Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.4

Příl.4
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Tabulka 1

Kompoty,  džemy, rosoly,  marmelády, klevely,  povidla, protlaky a
proslazené ovoce

------------------------------------------------------------------
Potravina        Refraktometrická        Kyselost (jako
                 sušina                  kyselina citrónová)
                 (%)                     (%)
------------------------------------------------------------------
kompoty          nejvýše 48              0,3 - 2,5
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové   nejméně 60                  -
(Extra)
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové     52-59                     -
(Extra)
méně sladké
------------------------------------------------------------------
džemy výběrové   nejvýše 40                  -
(Extra)
speciální
------------------------------------------------------------------
džemy            nejméně 60                  -
------------------------------------------------------------------
rosoly a rosoly  nejméně 60                  -
výběrové (Extra)
------------------------------------------------------------------
marmelády        nejméně 60                  -
------------------------------------------------------------------
kaštanový krém   nejméně 60                  -
------------------------------------------------------------------
klevely          nejméně 38              0,6 - 2,6
------------------------------------------------------------------
povidla          nejméně 60              0,6 - 2,6
------------------------------------------------------------------
ovocné protlaky  nejvýše 29              0,6 - 2,5
------------------------------------------------------------------
proslazené ovoce nejméně 70              neurčuje se
------------------------------------------------------------------

Pozn. Nejnižší obsah refraktometrické sušiny nemusí být dodržen u džemů výběrových (Extra), džemů 
výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, džemů, rosolů a rosolů 
výběrových (Extra), marmelád a kaštanových krémů za předpokladu, že cukr byl u těchto výrobků 
zcela nebo zčásti nahrazen sladidlem.

Džem výběrový (Extra) méně sladký a džem výběrový (Extra) speciální představují tzv. vyhrazené názvy
výrobků v souladu s ustanovením druhého pododstavce bodu II přílohy I směrnice Rady 2001/113/ES o 
ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.
Tabulka 2

Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

------------------------------------------------------------------
Druh cizí příměsi            Počet kusů cizí příměsi v obsahu
                             o hmotnosti (g)
------------------------------------------------------------------
                             do 500      501 - 1000  nad 1000
------------------------------------------------------------------
přítomnost rostlinných       2           3           4
příměsí (pouze části rostlin
zpracovávaného ovoce včetně
částeček listů o ploše
nad 5 mm2, stopky dlouhé
nad 10 mm)
------------------------------------------------------------------
přítomnost pecek nebo        1           2           3
jejich částí velikosti
jedné poloviny pecky (pouze
při použití odpeckovaných
surovin)
------------------------------------------------------------------
zlomky pecek (menší než      2           3           4
polovina pecky)
------------------------------------------------------------------

                  Smyslové požadavky na jakost

Tabulka 3

Kompoty

------------------------------------------------------------------
Potravina  Konzistence a vzhled
------------------------------------------------------------------
kompot     ovoce bez stop červivosti, bez vegetačních deformací
           plodů, bez zbytků stopek a kališních lístků, u kompotů
           z loupaného ovoce bez zbytků slupek, zbavené jádřinců,
           pecek, semen, u kompotů z dělených plodů díly vyrovnané
           velikosti, u dýňového kompotu lehce roztřepané řezy,
           konzistence plodů polotuhá až měkká, v obalu vyrovnaná,
           u borůvkového kompotu shluky ovoce, které se po dotyku
           rozpadnou, kompoty z klikvy a borůvek musí zachovat
           zrnitost,
           nálev čirý až opalizující, bez zákalu a sedimentu,
           u kompotů z loupaného a děleného ovoce mírně zakalený,
           u kompotů z brusinek a klikvy přirozeně zrosolovatělý,
           kompotů smíšených nálev čirý až mírně zakalený,
           nezabarvený
------------------------------------------------------------------

A) Přípustný  výskyt odchylek  od smyslových  požadavků na  jakost
   kompotu:

a) přirozené zrosolovatění nálevu,
b) nejvýše 5  % hmotnostních plodů zaschlých,  se zbytky střapin a
   stopek u kompotu z bobulovitého ovoce,
c) nejvýše  5  %  hmotnostních  plodů  korkovitých  u angreštového
   kompotu,
d) vykrystalizované  soli  kyseliny  vinné  v  nálevu  u kompotu z
   hroznů révy vinné,
e) síťovité popraskání slupky a mírné povrchové popraskání dužniny
   u kompotu z peckového ovoce (švestky, slívy, ryngle, mirabelky,
   višně),
f) oddělení  slupky z  maximálně  poloviny  povrchu všech  plodů v
   obalu u broskvového kompotu,
g) mírně svraštělá slupka u meruňkového kompotu,
h) nejvýše 10 % hmotnostních plodů nevyzrálých u kompotu z jeřabin
   a dřínků,
i) nejvýše  20 %  hmotnostních tvary  nepravidelné a  nejvýše 5  %
   hmotnostních tvary rozpadlé u kompotu z plodů dělených,
j) nejvýše  300  mg/kg  celkového   obsahu  minerálních nečistot u
   jahodového kompotu,
k) u kompotů smíšených  mírné zabarvení nálevu  přítomným barevným
   ovocem a převládající vůně po některém z použitých druhů ovoce,
l) vegetační vady,  otlaky a stopy po  mechanickém loupání nejvýše
   na 20 % povrchu všech plodů v obalu,
m) přípustný  výskyt  cizích  a  nežádoucích  příměsí  u kompotu z
   lesních plodů a malin:

------------------------------------------------------------------
Druh cizí příměsi            Počet kusů cizí příměsi v obsahu
                             o hmotnosti (g)
------------------------------------------------------------------
                             do 500      501 - 1000  nad 1000
------------------------------------------------------------------
lístky a stopky u kompotů    5           7           10
z lesních plodů
------------------------------------------------------------------
uvolněné kuželovité středy   5           7           10
plodů u kompotů z malin
------------------------------------------------------------------

Tabulka 4

Upravené chlazené čerstvé ovoce

------------------------------------------------------------------------
Potravina  Konzistence a vzhled          Barva             Chuť a vůně
------------------------------------------------------------------------
upravené   ovoce bez stop červivosti,    přirozená,        přirozená,
chlazené   bez vegetačních deformací     svěží,            odpovídající
čerstvé    plodů, bez zbytků stopek,     odpovídající      použitým
ovoce      listů a dalších organických   použitým          druhům ovoce,
           a anorganických mechanických  druhům            bez cizích
           příměsí, zbavené jádřinců,    ovoce             příchutí
           s peckami nebo bez pecek,                       a pachtů
           loupané nebo neloupané,
           celé nebo dělené na přibližně
           stejné díly, velikost
           jednotlivých složek v obalu
           vyrovnaná, řezy neroztřepané
------------------------------------------------------------------------
Tabulka 5

Sušené ovoce

------------------------------------------------------------------------
Potravina  Konzistence a vzhled          Barva             Chuť a vůně
------------------------------------------------------------------------
sušené     dostatečně vysušené, bez      odpovídající      typická pro
ovoce      známek poškození              danému druhu      daný druh
           živočišnými škůdci včetně     ovoce sušeného    ovoce, bez
                   nepřítomnosti živých či       bez známek        cizích
           mrtvých živočišných           poškození         pachů a 
           škůdců v jakémkoliv           sluncem           chutí
           stádiu jejich vývoje,
           s ojedinělým výskytem
           nežádoucích organických
           nebo anorganických
           příměsí  a nevyzrálých
           plodů, bez znečištění
           zeminou či prachem
------------------------------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.