Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 2
§ 2
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) částí šarže2) - část šarže vymezená za účelem aplikace určité
metody odběru kontrolního vzorku, přičemž každá tato část
šarže je fyzicky oddělená a samostatně identifikovatelná,
pokud není stanoveno jinak,
b) kontrolovanou dávkou - definované množství potraviny nebo
tabákového výrobku, které je jako celek předloženo ke
kontrole; může se jednat o šarži nebo o část šarže,
c) vzorkovanou jednotkou - jedna ze základních jednotek, z nichž
je složen základní soubor nebo množství potraviny nebo
tabákového výrobku vytvářející sourodou jednotku a odebrané
najednou z jednoho místa proto, aby tvořilo část dílčího
vzorku; za základní soubor se považuje soubor všech
uvažovaných vzorkovaných jednotek,
d) vzorkem - jedna nebo více vzorkovaných jednotek odebraných ze
základního souboru a určených k tomu, aby z nich byla získána
informace o základním souboru,
e) dílčím vzorkem - množství materiálu odebrané z jednoho místa
šarže nebo části šarže,
f) souhrnným vzorkem - vzorek složený ze všech dílčích vzorků,
g) redukovaným vzorkem - souhrnný vzorek nebo jeho
reprezentativní část připravená ze souhrnného vzorku dělením;
redukovaný vzorek se připravuje pouze v případě, jestliže je
souhrnný vzorek příliš velký,
h) laboratorním vzorkem - vzorek určený k laboratorním zkouškám,
i) duplikátním vzorkem - jeden ze dvou či více vzorků získaných
ve stejné době pomocí stejného postupu vzorkování nebo dělení
vzorku,
j) dělením vzorku - postup odebírání jednoho nebo více podvzorků
ze vzorku nekusové potraviny nebo tabákového výrobku takovými
prostředky, jako je dělení příhradovým děličem, mechanickým
dělením nebo separací,
k) podvzorkem - vzorek odebraný ze základního souboru; při odběru
nekusové potraviny nebo tabákového výrobku se podvzorky
připravují dělením vzorků,
l) přípravou vzorku - souhrn operací s potravinou nebo tabákovým
výrobkem, jako je například redukce velikosti, mísení, dělení,
nutných k přeměně souhrnného vzorku na laboratorní vzorek,
m) odběrem vzorku (vzorkováním) - proces odebírání vzorku,
n) rozsahem vzorkování - počet odebíraných vzorkovaných jednotek,
o) náhodným odběrem vzorku - odběr vzorku se stejnou úrovní
pravděpodobnosti, že libovolný vzorek kontrolované šarže bude
vybrán,
p) cíleným odběrem vzorku - odběr vzorku s určitým záměrem
s nestejnou úrovní pravděpodobnosti, že libovolný vzorek bude
vybrán,
q) odběrem vzorku z nekusové potraviny nebo tabákového výrobku
- odběr vzorku nekusové potraviny nebo tabákového výrobku
předkládaných v dávkách, v nichž nelze bezprostředně odlišit
vzorkované jednotky,
r) vícestupňovým odběrem vzorku - odběr vzorku, při němž se
vzorek tvoří po stupních tak, že jednotka v každém stupni je
odebrána z větší jednotky vybrané v předchozím kroku,
s) vrstveným odběrem vzorku - odběr vzorku provedený ze
základního souboru, který lze rozdělit na vzájemně se
vylučující podsoubory a pokrývající je takovým způsobem, že
určená část vzorku je odebrána z různých vrstev a z každé
vrstvy je odebrána alespoň jedna jednotka,
t) přejímacím plánem - plán stanovující rozsah odběru vzorku,
u) protokolem o zkoušce - dokument, ve kterém jsou uvedeny
výsledky laboratorních zkoušek stanovených požadavků,
v) přesností - těsnost shody mezi výsledkem zkoušky a přijatou
referenční hodnotou,
w) správností - těsnost shody mezi průměrnou hodnotou získanou
z velké řady výsledků zkoušek a přijatou referenční hodnotou,
x) shodností - těsnost shody mezi nezávislými výsledky zkoušek
získanými za předem specifikovaných podmínek,
y) podmínkami opakovatelnosti - podmínky, kdy nezávislé výsledky
zkoušek se získají stejnou metodou zkoušení, na stejných
zkoušených jednotkách, ve stejné laboratoři, stejným
pracovníkem, za použití stejného vybavení, během krátkého
časového rozmezí,
z) opakovatelností - shodnost za podmínek opakovatelnosti,
aa) reprodukovatelností - shodnost za podmínek
reprodukovatelnosti,
bb) podmínkami reprodukovatelnosti - podmínky, za nichž se
výsledky zkoušek získají stejnou metodou zkoušení, na stejných
zkoušených jednotkách, v různých laboratořích, různými
pracovníky používajícími různé vybavení,
cc) výsledkem zkoušky - hodnota znaku získaná provedením metody
zkoušení,
dd) chybou výsledku - výsledek zkoušky minus přijatá referenční
hodnota znaku,
ee) specifičností - charakteristika metody zkoušení stanovující,
pro které znaky je daná metoda specifická,
ff) limitem detekce - nejnižší hodnota, kterou lze stanovit danou
metodou zkoušení,
gg) upotřebitelností - charakteristika metody zkoušení vymezující
účel, pro který je metoda zkoušení vymezena,
hh) použitelností - charakteristika metody zkoušení stanovující,
pro jaké účely je daná metoda zkoušení použitelná,
ii) experimentem přesnosti - mezilaboratorní test vhodnosti
příslušné metody zkoušení.
2) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů.