musí být vzorkována samostatně.
3.3 Předběžná opatření Při odběru a přípravě vzorků musí být provedena předběžná opatření s cílem zabránit jakýmkoli změnám, které by mohly ovlivnit obsah patulinu, nepříznivě ovlivnit analytické stanovení nebo znehodnotit reprezentativnost souhrnných vzorků.
3.4 Dílčí vzorky Dílčí vzorky se odeberou z různých míst celé šarže nebo části šarže. Případná odchylka od toho postupu musí být zaznamenána v protokolu.
3.5 Příprava souhrnného vzorku Souhrnný vzorek o hmotnosti nejméně 1 kg se připraví sdružením dílčích vzorků, pokud se neprovádí odběr jednotlivých balení o hmotnosti vyšší než 1 kg.
3.6 Duplikátní vzorky Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem potvrzení výsledku, obhajoby v obchodním sporu nebo pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného souhrnného vzorku.
3.7 Balení a přeprava vzorků Každý vzorek se uloží do čisté nádoby z inertního materiálu, která poskytuje dostatečnou ochranu před kontaminací a před poškozením při přepravě. Budou přijata všechna nezbytná opatření s cílem zabránit změně složení vzorku, ke které může dojít při přepravě nebo skladování.
3.8 Uzavření a označení vzorků Každý vzorek odebraný k úředním účelům se uzavře na místě odběru a označí se podle § 6. O každém odběru vzorků musí být vystaven protokol o odběru vzorku podle § 5.
4. Plány odběru vzorků Použitá metoda odběru vzorků zajišťuje, aby byl souhrnný vzorek reprezentativní pro kontrolovanou šarži.
Počet dílčích vzorků Souhrnný vzorek se připraví podle bodu 3.5. Minimální počet dílčích vzorků, který má být odebrán ze šarže, je uveden v tabulce 1. U kapalných výrobků, které se před odebráním vzorků co nejdůkladněji manuálně nebo mechanicky promíchají, se předpokládá rovnoměrné rozšíření patulinu v dané šarži. K vytvoření souhrnného vzorku u kapalných výrobků proto stačí z každé šarže odebrat tři dílčí vzorky. Dílčí vzorky mají mít podobnou hmotnost. Hmotnost dílčího vzorku má být nejméně 100 gramů, aby sdružením dílčích vzorků vznikl souhrnný vzorek o hmotnosti nejméně 1 kg. Odchylka od toho postupu musí být zaznamenána v protokolu o odběru vzorku.
Tabulka 1: Minimální počet dílčích vzorků, které mají být odebrány ze šarže ----------------------------------------------------------
        Hmotnost šarže       Minimální počet dílčích vzorků,
        (kg)                 který má být odebrán
        ----------------------------------------------------------
        < 50                  3
        50 až 500             5
        > 500                10
        ----------------------------------------------------------

        Sestává-li  šarže z  jednotlivých balení,  je počet balení
        odebíraných za účelem vytvoření souhrnného vzorku uveden v
        tabulce 2.

        Tabulka 2:
        Počet  balení  (dílčích   vzorků)  odebíraných  za  účelem
        vytvoření   souhrnného   vzorku,    sestává-li   šarže   z
        jednotlivých balení

