Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.16

Příl.16
Tabulka 1

           Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí
 
  Tabulka 1
  Přípustný výskyt vad u konzumních brambor
-----------------------------------------------------------------------------------------------
          Ukazatel                                 Brambory                  Brambory
                                                konzumní rané             konzumní pozdní
                                               celkem nejvýše do           celkem nejvýše
                                                4 % hmotnosti             do 6 % hmotnosti
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   nárůstky,  fyziologické rozprasky,             nad 3,5 mm                  nad 5 mm
   pořezání, omrzliny, otlaky, požerky
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   čerstvé praskliny                              nad 3,5 mm                 nad 3,5 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   zhojené praskliny                                  -                       nad 5 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   skvrny pod slupkou                                 -                       nad 5 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   deformace                                        těžké                      těžké
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   zavadlé hlízy                                  jakékoliv                  jakékoliv
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   rzivost, dutost a                              jakékoliv                  jakékoliv
   jiné vnitřní vady
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   naklíčené hlízy                                    -                     delší než  3 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   hnědé skvrny způsobené sluncem                 jakékoliv                        -
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   obecná strupovitost povrchová               nad  1/4  povrchu,           nad 1/4 povrchu
                                               ale do 1 % v rámci
                                                 4 % tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   zelené hlízy                              více než 1/8 povrchu        více než 1/8 povrchu
                                             a/nebo po oloupání             a/nebo více než 
                                             u 1 % hlíz v rámci            1 vrstva loupání
                                                4 % tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   suchá hniloba a měkká                     max. 1 % v rámci 4 %        max. 1 % v rámci 6 %
   hniloba                                       tolerance                    tolerance      
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   plíseň bramboru                           max. 1 % v rámci 4 %        max. 1 % v rámci 6 %
                                                 tolerance                    tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   mechanické příměsi (nalepená                 do 1 % hmotnosti           do 2 % hmotnosti 
   a volná zemina, cizí tělesa)                                         (z toho max. 1 % zeminy
                                                                         nalepené na  hlízách)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   jiná odrůda nebo odrůdy,                     do 2 % hmotnosti           do 2 % hmotnosti
   než je deklarováno
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   karanténní choroby                          nepovoluje se                nepovoluje se
-----------------------------------------------------------------------------------------------
  
  Tabulka 2
  Přípustné odchylky na velikost hlíz
+------------------------+---------------------+-------------------+
| Brambory konzumní      |    Třídění podle    |  % hmotnosti hlíz |
|                        |    velikosti hlíz   |      nejvýše      |
|                        |        (mm)         |                   |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| rané                   |    menší než 28     |         3         |
|                        +---------------------+-------------------+  
|                        | z toho menší než 22 |         0         |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| rané „drobné“          | menší než 17 - nebo |         3         |
|                        |   větší než 28      |                   |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| pozdní                 |   menší než 28      |         3         |
+------------------------+---------------------+-------------------+
 

Tabulka 4

          Užití brambor konzumních podle varných typů*)

------------------------------------------------------------------
Varný typ  Konzistence                   Užití
------------------------------------------------------------------
A          pevná, nerozvařivá, lojovitá  do salátů, jako příloha
------------------------------------------------------------------
B          polopevná, polomoučná,        pro přípravu jídel
           nerozvařivá nebo slabě        všeho druhu, jako příloha
           rozvařivá
------------------------------------------------------------------
C          měkká, moučná, středně        především pro přípravu
           rozvařivá                     těst a kaší
------------------------------------------------------------------

*) Jednotlivým  odrůdám  lze  přiřadit  i  kombinace varných typů.
   Kombinovat se mohou pouze sousedící varné typy.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.