Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
Příl.4

Příl.4
Chemické a mikrobiologické požadavky na aromata
1. Nejvyšší přípustná množství (dále jen NPM) kontaminantů v aromatech jsou uvedena v tabulce č. 1:
  Tabulka č. 1

-----------------------------------------------------------
             Prvek              NPM
                                mg.kg-1, resp.
                                mg.l-1
-----------------------------------------------------------
             arzén              3
             olovo              10
             kadmium            1
             rtuť               1
-----------------------------------------------------------
I při dodržení těchto NPM musí být dávkování aromatu takové, aby v ochucené potravině nebyla překročena NPM kontaminantů, stanovená v příloze č. 2 zvláštního předpisu*.
2. Při použití aromat k ochucení potraviny nesmí množství vnesených polyaromatických uhlovodíků aromatem do potraviny ani při nejvyšším dávkování doporučeném výrobcem aromatu překročit hodnotu 0,03 mikrog (počítáno jako 3,4 benzo(a)pyren) na 1 kg potraviny. U potravin, které před spotřebou vyžadují úpravu, se tato hodnota vztahuje na potravinu upravenou podle návodu.
3. Při použití aromat k aromatizaci nesmí být v ochucených potravinách překročena nejvyšší povolená množství přirozeně se vyskytujících látek uvedených v tabulce č. 2. Tyto látky nesmějí být záměrně přidávány do látek určených k aromatizaci ani do potravin. Mohou být přítomny v potravinách buď přirozeně nebo v důsledku přidání látek určených k aromatizaci připravených z přírodních zdrojů.
Tabulka č. 2

------------------------------------------------------------------
  Látka           Potravina                          NPM
                                                     mg.kg-1,
                                                     resp.
                                                     mg.l-1
------------------------------------------------------------------
  Kyselina        nápoje                             20
  agaricinová     alkoholické nápoje                 100
                  potraviny obsahující houby         100
                  ostatní potraviny                  20

  Aloin           nápoje                             0,1
                  alkoholické nápoje                 50
                  ostatní potraviny                  0,1

  Beta - asaron   nápoje                             0,1
                  alkoholické nápoje                 1
                  kořenící přípravky pro ochucení    1
                  snacků a podobných výrobků
                  ostatní potraviny                  0,1

  Berberin        nápoje                             0,1
                  alkoholické nápoje                 10
                  ostatní potraviny                  0,1

  Hypericin       nápoje                             0,1
                  cukrovinky                         1
                  alkoholické nápoje                 10
                  ostatní potraviny                  0,1

  Kumarin         nápoje                             2
                  karamelové cukrovinky              10
                  alkoholické nápoje                 10
                  žvýkačka                           50
                  ostatní potraviny                  2

  Kyselina        nápoje                             1
  kyanovodíková   alkoholické nápoje                 1 na
                                                     každé
                                                     procento
                                                     objem.
                                                     alkoholu
                                                     v nápoji
                  kompoty z neodpeckovaného          5
                  peckového ovoce
                  cukrovinky typu nugát, marcipán    50
                  nebo jejich náhrady nebo
                  v podobných výrobcích
                  ostatní potraviny                  1

  Pulegon         nápoje                             100
                  nápoje aromatizované mátou peprnou 250
                  a dalšími druhy rodu Mentha
                  cukrovinky aromatizované aromaty   350
                  odvozenými z rostlin rodu Mentha
                  ostatní potraviny                  25

  Quassin         nápoje                             5
                  cukrovinky ve formě pastilek       10
                  alkoholické nápoje                 50
                  ostatní potraviny                  5

  Safrol a        nápoje                             1
  isosafrol
                  alkoholické nápoje s obsahem       2
                  alkoholu
                  do 25 % (V/V)
                  alkoholické nápoje s obsahem       5
                  alkoholu
                  vyšším než 25 % (V/V)
                  potraviny obsahující muškátový     15
                  květ a muškátový oříšek
                  ostatní potraviny                  1

  Santonin        nápoje                             0,1
                  alkoholické nápoje s obsahem       1
                  alkoholu
                  vyšším než 25 % (V/V)
                  ostatní potraviny                  0,1

  Alfa- a beta-   nápoje                             0,5
  thujon          alkoholické nápoje s obsahem       5
                  alkoholu
                  do 25 % (V/V)
                  alkoholické nápoje s obsahem       10
                  alkoholu
                  nad 25 % (V/V)
                  potraviny obsahující šalvěj        25
                  lihoviny typu "bitter"             35
                  ostatní potraviny                  0,5
------------------------------------------------------------------
4. Látky určené k aromatizaci nesmí obsahovat mikroorganismy a mikrobiální toxiny působící onemocnění z potravin v množství, které by mohlo ohrozit zdraví osob.
* Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití a mikrobiologické požadavky na látky přídatné, pomocné a potravní doplňky.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.