        ----------------------------------------------------------
        Počet balení nebo jednotek Počet balení nebo jednotek,
        v šarži                    který má být odebrán
        ----------------------------------------------------------
        1 až 25                    1 balení nebo jednotka
        26 až 100                  asi 5 %, nejméně 2 balení
                                   nebo jednotky
        > 100                      asi 5 %, maximálně 10 balení
                                   nebo jednotek
        ----------------------------------------------------------
5. Dodržení specifikací v šarži nebo v části šarže Kontrolní laboratoř provede opakovanou zkoušku laboratorního vzorku pro účely potvrzení výsledku, jestliže je výsledek, který obdržela při první zkoušce, o 20 % nižší nebo vyšší než maximální limit, a vypočte průměr z obou výsledků. Šarže se přijímá, jestliže je výsledek první zkoušky o 20 % nižší než maximální limit, nebo pokud je nezbytná opakovaná zkouška, vyhovuje-li průměr příslušnému maximálnímu limitu stanovenému v nařízení (ES) č. 466/2001 při zohlednění nejistoty měření a korekce na výtěžnost. Šarže se odmítá, pokud průměr překračuje při zohlednění nejistoty měření a korekce na výtěžnost maximální limit stanovený v nařízení (ES) č. 466/2001.
Příloha č. 42 k vyhlášce č. 211/2004 Sb.
Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení používané pro úřední kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách
1. Předběžná opatření a všeobecné zásady pro cín
Základním požadavkem je získat reprezentativní a homogenní laboratorní vzorek, aniž by došlo k sekundární kontaminaci.
Analytik musí zajistit, aby při přípravě vzorků nedošlo k jejich kontaminaci. Přístroje a pomůcky přicházející do styku se vzorkem by měly být vyrobeny z inertních materiálů, například z plastů jako polypropylen nebo polytetrafluorethylen, a měly by být vyčištěny za použití kyseliny, aby se co nejvíce snížilo nebezpečí kontaminace. Řezné nástroje musí být vyrobeny z vysoce kvalitní korozivzdorné oceli.
Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se použije k přípravě zkušebního vzorku. Reprodukovatelné výsledky poskytují pouze důkladně zhomogenizované vzorky. Lze použít i jiné metody pro přípravu vzorků podle § 1.
2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem stvrzení a obhajoby Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem stvrzení, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.
4.
Metody zkoušení a požadavky na řízení laboratoře
4.1 Definice
Dále je uvedeno několik nejběžnějších definic, které musí laboratoř použít.
        r        = opakovatelnost;  hodnota,  pod  níž  bude podle
                   očekávání s danou  pravděpodobností (obvykle 95
                   %) ležet  absolutní hodnota rozdílu  výsledků 2
                   samostatných     stanovení      za     podmínek
                   opakovatelnosti  (tj.   stejný  vzorek,  tentýž
                   pracovník,  tatáž  aparatura,  tatáž laboratoř,
                   stanoveno krátce po sobě); r = 2,8 x sr,

        s        = směrodatná   odchylka   vypočtená   z  výsledků
         r         získaných za podmínek opakovatelnosti,

        RSD      = relativní   směrodatná  odchylka   vypočtená  z
           r       výsledků získaných  za podmínek opakovatelnosti
                   [(sr/x)  x 100],  kde x  je průměr  výsledků ze
                   všech laboratoří a vzorků,

        R        = reprodukovatelnost; hodnota, pod níž bude podle
                   očekávání s danou  pravděpodobností (obvykle 95
                   %)  ležet  absolutní  hodnota  rozdílu výsledků
                   dvou   samostatných   stanovení   za   podmínek
                   reprodukovatelnosti  (tj. u  stejného materiálu
                   získaného  pracovníky  různých  laboratoří,  za
                   použití  standardizované zkušební  metody); R =
                   2,8 x sR,

        S        = směrodatná   odchylka   vypočtená   z  výsledků
         R         získaných za podmínek reprodukovatelnosti,

        RSD      = relativní   směrodatná  odchylka   vypočtená  z
           R       výsledků       získaných       za      podmínek
                   reprodukovatelnosti [(sR/x) x 100],

        HORRAT   = zjištěná  hodnota  RSDr  dělená  hodnotou  RSDr
              r    vypočtenou z Horwitzovy  rovnice za předpokladu
                   r = 0,66 R,

        HORRAT   = zjištěná  hodnota  RSDR  dělená  hodnotou  RSDR
              R    vypočtenou z Horwitzovy rovnice (2).

        U        = rozšířená nejistota měření,  přičemž se použije
                   faktor   pokrytí  2,   který  odpovídá  hladině
                   spolehlivosti přibližně 95 %.
4.2 Obecné požadavky Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí být v souladu s § 9.
4.3 Zvláštní požadavky Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských společenství stanoveny zvláštní metody pro stanovení cínu v potravinách balených v plechovkách, mohou laboratoře zvolit validovanou metodu za předpokladu, že zvolená metoda splňuje kritéria uvedená v tabulce. Při validaci by měl být použit certifikovaný referenční materiál.
        Tabulka:  Pracovní charakteristiky  analytických metod pro
        cín

