Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
§ 4
§ 4
Látky, které lze používat jako součást
aromat
(1) K zajištění stability aromat smějí být používány pouze
antioxidanty a konzervanty, uvedené ve zvláštním právním předpise4),
označené E 200, E 202, E 203, E 210 až E 228, E 300, E
301, E 302, E 304, E 306, E 307, E 312, E 320, E 321. Pro tento účel smějí být
tyto látky používány pouze v nezbytném množství potřebném k zajištění údržnosti
aromatu.
(2) Jako nosiče a rozpouštědla aromat se používají
maltodextrin, nativní a modifikované škroby, potraviny a potravinové suroviny.
Dále smí být pro tento účel používány nosiče a rozpouštědla aromat uvedené ve
zvláštním právním předpise4), a to za podmínek v něm
uvedených. Jako rozpouštědlo smí být také použit benzylalkohol. Přitom obsah
této látky v potravině určené ke spotřebě nesmí být vyšší než 100 mg .
l-1 u nealkoholických nápojů a 300 mg .
kg-1 u ostatních potravin.
(3) U sypkých aromat lze použít jako protispékavé látky v
nezbytném množství látky uvedené ve zvláštním právním předpise4) pro
potraviny.
(4) Za účelem úpravy chuti aromatizované potraviny lze použít
jako součást aromatu také tyto aminokyseliny nebo jejich sodné nebo draselné
soli: L-alanin, L-arginin, kyselina L-asparágová, L-citrulin, L-cystein,
L-cystin, L-histidin, L-isoleucin, L-leucin, L-lysin, L-methionin,
L-fenylalanin, L-serin, taurin, L-threonin, L-tyrosin, L-valin.
(5) V potravině určené ke spotřebě nesmí být obsah jednotlivých
aminokyselin nebo jejich solí uvedených v odstavci 4 (počítáno jako
aminokyselina) vyšší než 300 mg . kg-1 potraviny a
celkové množství těchto aminokyselin nesmí být vyšší než 500 mg .
kg-1. Tato množství jsou vztažena na potraviny
upravené k požívání podle návodu výrobce, pokud úpravu vyžadují.
(6) Přídatné látky neuvedené v odstavcích 1 a 2 smějí být
používány k výrobě aromat určených pouze do potravin uvedených ve zvláštním
právním předpise4), a to za podmínek tam
stanovených.
(7) K výrobě aromat získávaných mikrobiálními postupy smějí být
použity potraviny a potravinové suroviny, látky užívané k výrobě potravin a
mikrobiální kultury používané pro výrobu potravin.
(8) K výrobě aromat získávaných pomocí enzymů smějí být použity
potraviny, potravinové suroviny, látky povolené k výrobě potravin a enzymy
užívané k výrobě potravin.
(9) K výrobě kouřových aromatických přípravků lze použít jen
tvrdé dřevo neošetřené přípravky na úpravu dřeva.
(10) K výrobě reakčních aromatických přípravků smějí být
použity pouze aminokyseliny a jejich směsi, hydrolyzáty vzniklé hydrolýzou
bílkovin a monosacharidy, disacharidy a polysacharidy.
(11) K výrobě rumového éteru lze použít jen dřevný ocet,
katalyzátor oxid manganičitý a kyselinu sírovou.
4) Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy
přídatných látek a extrakčních rozpouštědel a podmínky jejich použití při
výrobě potravin.