Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.6

Příl.6
Příprava vzorků a kritéria pro metody zkoušení pro kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-chlorpropan-1,2-diolu v určitých potravinách a surovinách
1.
Úvod
Základním požadavkem je získat reprezentativní a homogenní laboratorní vzorek, aniž dochází k sekundární kontaminaci.
2. Specifické postupy přípravy vzorků pro olovo, kadmium a rtuť
Existuje řada vyhovujících postupů přípravy vzorků, které mohou být použity pro dotyčné výrobky. Postupy uvedené v návrhu evropské normy "Potraviny. Stanovení stopových prvků. Požadavky na účinnost a všeobecné zásady." se ukázaly jako vyhovující, ale správné mohou být i jiné postupy.
U každého postupu musí být dodržena tato pravidla:
- mušle, korýši a malé ryby: pokud se jedí celé, vnitřnosti musí být součástí materiálu, který má být zkoušen,
- zelenina: vyšetřuje se pouze jedlá část, přičemž musí být vzaty v úvahu požadavky nařízení Evropských společenství č. 466/2001.
3.
Metody zkoušení, které má laboratoř použít, a požadavky na laboratorní vyšetření
3.1 Definice
Níže je uvedeno několik nejběžnějších definic, které musí laboratoř použít:
r = opakovatelnost - hodnota, pod níž bude podle očekávání s danou
pravděpodobností (obvykle 95 %) ležet nebo jí bude rovna absolutní
hodnota rozdílu  výsledků dvou samostatných  stanovení za podmínek
opakovatelnosti  (tj.  stejný  vzorek,  tentýž  pracovník,  stejná
aparatura, tatáž laboratoř, stanoveno krátce po sobě);

r = 2,8 x sr;

sr =  směrodatná  odchylka  -  vypočtená  z  výsledků získaných za
      podmínek opakovatelnosti;
RSDr = relativní  směrodatná  odchylka   -  vypočtená  z  výsledků
       získaných za podmínek opakovatelnosti [(sr/) x 100], kde je
       průměr výsledků ze všech laboratoří a vzorků;

R = reprodukovatelnost  - hodnota,  pod níž  bude podle  očekávání
    s danou  pravděpodobností (obvykle  95 %)  ležet nebo  jí bude
    rovna  absolutní  hodnota  rozdílu  výsledků dvou samostatných
    stanovení   za  podmínek   reprodukovatelnosti  (tj.   stejným
    materiál   získaný  pracovníky   různých  laboratoří,   stejný
    postup); a tedy

R = 2,8 x sR;

sR = směrodatná  odchylka  -  vypočtená  z  výsledků  za  podmínek
     reprodukovatelnosti;

RSD
R
= relativní směrodatná odchylka - vypočtená z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti [(sR/x) x 100]; HORRAT
r
= zjištěná hodnota RSD
r
dělená hodnotou RSD
r
vypočtenou z Horwitzovy rovnice za předpokladu r = 0,66R; HORRAT
R
= hodnota RSD
R
dělená hodnotou RSDR vypočtenou z Horwitzovy rovnice.
3.2 Obecné požadavky
Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí být, kdykoli je to možné, v souladu s § 9 této vyhlášky.
Pro stanovení obsahu olova ve víně je předepsána metoda uvedená v kapitole 35 přílohy nařízení Komise Evropských společenství č. 2676/90, kterým se stanoví metody Společenství pro zkoušení vín.
3.3 Specifické požadavky
3.3.1 Zkoušení obsahu olova, kadmia a rtuti
Specifické metody pro stanovení obsahu olova, kadmia a rtuti nejsou předepsány. Laboratoře použijí validované metody, které splňují charakteristiky účinnosti uvedené v tabulce 3. Zkušební materiály použité v okruhovém testu laboratoří za účelem validace metod by měly podle možnosti obsahovat certifikovaný referenční materiál.
Tabulka  3: Charakteristiky  účinnosti metod  pro zkoušení  obsahu
olova, kadmia a mědi

Charakteristika         Hodnota / komentář

Použitelnost            potraviny  uvedené  v  nařízení Evropských
                        společenství č. 466/2001

Mez  detekce            nesmí být vyšší než jedna desetina hodnoty
                        uvedené v nařízení Evropských společenství
                        č.  466/2001,  kromě  případu,  kdy je pro
                        olovo   uvedena  hodnota   nižší  než  0,1
                        mg/kg. V tomto případě nesmí být vyšší než
                        jedna pětina uvedené hodnoty

Mez stanovení           nesmí být  vyšší než jedna  pětina hodnoty
                        uvedené v nařízení Evropských společenství
                        č.  466/2001,  kromě  případu,  kdy je pro
                        olovo   uvedena  hodnota   nižší  než  0,1
                        mg/kg. V tomto případě nesmí být vyšší než
                        dvě pětiny uvedené hodnoty