        ----------------------------------------------------------
        Parametr             Hodnota a komentář
        ----------------------------------------------------------
        Použitelnost         Potraviny specifikované v nařízení
                             (ES) č. 242/2004
        ----------------------------------------------------------
        Mez detekovatelnosti Nižší nebo roven 5 mg/kg
        ----------------------------------------------------------
        Mez stanovitelnosti  Nižší nebo roven 10 mg/kg
        ----------------------------------------------------------
        Přesnost             Hodnoty HORRATr nebo HORRATR dosažené
                             ve validační kolaborativní studii
                             musí být menší než 1,5
        ----------------------------------------------------------
        Výtěžnost            80 % až 105 % (dosažená
                             v kolaborativní studii)
        ----------------------------------------------------------
        Specifičnost         Stanovení nesmí být rušeno
                             matricovými a spektrálními jevy
        ----------------------------------------------------------
4.3.1 Pracovní charakteristiky - koncepce nejistoty Vhodnost metody zkoušení, která má být použita v laboratoři, může být posouzena také pomocí koncepce nejistoty. Laboratoř může používat metodu, která bude poskytovat výsledky s maximální standardní nejistotou. Maximální standardní nejistota se vypočítá pomocí rovnice: 2 2
        U  = odmocnina z [(LOD/2) + (0,1C)]
         f

        kde:
        U        je maximální standardní nejistota,
         f
        LOD      je mez detekovatelnosti metody,
        C        je příslušná koncentrace.
Jestliže metoda zkoušení poskytuje výsledky s nejistotou měření menší než maximální standardní nejistota, bude metoda vhodná stejně tak jako metoda, která splňuje pracovní charakteristiky uvedené v tabulce.
4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků Výsledky zkoušky se uvedou s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a její hodnota. Výsledek zkoušky s korekcí na výtěžnost se použije pro kontrolu dodržení limitu. Mělo by být zohledněno harmonizované doporučení pro používání výtěžnosti v analytickém měření, vypracované mezinárodními normalizačními organizacemi a profesními sdruženími, které napomůže při stanovování faktorů výtěžnosti.
Analytický výsledek musí být uveden ve tvaru (x +/- U), kde x je analytický výsledek a U je nejistota měření.
4.5 Požadavky na laboratoře Laboratoře musí splňovat požadavky zvláštního právního předpisu.*)
4.6 Další zásady pro zkoušení
Hodnocení odborné úrovně Doporučuje se účast na vhodných programech hodnocení odborné úrovně podle mezinárodního harmonizovaného protokolu pro hodnocení odborné úrovně chemických analytických laboratoří, vypracovaného pod patronátem mezinárodních normalizačních organizací a profesních sdružení.
Některé z těchto programů jsou zaměřeny na stanovení cínu v potravinách a účasti v takovém programu se dává přednost před účastí na obecných programech pro stanovení kovů v potravinách.
Interní řízení jakosti Laboratoře by měly být schopny prokázat, že mají zavedeny vlastní interní postupy řízení jakosti. Příklady v tomto směru jsou uvedeny v doporučení mezinárodních normalizačních organizací a profesních sdružení pro interní řízení jakosti v chemických analytických laboratořích.
Příprava vzorku Musí být věnována pozornost tomu, aby byl veškerý cín ve vzorku pro zkoušku převeden do roztoku. Postup rozpouštění vzorku má zajistit, aby nedošlo ke srážení hydrolyzovaných sloučenin čtyřmocného cínu (SnIV) (tj. oxidu cíničitého SnO2, Sn(OH)4, SnO2.H2O). Připravený vzorek se uchovává v prostředí HCl o koncentraci 5 mol/l. Vzhledem ke snadné těkavosti SnCl4 se vzorek nemá vařit.
------------------------------------------------------------------
*) Například  § 3  odst.  3  zákona  č.  146/2002  Sb.,  o  Státní
   zemědělské  a  potravinářské  inspekci   a  o  změně  některých
   souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Příloha č. 43 k vyhlášce č. 211/2004 Sb.
Příprava vzorků a kritéria pro metody zkoušení použité při úřední kontrole dodržování maximálních limitů patulinu v určitých potravinách
1. Předběžná opatření Patulin může být v určitých potravinách rozšířen nerovnoměrně a vzorky by tedy měly být připraveny a homogenizovány s mimořádnou pozorností. Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se použije k přípravě zkušebního vzorku.
2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem potvrzení výsledku a obhajoby
Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem potvrzení výsledku, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.
4.
Metody zkoušení, které má laboratoř použít, a požadavky na řízení laboratoře
4.1 Definice
Dále je uvedeno několik nejběžnějších definic, které musí laboratoř použít.
Nejčastěji uváděnými parametry přesnosti jsou opakovatelnost a reprodukovatelnost.
        r        = opakovatelnost:  hodnota,  pod  níž  bude podle
                   očekávání s danou  pravděpodobností (obvykle 95
                   %)  ležet  absolutní hodnota rozdílu   výsledků
                   dvou samostatných   stanovení   za     podmínek
                   opakovatelnosti  (tj.   stejný  vzorek,  tentýž
                   pracovník,  tatáž  aparatura,  tatáž laboratoř,
                   stanoveno krátce po sobě), tedy r = 2,8 x sr,

