Odstavec předpisu 323/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství
Příl.5

Příl.5
Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ZNAK     NEGATIVNÍ HODNOCENÍ           SENZORICKÝ VJEM
---------------------------------------------------------------------------------------------------
vzhled   neodpovídající, plovoucí      pevné částice a nečistoty ve víně
         nečistoty
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, zakalené,     vykazující mlhavý až mléčný zákal, víno postrádá jiskrnost
         opalizující
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, sediment na   usazenina na dně láhve
         dně láhve
---------------------------------------------------------------------------------------------------
barva    netypická, neodpovídající     barva  vína  je jiná než je typické pro víno a deklarovanou
         označení a jakosti            jakost
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající,  nahnědlý     nahnědlý   odstín   způsobený  oxidací,   případně   jinými
         odstín                        nežádoucími biochemickými pochody ve víně
---------------------------------------------------------------------------------------------------
vůně     cizí, netypická pro víno      jiná  než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro víno,
         vyrobené z hroznů révy vinné  např.  po  aromatech, kovu, ropných produktech,  filtračním
                                       materiálu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         netypická, neodpovídající     jiná  než určuje tato vyhláška a charakteristika pro  danou
         označení                      odrůdu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         netypická, po nežádoucích     ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu
         těkavých látkách
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         netypická, po nežádoucích     nečistá,  po  živočišných, jogurtových  a  máselno-mléčných
         biologických procesech        tónech,   zkažených  vejcích,  mléčné,  máselné,   druhotná
                                       fermentace, sirka
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po myšině     po myších výkalech až vypečeném toastu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po  oxidu     štiplavá po kyselině siřičité
         siřičitém
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, oxidativní    navětralé  až jablečné tóny bez aroma vína po  oxidaci,  až
                                       aldehydické tóny
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po plísni     tóny    plesnivého   chleba   napadeného   zelenou   plísní
                                       Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po korku      po korku, korek
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu
---------------------------------------------------------------------------------------------------
chuť     cizí, netypická pro víno      jiná  než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou
         vyrobené z hroznů révy vinné  odrůdu   např.  po  aromatech,  kovu,  ropných  produktech,
                                       filtračním materiálu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         netypická, neodpovídající     jiná  než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou
         označení                      odrůdu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         netypická, po nežádoucích     ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu
         těkavých látkách
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         netypická, po nežádoucích     nečistá,  po  živočišných, jogurtových  a  máselno-mléčných
         biologických procesech        tónech,  po  žluklém  másle,  zkažených  vejcích,  druhotná
                                       fermentace, sirka
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po myšině     po myších výkalech až vypečený toast
         neodpovídající,   po  oxidu   štiplavá po kyselině siřičité
         siřičitém
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, oxidativní    navětralé  až  jablečné tóny bez aroma vína po  oxidaci  až
                                       aldehydické tóny
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po plísni     tóny    plesnivého   chleba   napadeného   zelenou   plísní
                                       Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, po korku      po korku, korek
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, prázdná       dochuť vodová, bez extraktu
         ------------------------------------------------------------------------------------------
         neodpovídající, neharmonická, jiná než určuje tato vyhláška, méně příjemná až nepříjemná
         nevýrazná
---------------------------------------------------------------------------------------------------
perlení  neodpovídající označení       jiná  než určuje tato vyhláška, bez perlení, slabé  perlení
(u                                     vykazující  známky tichého vína u šumivého  nebo  perlivého
šumivého                               vína, hrubé, krátkotrvající
a
perlivého
vína)
--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.