Odstavec předpisu 323/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství
Příl.5
Příl.5
Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení
--------------------------------------------------------------------------------------------------- ZNAK NEGATIVNÍ HODNOCENÍ SENZORICKÝ VJEM --------------------------------------------------------------------------------------------------- vzhled neodpovídající, plovoucí pevné částice a nečistoty ve víně nečistoty ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, zakalené, vykazující mlhavý až mléčný zákal, víno postrádá jiskrnost opalizující ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, sediment na usazenina na dně láhve dně láhve --------------------------------------------------------------------------------------------------- barva netypická, neodpovídající barva vína je jiná než je typické pro víno a deklarovanou označení a jakosti jakost ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, nahnědlý nahnědlý odstín způsobený oxidací, případně jinými odstín nežádoucími biochemickými pochody ve víně --------------------------------------------------------------------------------------------------- vůně cizí, netypická pro víno jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro víno, vyrobené z hroznů révy vinné např. po aromatech, kovu, ropných produktech, filtračním materiálu ------------------------------------------------------------------------------------------ netypická, neodpovídající jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika pro danou označení odrůdu ------------------------------------------------------------------------------------------ netypická, po nežádoucích ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu těkavých látkách ------------------------------------------------------------------------------------------ netypická, po nežádoucích nečistá, po živočišných, jogurtových a máselno-mléčných biologických procesech tónech, zkažených vejcích, mléčné, máselné, druhotná fermentace, sirka ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po myšině po myších výkalech až vypečeném toastu ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po oxidu štiplavá po kyselině siřičité siřičitém ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, oxidativní navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po oxidaci, až aldehydické tóny ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po plísni tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po korku po korku, korek ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu --------------------------------------------------------------------------------------------------- chuť cizí, netypická pro víno jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou vyrobené z hroznů révy vinné odrůdu např. po aromatech, kovu, ropných produktech, filtračním materiálu ------------------------------------------------------------------------------------------ netypická, neodpovídající jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou označení odrůdu ------------------------------------------------------------------------------------------ netypická, po nežádoucích ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu těkavých látkách ------------------------------------------------------------------------------------------ netypická, po nežádoucích nečistá, po živočišných, jogurtových a máselno-mléčných biologických procesech tónech, po žluklém másle, zkažených vejcích, druhotná fermentace, sirka ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po myšině po myších výkalech až vypečený toast neodpovídající, po oxidu štiplavá po kyselině siřičité siřičitém ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, oxidativní navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po oxidaci až aldehydické tóny ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po plísni tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, po korku po korku, korek ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, prázdná dochuť vodová, bez extraktu ------------------------------------------------------------------------------------------ neodpovídající, neharmonická, jiná než určuje tato vyhláška, méně příjemná až nepříjemná nevýrazná --------------------------------------------------------------------------------------------------- perlení neodpovídající označení jiná než určuje tato vyhláška, bez perlení, slabé perlení (u vykazující známky tichého vína u šumivého nebo perlivého šumivého vína, hrubé, krátkotrvající a perlivého vína) ---------------------------------------------------------------------------------------------------