        s        = směrodatná   odchylka   vypočtená   z  výsledků
         r         získaných za podmínek opakovatelnosti,

        RSD      = relativní   směrodatná  odchylka   vypočtená  z
           r       výsledků získaných  za podmínek opakovatelnosti
                   [(sr/x)  x 100],  kde x  je průměr  výsledků ze
                   všech laboratoří a vzorků,

        R        = reprodukovatelnost; hodnota, pod níž bude podle
                   očekávání s danou  pravděpodobností (obvykle 95
                   %)  ležet  absolutní  hodnota  rozdílu výsledků
                   dvou   samostatných   stanovení   za   podmínek
                   reprodukovatelnosti  (tj. u  stejného materiálu
                   získaného  pracovníky  různých  laboratoří   za
                   použití  standardizované zkušební  metody); R =
                   2,8 x sR,

        S        = směrodatná   odchylka   vypočtená   z  výsledků
         R         získaných za podmínek reprodukovatelnosti,

        RSD      = relativní   směrodatná  odchylka   vypočtená  z
           R       výsledků       získaných       za      podmínek
                   reprodukovatelnosti [(sR/x) x 100],
4.2 Obecné požadavky Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí být, kdykoli je to možné, v souladu s § 9.
4.3 Zvláštní požadavky Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských společenství stanoveny zvláštní metody pro stanovení množství patulinu v potravinách, mohou laboratoře zvolit metodu za předpokladu, že splňuje následující kritéria:
        Pracovní charakteristiky pro patulin

        ----------------------------------------------------------
        Množství                   Patulin
        mikrog/kg      -------------------------------------------
                       RSDr %         RSDR %         Výtěžnost %
        ----------------------------------------------------------
        < 20           =< 30          =< 40           50 až 120
        ----------------------------------------------------------
        20 - 50        =< 20          =< 30           70 až 105
        ----------------------------------------------------------
        > 50           =< 15          =< 25           75 až 105
        ----------------------------------------------------------

        Detekční  limity použitých  metod nejsou  uvedeny, protože
        přesnost je uvedena pro uvažované koncentrace.
        Přesnost  se  vyjádří  hodnotou  vypočtenou  z  Horwitzovy
        rovnice:

                (1-0,5logC)
        RSD  = 2
           R

        kde:

        RSD      je  relativní  směrodatná  odchylka  vypočtená  z
           R     výsledků       získaných        za       podmínek
                 reprodukovatelnosti [sR/x) x 100],

        C        je poměr koncentrací (tj. 1  = 100 g/100 g, 0,001
                 = 1,000 mg/kg).
Toto je zobecněná rovnice pro přesnost, u níž se ukázalo, že u většiny rutinních metod analýzy nezáleží na analytu a matrici, nýbrž pouze na koncentraci.
4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků Jako výsledek zkoušky se uvede výsledek s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a její hodnota. Pro kontrolu dodržení limitů se použije výsledek zkoušky s korekcí výtěžnosti (viz příloha I bod 5).
Výsledek zkoušky se uvede ve tvaru (x +/- U), kde x je výsledek zkoušky a U je nejistota měření.
4.5 Požadavky na laboratoře Laboratoře musí splňovat požadavky zvláštního právního předpisu.*)
------------------------------------------------------------------
*) Například  § 3  odst.  3  zákona  č.  146/2002  Sb.,  o  Státní
   zemědělské   potravinářské   inspekci   a   o  změně  některých
   souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů."

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.