Přesnost                hodnoty HORRATr nebo HORRATR z validačního
                        kruhového testu musí být nižší než 1,5

Výtěžnost               80  - 120  % (podle  validačního kruhového
                        testu)

Specifičnost            nesmí  rušit matrice  nebo jiné  látky při
                        spektrální analýze
3.3.2 Zkoušení obsahu 3-chlorpropan-1,2-diolu
Specifické metody pro stanovení obsahu 3-chlorpropan-1,2-diolu nejsou předepsány. Laboratoře použijí validované metody, které splňují charakteristiky účinnosti uvedené v tabulce 4. Zkušební materiály použité v kruhovém testu laboratoří za účelem validace metod by měly podle možnosti obsahovat certifikovaný referenční materiál. Specifická metoda byla validována v kruhovém testu a splnila požadavky uvedené v tabulce 4.
Tabulka   4:   Charakteristiky   účinnosti   metod   pro  zkoušení
3-chlorpropan-1,2-diolu

-----------------------------------------------------------------
Charakteristika             Doporučená hodnota      Koncentrace
-----------------------------------------------------------------
Slepý pokus                 Nižší než mez detekce   -
-----------------------------------------------------------------
Výtěžek                     75 až 110 %             Celý rozsah
                                                    koncentrací
-----------------------------------------------------------------
Mez stanovitelnosti         10 (nebo méně)          -
                            mikrog/kg, vztaženo na
                            sušinu
-----------------------------------------------------------------
Směrodatná odchylka         Méně než 4 mikrog/kg    -
slepého pokusu
-----------------------------------------------------------------
Odhady přesnosti v rámci    <  4 mikrog/kg           20 mikrog/kg
laboratoře - směrodatná     <  6 mikrog/kg           30 mikrog/kg
odchylka opakovaných        <  7 mikrog/kg           40 mikrog/kg
měření při různých          <  8 mikrog/kg           50 mikrog/kg
koncentracích               < 15 mikrog/kg          100 mikrog/kg
-----------------------------------------------------------------
3.3.3 Pracovní charakteristiky - koncepce nejistoty
Vhodnost metody zkoušení, která má  být použita v laboratoři, může
být  posouzena  také  pomocí  koncepce  nejistoty.  Laboratoř může
používat  metodu,  která  bude  poskytovat  výsledky  s  maximální
standardní nejistotou. Maximální  standardní nejistota se vypočítá
pomocí rovnice:
                            +                   +
                            |       2          2|
             Uf = odmocnina |(LOD/2)  + (alfaC) |
                            +                   +
     kde:
     Uf   je maximální standardní nejistota,
     LOD  je mez detekovatelnosti metody,
     C    je příslušná koncentrace,
     alfa je číselný  faktor používaný v závislosti  na hodnotě C.
          Hodnoty, které mají být  použity, jsou uvedeny v tabulce
          č. 5:

    Tabulka  5: Hodnoty  číselného  faktoru  alfa v  závislosti na
    hodnotě C
    -----------------------------------------------
    C (mikrog/kg)                           alfa
    -----------------------------------------------
    =< 50                                    0,2
    -----------------------------------------------
    51 - 500                                 0,18
    -----------------------------------------------
    501 - 1 000                              0,15
    -----------------------------------------------
    1 001 - 10 000                           0,12
    -----------------------------------------------
    >= 10 000                                1
    -----------------------------------------------

     Uf je rozšířená nejistota měření  při použití faktoru pokrytí
        2, který poskytuje úroveň spolehlivosti přibližně 95 %.

     Jestliže  metoda  zkoušení  poskytuje  výsledky  s nejistotou
     měření menší než maximální  standardní nejistota, bude metoda
     vhodná  stejně  tak  jako   metoda,  která  splňuje  pracovní
     charakteristiky uvedené v tabulkách 3 a 4.
3.4 Odhad správnosti zkoušky, výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků
Kdykoliv je to možné, odhadne se správnost zkoušky tak, že se provede kontrolní zkouška vhodného certifikovaného referenčního materiálu.
Výsledky zkoušky budou uvedeny jako korigované nebo nekorigované na výtěžnost. Tato informace musí být uvedena v protokolu o zkoušce, stejně jako výtěžnost.
Přihlédne se ke zprávě Evropské komise o vztahu mezi výsledky analýz, měřením nejistoty, faktory výtěžnosti a právními předpisy ES v oblasti potravinářství.
Výsledek zkoušky musí být uveden ve tvaru x +/- U, kde x je výsledek zkoušky a U je nejistota měření.
3.5 Normy řízení jakosti laboratoře
Laboratoře musí splňovat ustanovení zvláštního právního předpisu.*)
3.6 Vyjadřování výsledků
Výsledky se vyjadřují ve stejných jednotkách, v jakých jsou stanoveny maximální limity v nařízení Evropských společenství č. 466/2001.
*) Například § 3 odst. 3 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.