Odstavec předpisu 77/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 10
§ 10
Uvádění do oběhu
(1) Mražený krém určený pro konečného spotřebitele se dodává pouze balený.
(2) Mražený krém se přepravuje dopravním prostředkem, který umožňuje zachování
teploty mraženého krému minus 18 st.C nebo nižší. Při přepravě se může teplota výrobku
krátkodobě zvýšit nejvýše na minus 15 st.C. Dopravní prostředek musí být vybaven
přístrojem pro záznam teploty vzduchu schváleným podle zvláštního právního předpisu.10)
Záznam s registrovanými teplotami musí být označen datem pořízení záznamu a uchován
po dobu nejméně 1 roku; v případě, že minimální trvanlivost výrobku je delší než
1 rok, záznam se uchovává do data minimální trvanlivosti.
(3) Dopravní prostředek nemusí být vybaven přístrojem pro záznam teploty
vzduchu podle odstavce 2 v případě, že jde o rozvoz mražených krémů do maloobchodu,
zařízení společného stravování a domácností, maximálně však do vzdálenosti 200 km;
v tomto případě musí být dopravní prostředek vybaven jedním teploměrem umístěným
na viditelném místě.
(4) Mražený krém se skladuje v mrazírenském skladě při teplotě vzduchu minus
18 st.C a nižší. Teplota vzduchu v mrazírenském skladě, s výjimkou skladů menších
než 10 m3 musí být měřena vhodným přístrojem pro záznam teplot.11) V mrazírenském
skladě o objemu mrazícího prostoru menším než 10 m3 stačí, aby teplota byla měřena
alespoň jedním dobře viditelným teploměrem, který měří teplotu v nejteplejším místě
skladovacího prostoru. Záznam s registrovanými teplotami musí být označen datem pořízení
záznamu a uchován po dobu nejméně 1 roku. V případě, že minimální trvanlivost skladovaného
mraženého krému je delší než 1 rok, záznam se uchovává až do data minimální trvanlivosti.
(5) Mražený krém se uchovává při prodeji o teplotě minus 18 st.C a nižší,
v mrazicích boxech a mrazicím zařízení, schopných udržet jeho teplotu a vybavených
ukazatelem teploty vzduchu umístěným na viditelném místě. V otevřeném mrazícím nábytku
se teplota měří v místě sání vzduchu na úrovni vyznačeného maximálního plnění.
(6) Teplota ve všech bodech mraženého krému během doby skladování nesmí být
vyšší než minus 18 st.C.
(7) Zmrazování roztátých výrobků a jejich uvádění do oběhu není dovoleno.
10) Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 4/1993 Sb., zákona
č. 20/1993 Sb., zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb. a zákona č. 137/2002
Sb.
11) ČSN EN 12830 Přístroje pro záznam teploty při přepravě, skladování a distribuci
zchlazených, zmrazených, hluboko zmrazených/rychle zmrazených potravin a zmrzlin
- Zkoušky, provedení, použitelnost.