Odstavec předpisu 77/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.1
Příloha 1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
+--------------+---------------------+---------------------------+ |Druh |Skupina |Podskupina | +--------------+---------------------+---------------------------+ | |tekuté |odtučněné nebo odstředěné | | | |částečně odtučněné nebo | | | |polotučné | | | |plnotučné | | | |plnotučné selské | | | |nestandardizované | | +---------------------+---------------------------+ |Mléko |zahuštěné |odtučněné, slazené nebo | | | |neslazené | | | |částečně odtučněné nebo | | | |polotučné, | | | |slazené nebo neslazené | | | |plnotučné, slazené nebo | | | |neslazené | | +---------------------+---------------------------+ | |sušené |odtučněné | | | |částečně odtučněné nebo | | | |polotučné | | | |plnotučné | +--------------+---------------------+---------------------------+ | |tekutá |ke šlehání | | | |vysokotučná | | +---------------------+---------------------------+ |Smetana |zahuštěná | | | +---------------------+ | | |sušená | | +--------------+---------------------+---------------------------+ | |jogurt |nízkotučný nebo odtučněný | | | |se sníženým obsahem tuku | | | |smetanový | | +---------------------+---------------------------+ | |jogurtové mléko | | | +---------------------+ | | |acidofilní mléko | | | +---------------------+ | | |kefír | | | +---------------------+ | |Kysaný mléčný |kefírové mléko | | |výrobek +---------------------+ | | |kysané mléko nebo | | | |smetanový zákys | | | +---------------------+ | | |kysaná nebo zakysaná | | | |smetana | | | +---------------------+ | | |kysané podmáslí | | | +---------------------+ | | |kysaný mléčný výrobek| | | |s bifido kulturou | | +--------------+---------------------+---------------------------+ |Mléčný výrobek| | | |tepelně | | | |ošetřený | | | |po kysacím | | | |procesu | | | +--------------+---------------------+---------------------------+ |Mléčný výrobek| | | |obohacený | | | |přídavkem | | | |mlékařské | | | |kultury | | | +--------------+---------------------+---------------------------+ | |máselný tuk nebo | | | |mléčný tuk bezvodý | | | +---------------------+ | | |máselný koncentrát | | | +---------------------+ | | |čerstvé máslo | | |Máslo +---------------------+ | |mlékárenské |máslo | | |a koncentráty +---------------------+ | |mléčného tuku |máslo stolní | | | +---------------------+ | | |máslo | | | |se sníženým obsahem | | | |tuku | | | +---------------------+ | | |máslo | | | |s nízkým obsahem tuku| | | |nebo nízkotučné | | +--------------+---------------------+---------------------------+ |Složený mléčný|mléčný roztíratelný | | |výrobek |tuk (máselný | | | |přípravek) | | | +---------------------+ | | |mléčný roztíratelný | | | |tuk se sníženým | | | |obsahem tuku | | | +---------------------+ | | |mléčný roztíratelný | | | |tuk nízkotučný | | | +---------------------+ | | |máslo s přídavkem | | | |alkoholu | | +--------------+---------------------+---------------------------+ | |měkký nebo odtučněný |termizovaný | | |nízkotučný nebo jemný| | | |polotučný | | |Tvaroh |tučný | | | +---------------------+---------------------------+ | |tvrdý nebo | | | |na strouhání nebo | | | |ke strouhání | | +--------------+---------------------+---------------------------+ | | |nezrající | | | |termizovaný | | | +---------------------------+ | | |zrající | | | |zrající pod mazem | |Sýr |přírodní |zrající v celé hmotě | | | |s plísní na povrchu | | | |s plísní uvnitř hmoty | | | |dvouplísňový | | | |v solném nálevu, bílý | | | +---------------------------+ | | |extra tvrdý (ke strouhání) | | | |tvrdý | | | |polotvrdý | | | |poloměkký | | | |měkký | | +---------------------+---------------------------+ | |tavený |nízkotučný (roztíratelný) | | | |vysokotučný (roztíratelný) | | +---------------------+---------------------------+ | |syrovátkový | | +--------------+---------------------+---------------------------+ |Bílkovinný |kasein |kyselý | |mléčný |potravinářský |sladký | |výrobek +---------------------+---------------------------+ | |kaseinát | | | |potravinářský | | | +---------------------+---------------------------+ | |mléčná | | | |bílkovina | | +--------------+---------------------+---------------------------+