Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.15
Příl.15
Metoda stanovení celkové sušiny pro některé cukry určené
k lidské spotřebě
(Refraktometrická metoda)
1. Předmět a oblast použití
Metoda stanoví obsah sušiny
- v tekutém cukru,
- v tekutém bílém cukru,
- v tekutém invertním cukru,
- v tekutém bílém invertním cukru,
- v sirupu z invertního cukru,
- v sirupu z bílého invertního cukru.
2. Definice
Obsahem sušiny se rozumí obsah sušiny stanovený popsanou metodou.
3. Podstata metody
Stanoví se index lomu zkušebního vzorku při 20 st. C a podle
tabulek v uvedených v příloze č. 39 se převede na obsah sušiny.
4. Přístroje a pomůcky
4.1 Refraktometr s přesností odečtu na čtyři desetinná místa,
vybavený teploměrem a oběhovým vodním čerpadlem spojeným
s vodní lázní, která je udržována termostatem na teplotě (20
+/- 0,5) st. C.
4.2 Světelný zdroj sestávající ze sodíkové výbojky.
5. Postup
5.1 Pokud jsou ve vzorku přítomny krystaly, rozpustí se zředěním
vzorku v hmotnostním poměru 1:1.
5.2 Refraktometrem (4.1.) se změří index lomu vzorku při 20 st. C.
6. Vyjádření výsledků a jejich výpočet
Obsah sušiny se vypočte z indexů lomu pro roztoky sacharosy při
20 st. C podle uvedené tabulky a jako korekce na přítomnost
invertního cukru v e zkoušeném vzorku se k výsledku z tabulek
přičte na každé 1 % invertního cukru hodnota 0,022.
Pokud byl vzorek zředěn vodou v hmotnostním poměru 1:1, musí se
obsah vypočtené sušiny vynásobit dvěma.
7. Opakovatelnost
Rozdíl mezi výsledky dvou stanovení provedených zároveň nebo
rychle za sebou ze stejného vzorku stejným pracovníkem za
stejných podmínek nesmí být větší než 0,2 g sušiny na 100
g vzorku.