Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
§ 1
§ 1
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky a v souladu s právem
Evropských společenství1) se rozumí pod
pojmem
a) aroma - látka určená k aromatizaci potravin, která
obsahuje aromatické látky, aromatické přípravky, reakční aromatické přípravky,
kouřové aromatické přípravky, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
b) aromatická látka - chemicky definovaná látka, která
působí na čichové nebo čichové a chuťové receptory člověka a vyvolává vjem vůně
a chuti, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
c) přírodní aromatická látka - látka získaná fyzikálními
procesy (například destilací a extrakcí rozpouštědly), enzymovými nebo
mikrobiálními postupy ze surovin rostlinného nebo živočišného původu jako
takových nebo upravených pro lidskou spotřebu postupy určenými k přípravě
potravin,
d) přírodně identická aromatická látka - látka získaná
chemickými postupy (syntézou či izolačními kroky chemické povahy), která je
chemicky identická s látkou přirozeně přítomnou ve zdrojích rostlinného či
živočišného původu,
e) umělá aromatická látka - látka získaná chemickými postupy
(syntézou), která není chemicky identická s látkami přítomnými ve zdrojích
rostlinného či živočišného původu,
f) aromatický přípravek - přípravek získaný fyzikálními,
enzymovými nebo mikrobiálními pochody ze surovin uvedených v písmenu c), který
není chemicky definovanou látkou a který působí na čichové nebo čichové a
chuťové receptory člověka a vyvolává vjem vůně, nebo vůně a chuti,
g) reakční aromatický přípravek - přípravek získaný záhřevem
směsi výchozích surovin, které nemusí být samy o sobě aromatické, při teplotě
nepřekračující 180 st.C po dobu nepřekračující 15 minut. Alespoň jedna z
výchozích surovin musí být dusíkatou látkou s funkční aminoskupinou a další
látkou je redukující cukr, příp. cukry,
h) kouřový aromatický přípravek - přípravek získaný extrakcí
zplodin pyrolýzy (tepelného rozkladu) výchozích surovin, užívaných při
tradičním procesu uzení potravin,
i) nejvyšší přípustné množství zdravotně nezávadných
látek2) určených k aromatizaci - množství stanovené
číselnou hodnotou,
j) nezbytné množství - množství nezbytně nutné pro dosažení
zamýšleného technologického účinku a při zachování zásad správné výrobní
praxe,
k) číslo "FL" - číslo přidělené aromatické látce z
databázového systému s názvem "FLAVIS".
1) Směrnice Rady 88/388/EHS ze dne 22. června 1988 o
sbližování zákonů členských států týkajících se aromat pro použití do potravin
a surovin pro jejich výrobu.
Směrnice Komise 91/71/EHS ze dne 16. ledna 1991, kterou se doplňuje
směrnice Rady 88/388/EHS o sbližování zákonů členských států týkajících se
aromat pro použití do potravin a surovin pro jejich výrobu.
Rozhodnutí Rady 88/389/EHS ze dne 22. června 1988 o seznamu surovin
a látek používaných při přípravě látek určených k aromatizaci, který vytvoří
Komise.
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady 2232/96/ES ze dne 28. října
1996, kterým se stanoví postup Společenství pro látky určené k aromatizaci
používané nebo určené k použití v potravinách nebo na nich.
Nařízení Komise 1565/2000/ES ze dne 18. července 2000 stanovující
opatření nezbytná pro přijetí hodnotícího programu při uplatňování nařízení
Evropského Parlamentu a Rady 2232/96/ES.
Doporučení Komise 98/282/ES ze dne 21. dubna 1998 o způsobech,
jakými by členské státy a signatářské státy Dohody o Evropském hospodářském
prostoru měly chránit duševní vlastnictví ve spojitosti s vývojem a výrobou
ochucovacích látek uvedených v nařízení Evropského Parlamentu a Rady
2232/96/ES.
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady 2065/2003 ze dne 10.
listopadu 2003 týkající se uzených příchutí používaných nebo plánovaných k
použití uvnitř potravin nebo na jejich povrchu.
Rozhodnutí Komise 1999/217/ES ze dne 23. února 1999, kterým se
přijímá rejstřík aromatických látek používaných v potravinách nebo na
nich.
Rozhodnutí Komise 2000/489/ES ze dne 18. července 2000, kterým se
doplňuje rozhodnutí Komise 1999/217/ES, kterým se přijímá rejstřík aromatických
látek používaných v potravinách nebo na nich.
Rozhodnutí Komise 2002/113/ES ze dne 23. ledna 2002, kterým se
doplňuje rozhodnutí Komise 1999/217/ES, kterým se přijímá rejstřík aromatických
látek používaných v potravinách nebo na nich.
Rozhodnutí Komise 2004/357/ES ze dne 7. dubna 2004, kterým se
doplňuje rozhodnutí Komise 1999/217/ES, kterým se přijímá rejstřík aromatických
látek používaných v potravinách.
2) § 10 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o
potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících
zákonů.