Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
§ 25
§ 25
Požadavky na jakost
(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných
žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí
a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou
být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání
klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
(2) U hub uvedených v odstavci 1 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy
řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou
místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí
houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
(3) U sušených hub se dovoluje 10 % hmotnosti perforovaných. Sušené houby
mají chuť typickou pro sušené houby, jsou bez cizích pachů a chutí, mají barvu odpovídající
použitému druhu houby a jsou dostatečně vysušené, aby nedocházelo k plesnivění či
zapaření.
8) Nařízení Komise č. 2002/982/ES ze 7. června 2002, kterým se stanoví obchodní
norma pro pěstované houby.