Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
§ 10
§ 10
Technologické požadavky
(1) Minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny je uveden v příloze
č. 2.
(2) Při výrobě džemu, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra)
speciálního, džemu výběrového (Extra) méně sladkého, rosolu a rosolu výběrového (Extra)
vyrobených z jiných druhů ovoce než citrusových může být přidána šťáva a kůra z citrusových
plodů.
(3) Džem výběrový (Extra), džem výběrový (Extra) speciální a džem výběrový
(Extra) méně sladký z šípků, malin, ostružin, černého rybízu, borůvek, červeného
rybízu lze vyrábět pouze z nezahuštěného protlaku příslušného ovoce nebo nezahuštěný
protlak může tvořit část vsádkové hmotnosti ovoce.
(4) Džem výběrový (Extra), džem výběrový (Extra) speciální a džem výběrový
(Extra) méně sladký a džem z citrusových plodů lze vyrábět jen z celých plodů citrusu
nakrájených na proužky nebo na plátky.
(5) Při výrobě džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra) speciálního
a džemu výběrového (Extra) méně sladkého a rosolu výběrového (Extra) nelze mísit
jablka, hrušky, slívy s neoddělujícími se peckami, melouny, melouny vodní, hrozny,
dýně, okurky a rajčata s jiným ovocem.
(6) Při výrobě džemu, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra)
speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého z šípků, jahod, malin, angreštu,
červeného rybízu, slív, rebarbory lze přidávat červené ovocné šťávy.
(7) Při výrobě džemu a rosolu z jahod, malin, angreštu, červeného rybízu,
slív lze přidávat šťávu z červené řepy.
(8) Podíl ovoce pro výrobu rosolu a rosolu výběrového (Extra) při použití
vodných extraktů z ovoce se vypočítá odečtením hmotnosti vody použité pro výrobu
vodných extraktů od celkové hmotnosti vodného extraktu.
(9) K džemu, džemu výběrovému (Extra), džemu výběrovému (Extra) speciálnímu,
džemu výběrovému (Extra) méně sladkému, rosolu a rosolu výběrovému (Extra) z kdoulí
se smí přidat list pelargónie vonné (Pelargonium odoratissimum).
(10) K potravinám definovaným v § 6 písm. f) až
k) a t) lze přidávat lihoviny, víno, desertní (likérové) víno, ořechy, aromatické
byliny, koření, vanilku, vanilin, vanilkové extrakty a med4) jako částečnou nebo
úplnou náhradu přírodního sladidla, jedlé tuky a oleje jako látky zabraňující pěnění
a tekutý pektin.
(11) Při výrobě marmelády lze přidávat éterické oleje z citrusových plodů.
(12) Ovocné suroviny definované v § 6 písm. a), t), u) a v) mohou být
zpracovány
a) zahříváním, chlazením nebo zmrazením,
b) sublimačním sušením (sušením za mrazeného stavu), nebo
c) zahušťováním do míry technicky možné.
(13) Meruňky a slívy určené pro výrobu džemu výběrového (Extra), džemu výběrového
(Extra) speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého mohou být zpracovány
také jinými dehydratačními procesy, než je sublimační sušení.
(14) Citrusová kůra může být přechovávána v nálevu.
(15) U kompotu může pH dosahovat hodnoty nejvýše 4,0.
(16) Sušina sušeného ovoce musí činit nejméně 70 %, u sušených švestek nejméně
67 %.
(17) Je-li refraktometrická sušina ovoce proslazeného (kandovaného ovoce)
nižší než 70 %, je nutno potravinu ještě konzervovat dalším konzervačním procesem.
4) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla,
med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.