Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.13

Příl.13
Metoda stanovení ztráty hmotnosti sušením pro některé cukry určené k lidské spotřebě
1. Předmět a oblast použití
Metoda slouží ke stanovení ztráty hmotnosti sušením
- v cukru polobílém,
- v cukru nebo v cukru bílém,
- v cukru extra bílém.
2. Definice
Ztrátou hmotnosti sušením se rozumí hodnota ztráty hmotnosti sušením stanovená popsanou metodou.
3. Podstata metody
Ztráta hmotnosti sušením se stanoví sušením při teplotě (103 +/- 2) st. C.
4. Přístroje a pomůcky
4.1. Analytické váhy vážící s přesností 0,1 mg.
4.2. Sušárna s vhodnou ventilací, řízená termostatem, umožňující udržovat teplotu (103 +/- 2) st. C.
4.3. Kovová váženka s plochým dnem, odolná vůči působení vzorku a testovacím podmínkám, s průměrem nejméně 100 mm a s hloubkou nejméně 30 mm.
4.4. Exsikátor s čerstvě aktivovaným silikagelem nebo s rovnocenným sušidlem s indikátorem obsahu vlhkosti.
5. Postup
Poznámka:
Operace popsané v bodě 5.1 až 5.7 musí být provedeny okamžitě po otevření nádoby se vzorkem.
5.1. Miska (4.3.) se vysuší do konstantní hmotnosti v sušárně (4.2.) při teplotě (103 +/- 2) st. C.
Miska se nechá v exsikátoru (4.4.) vychladnout nejméně po dobu 30 až 35 min a poté se zváží s přesností na 0,1 mg. Do misky se naváží přibližně 20 až 30 g vzorku s přesností na 0,1 mg.
Miska se vloží do sušárny (4.2.) o teplotě (103 +/- 2 st. C), kde se ponechá 3 h.
Miska se nechá vychladnout v exsikátoru (4.4.) a zváží se s přesností na 0,1 mg.
Miska se znovu vloží na 30 minut do sušárny o teplotě (103 +/- 2) st. C.
Nechá se vychladnout v exsikátoru (4.4.) a zváží se s přesností na 0,1 mg. Pokud je rozdíl mezi dvěma váženími větší než 1 mg, postup se opakuje. Zvýší-li se hmotnost, použije se k výpočtu nejnižší zaznamenaná hodnota.
Celkový čas sušení nesmí být delší než čtyři hodiny.
6. Vyjádření výsledků
6.1. Vzorec a postup výpočtu
Ztráta hmotnosti sušením v hmotnostních procentech vzorku je dána vzorcem:
     (m
0
- m
1
) ----------- x 100 m
0
kde: m
0
je počáteční hmotnost zkušebního vzorku (g), m
1
je hmotnost zkušebního vzorku po vysušení (g).
6.2. Opakovatelnost
Rozdíl mezi výsledky dvou stanovení provedených zároveň nebo rychle za sebou z téhož vzorku týmž pracovníkem za totožných podmínek nesmí být větší než 0,02 g na 100 g vzorku.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.