Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
Příl.4
Příl.4
Chemické a mikrobiologické požadavky na aromata
1. Nejvyšší přípustná množství (dále jen NPM) kontaminantů
v aromatech jsou uvedena v tabulce č. 1:
Tabulka č. 1 ----------------------------------------------------------- Prvek NPM mg.kg-1, resp. mg.l-1 ----------------------------------------------------------- arzén 3 olovo 10 kadmium 1 rtuť 1 -----------------------------------------------------------
I při dodržení těchto NPM musí být dávkování aromatu takové, aby
v ochucené potravině nebyla překročena NPM kontaminantů, stanovená
v příloze č. 2 zvláštního předpisu*.
2. Při použití aromat k ochucení potraviny nesmí množství
vnesených polyaromatických uhlovodíků aromatem do potraviny ani
při nejvyšším dávkování doporučeném výrobcem aromatu překročit
hodnotu 0,03 mikrog (počítáno jako 3,4 benzo(a)pyren) na 1 kg
potraviny. U potravin, které před spotřebou vyžadují úpravu, se
tato hodnota vztahuje na potravinu upravenou podle návodu.
3. Při použití aromat k aromatizaci nesmí být v ochucených
potravinách překročena nejvyšší povolená množství přirozeně se
vyskytujících látek uvedených v tabulce č. 2. Tyto látky
nesmějí být záměrně přidávány do látek určených k aromatizaci
ani do potravin. Mohou být přítomny v potravinách buď přirozeně
nebo v důsledku přidání látek určených k aromatizaci
připravených z přírodních zdrojů.
Tabulka č. 2 ------------------------------------------------------------------ Látka Potravina NPM mg.kg-1, resp. mg.l-1 ------------------------------------------------------------------ Kyselina nápoje 20 agaricinová alkoholické nápoje 100 potraviny obsahující houby 100 ostatní potraviny 20 Aloin nápoje 0,1 alkoholické nápoje 50 ostatní potraviny 0,1 Beta - asaron nápoje 0,1 alkoholické nápoje 1 kořenící přípravky pro ochucení 1 snacků a podobných výrobků ostatní potraviny 0,1 Berberin nápoje 0,1 alkoholické nápoje 10 ostatní potraviny 0,1 Hypericin nápoje 0,1 cukrovinky 1 alkoholické nápoje 10 ostatní potraviny 0,1 Kumarin nápoje 2 karamelové cukrovinky 10 alkoholické nápoje 10 žvýkačka 50 ostatní potraviny 2 Kyselina nápoje 1 kyanovodíková alkoholické nápoje 1 na každé procento objem. alkoholu v nápoji kompoty z neodpeckovaného 5 peckového ovoce cukrovinky typu nugát, marcipán 50 nebo jejich náhrady nebo v podobných výrobcích ostatní potraviny 1 Pulegon nápoje 100 nápoje aromatizované mátou peprnou 250 a dalšími druhy rodu Mentha cukrovinky aromatizované aromaty 350 odvozenými z rostlin rodu Mentha ostatní potraviny 25 Quassin nápoje 5 cukrovinky ve formě pastilek 10 alkoholické nápoje 50 ostatní potraviny 5 Safrol a nápoje 1 isosafrol alkoholické nápoje s obsahem 2 alkoholu do 25 % (V/V) alkoholické nápoje s obsahem 5 alkoholu vyšším než 25 % (V/V) potraviny obsahující muškátový 15 květ a muškátový oříšek ostatní potraviny 1 Santonin nápoje 0,1 alkoholické nápoje s obsahem 1 alkoholu vyšším než 25 % (V/V) ostatní potraviny 0,1 Alfa- a beta- nápoje 0,5 thujon alkoholické nápoje s obsahem 5 alkoholu do 25 % (V/V) alkoholické nápoje s obsahem 10 alkoholu nad 25 % (V/V) potraviny obsahující šalvěj 25 lihoviny typu "bitter" 35 ostatní potraviny 0,5 ------------------------------------------------------------------
4. Látky určené k aromatizaci nesmí obsahovat mikroorganismy
a mikrobiální toxiny působící onemocnění z potravin v množství,
které by mohlo ohrozit zdraví osob.
* Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 53/2002 Sb., kterou se
stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost
jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky
použití a mikrobiologické požadavky na látky přídatné, pomocné
a potravní doplňky.