Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.12

Příl.12
Smyslové požadavky na jakost
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Skupina nebo     Vzhled                   Barva                     Chuť a vůně
podskupina
------------------------------------------------------------------------------------------
vlašské ořechy   jádro dobře oddělené     osemení žlutohnědé,       ořechová, příjemně
                 od skořápky, vyvinuté,   jádro na lomu bílé až     olejnatá, přirozeně          
                 zcela vyplňující         nažloutlé, pokryté        natrpklá až mírně 
                 skořápku                 světle hnědou až          nahořklá
                                          nahnědlou slupkou
------------------------------------------------------------------------------------------
lískové ořechy   jádro vyvinuté           světle hnědá až tmavě     oříšková, bez cizího
                 celistvé, omezeně        hnědá, slupka hnědá až    pachu a chuti, sladce
                 mechanicky poškozené     nažloutlá, jádro na       olejnatá    
                                          lomu bílé s nažloutlým
                                          odstínem
------------------------------------------------------------------------------------------
mandle           jádro špičaté, vejčité   žlutá až světle hnědá,    typicky mandlová bez
                                          na lomu bílá až krémová   cizího pachu a chuti
------------------------------------------------------------------------------------------
kešu ořechy      jádra čistá, suchá,      jádro na řezu krémové     jemně aromatická,
                 rohlíčkovitého nebo                                nasládlá až slabě
                 ledvinkovitého                                     nahořklá
                 tvaru, celistvá
------------------------------------------------------------------------------------------
arašídy nebo     skořápka čistá, suchá,   jádro šedohnědé, na       nasládlá, výrazně
burské oříšky    jádro bez osemení,       lomu bílé až mírně        tuková, bez hořké
                 matné až mastné na       nažloutlé                 chuti
                 povrchu 
------------------------------------------------------------------------------------------
para ořechy      Skořápka tvrdá,          jádro šedohnědé, na       Nasládlá, výrazně
                 svraštělá                lomu bílé až mírně        tuková, bez hořké
                                          nažloutlé                 chuti
------------------------------------------------------------------------------------------
kokos strouhaný  Strouhaný, hrubě         bílá až slabě             charakteristická
                 nebo jemně mletý         smetanově nažloutlá       pro výrobek, bez
                                                                    cizích pachutí
------------------------------------------------------------------------------------------
kokosový ořech   skořápka dřevnatě        skořápka hnědá  až        typicky kokosová,
čerstvý ve       vláknitá, velmi tvrdá,   tmavě hnědá, pletivo      mírně nasládlá,
skořápce         s třemi dobře patrnými   bílé barvy                jemná, bez cizích
                 „oky“ - klíčními póry,                                   pachů a příchutí
                 ve zralosti se na
                 vnitřní straně pecky
                 tvoří měkké pletivo
                 (endosperm), bez
                 kokosové vody, po
                 sklizení a usušení
                 pletivo tvrdé,
                 tloušťka 1- 2 cm
------------------------------------------------------------------------------------------
piniové oříšky   jádra dobře vyvinutá,    jádro bílé až smetanové   typicky nasládlá
                 nepoškozená
------------------------------------------------------------------------------------------ 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.