Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
§ 5
§ 5
Označování aromat, která nejsou určena k prodeji
spotřebiteli, údaji důležitými z hlediska zdravotní nezávadnosti
potravin
(1) Slovo "přírodní" nebo jakékoliv jiné slovo s podobným
významem může být použito pouze pro látky určené k aromatizaci, jejichž
aromatická složka obsahuje výhradně látky určené k aromatizaci uvedené v § 1 písm. c) nebo aromatické přípravky uvedené v § 1 písm. f).
(2) Pokud označení látky určené k aromatizaci5)
obsahuje odkaz na potravinu nebo zdroj aromatu, nesmí být
použito slovo "přírodní" nebo jiné slovo s podobným významem, pokud nebyla
aromatická složka izolovaná vhodnými postupy nebo tradičními způsoby přípravy
potravin výhradně nebo téměř výhradně z dané potraviny nebo daného zdroje
aromatu.
(3) Aromata musí být na obalu čitelně,
zřetelně a nesmazatelně označena těmito údaji:
a) obchodní firmou nebo názvem právnické osoby nebo jménem a
příjmením fyzické osoby, která je výrobcem, balírnou nebo dovozcem, a její
adresou,
b) názvem látky určené k aromatizaci zahrnujícím slovo
"aroma", případně spojené s dalšími slovy charakterizujícími aroma podle § 2
nebo uvádějícími jeho specifický název,
c) označením "pro potraviny" nebo bližším určením skupiny
potravin či jednotlivé potraviny, pro které je aroma určeno,
d) označením šarže nebo data výroby,
e) označením kategorií látek určených k aromatizaci
uvedených v sestupném pořadí podle jejich hmotnosti a pro tyto účely se
rozlišují následující kategorie
1. přírodní aromatické látky,
2. aromatické látky přírodně
identické,
3. umělé aromatické látky,
4. aromatické přípravky,
5. reakční aromatické přípravky,
6. kouřové aromatické přípravky,
f) údajem o množství6) v hmotnostních
nebo objemových jednotkách,
g) údaji o nejvyšším množství každé složky nebo skupiny
složek, pro které je stanovena zvláštním právním předpisem4)
hodnota nejvyššího přípustného množství v potravině
(skupině potravin), pro kterou (které) je aroma určeno. Tyto údaje je možno
nahradit prohlášením uvedeným na obalu, že při určeném dávkování výrobce
garantuje dodržení požadavků zvláštního právního předpisu4).
(4) V případě směsí látek určených k
aromatizaci nebo směsí těchto látek s jinými látkami podle § 2 musí být
označeny v sestupném pořadí podle hmotnosti ve směsi:
a) látkou určenou k aromatizaci podle § 1 písm. b) až h),
b) názvy každé z ostatních látek nebo surovin, popřípadě
jejich mezinárodního číselného kódu (E číslo).
(5) Údaje uvedené v odstavci 3 písm. e), g) a odstavci 5 je
také možno uvést pouze v dokumentaci příslušející k dodávce aromatu, je-li
dodána současně nebo před uskutečněním dodávky, jestliže je na viditelném místě
na obalu nebo kontejneru příslušného výrobku uvedeno "určeno pro výrobu
potravin, není určeno pro maloobchodní prodej".
(6) Údaje musí být uvedeny v českém jazyce, pokud nebyla k
zajištění informovanosti odběratele učiněna jiná opatření. Toto ustanovení
nebrání uvádět tyto údaje ve více jazycích.
4) Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy
přídatných látek a extrakčních rozpouštědel a podmínky jejich použití při
výrobě potravin.
5) § 6 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
6) § 2 písm. b) vyhlášky č. 324/1997 Sb., o způsobu
označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o
množství výrobku označeného symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. a
vyhlášky č. 259/2003 Sb.