Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.23
Příl.23
Metody zkoušení pro stanovení čistoty potravinářských
přídatných látek
Úvod
1. Příprava zkušebního vzorku
1.1. Obecně
Množství laboratorního vzorku určeného ke zkoušce musí být obvykle
50 g, pokud není pro určité stanovení požadováno větší množství
1.2. Příprava vzorku
Vzorek musí být před zkouškou zhomogenizován.
1.3. Uchování
Připravený vzorek musí být vždy uchováván ve vzduchotěsné
a vodotěsné nádobě a musí být skladován tak, aby se zabránilo
jeho poškození.
2. Reakční činidla
2.1. Voda
2.1.1. Kdekoli je zmíněna voda pro roztoky, ředění nebo promývání,
míní se destilovaná voda nebo demineralizovaná voda alespoň
ekvivalentní čistoty.
2.1.2. Kdekoli je zmínka o roztoku nebo ředění, aniž je uveden
další údaj, míní se vodný roztok.
2.2. Chemikálie
Pokud není uvedeno jinak, musí být všechny chemikálie
analytické čistoty.
3. Zařízení
3.1. Seznam zařízení
Seznam zařízení obsahuje pouze položky pro speciální použití
a položky se zvláštní specifikací.
3.2. Analytické váhy
Analytické váhy jsou váhy s citlivostí 0,1 mg nebo vyšší.
4. Vyjádření výsledků
4.1. Výsledky
Výsledky uvedené v protokolu o zkoušce musí být průměrnou
hodnotou nejméně dvou stanovení, jejichž opakovatelnost je
uspokojivá.
4.2. Výpočet procent
Pokud není stanoveno jinak, musí být výsledky vyjádřeny
v hmotnostních procentech původního vzorku, jak byl přijat do
laboratoře.
4.3. Počet platných číslic
Počet platných číslic takto vyjádřeného výsledku se musí
řídit přesností metody.