Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
§ 2
§ 2
(1) K výrobě aromat se používají látky získané fyzikálními
procesy (například destilací nebo extrakcí rozpouštědly), chemickými postupy
(například syntézou či izolačními kroky chemické povahy), enzymovými nebo
mikrobiálními postupy z potravinových surovin rostlinného nebo živočišného
původu nebo surovin upravených pro lidskou spotřebu postupy určenými k přípravě
potravin (včetně sušení, pražení a fermentace).
(2) K výrobě aromat lze použít pouze látky, které svými
vlastnostmi a použitými koncentracemi nepředstavují zdravotní nebezpečí pro
spotřebitele a jejichž používání neuvede spotřebitele v omyl.
(3) K aromatizaci potravin lze používat aromatické přípravky
vzniklé působením enzymů na potraviny a potravinářské suroviny podle principu
nezbytného množství.
(4) Pokud je stanoveno množství aroma v potravině, používá se
jako limitní hodnota nejvyšší přípustné množství. Nejvyšší přípustné množství
se stanoví číselnou hodnotou anebo nezbytným množstvím pro dosažení zamýšleného
technologického účinku při zachování správné výrobní praxe.
(5) Za látky určené k aromatizaci se nepovažují potraviny
(například byliny, koření, houby) uvedené ve zvláštním právním předpise3)
a dále látky, které mají výlučně sladkou, kyselou, hořkou
nebo slanou chuť, a dále látky rostlinného či živočišného původu, které se
vyznačují vlastním aromatem, ale které se nepoužívají k aromatizaci
potravin.
3) Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky
pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,
suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby
jejich označování.
Vyhláška č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb.,
o potravinách a tabákových výrobcích a o
změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl,
dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici, ve znění vyhlášky č. 419/2000 Sb.
Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb.,
o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a
kávoviny.