Odstavec předpisu 321/2004 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
§ 25
§ 25
Odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
(1) Odalkoholizované víno, odalkoholizované šumivé víno nebo odalkoholizované
perlivé víno je nápoj z vína, u něhož obsah alkoholu byl destilací nebo jinou technologií
snížen na 0,5 % objemových65) nebo méně. Při výrobě je možné přidat hroznový mošt,
zahuštěný hroznový mošt nebo cukr v takovém množství, aby obsah zbytkového cukru
v konečném produktu byl nejvýše 75 g na 1 litr. Dále je dovoleno přidávat oxid uhličitý
a přírodní aromatické látky a přírodně identické aromatické látky66).
(2) Nízkoalkoholické víno, nízkoalkoholické šumivé víno nebo nízkoalkoholické
perlivé víno je nápoj, který byl vyroben jako odalkoholizované víno, odalkoholizované
šumivé víno nebo odalkoholizované perlivé víno, nebo mísením odalkoholizovaného vína
s vínem a jehož obsah alkoholu je vyšší než 0,5 % objemových65), nejvýše však 5 %
objemových. Při výrobě je možné přidat hroznový mošt, zahuštěný hroznový mošt nebo
cukr v takovém množství, aby obsah zbytkového cukru v konečném produktu byl nejvýše
75 g na 1 litr. Dále je dovoleno přidávat oxid uhličitý a přírodní aromatické látky
a přírodně identické aromatické látky66).
(3) Odalkoholizované víno se označí názvem „odalkoholizované víno“. Odalkoholizované
šumivé víno se označí názvem „odalkoholizované šumivé víno“. Odalkoholizované perlivé
víno se označí názvem „odalkoholizované perlivé víno“. Odalkoholizované víno, odalkoholizované
šumivé víno nebo odalkoholizované perlivé víno lze též označit jako nealkoholické
víno, nealkoholické šumivé víno nebo nealkoholické perlivé víno. Nízkoalkoholické
víno se označí názvem „nízkoalkoholické víno“. Nízkoalkoholické šumivé víno se označí
názvem „nízkoalkoholické šumivé víno“. Nízkoalkoholické perlivé víno se označí názvem
„nízkoalkoholické perlivé víno“. V případě užití aromatických látek u produktů podle
odstavce 1 nebo 2 se název odalkoholizovaného vína, odalkoholizovaného šumivého vína,
odalkoholizovaného perlivého vína, nízkoalkoholického vína, nízkoalkoholického šumivého
vína nebo nízkoalkoholického perlivého vína doplní slovem „aromatizováno“.
65) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 251/2014 ze dne 26. února
2014 o definici, popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných označení
aromatizovaných vinných výrobků a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 1601/91.
66) Vyhláška č. 52/2002 Sb.
67) Čl. 118p nařízení (ES) č. 1234/2007.