Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
Příl.10
Příloha 10
Rostlinné tuky povolené do čokoládových výrobků
+------------------------------+---------------------------------+ |Obvyklý název rostlinného tuku| Botanický název rostlin, ze | | | kterých mohou být uvedené tuky | | | získány | +------------------------------+---------------------------------+ |1. Illipe, bornejský tuk, | Shorea spp. | | Tengkawang | | +------------------------------+---------------------------------+ |2. Palmový olej | Elaeis guineensis | | | Elaeis olifera | +------------------------------+---------------------------------+ |3. Sal | Shorea robusta | +------------------------------+---------------------------------+ |4. Shea (bambucký tuk, | Butyrospermum parkii | | olej z máslovníku) | | +------------------------------+---------------------------------+ |5. Kokum gurgi | Garcinia indica | +------------------------------+---------------------------------+ |6. Olej z jader manga | Mangifera indica | +------------------------------+---------------------------------+ Poznámka: uvedené tuky musí splňovat tyto požadavky: a) neobsahují kyselinu laurovou, jsou bohaté na symetrické monoenové triglyceridy typu POP, POSt a StOSt1; b) jsou mísitelné v jakémkoli poměru s kakaovým máslem a jsou slučitelné s jeho fyzikálními vlastnostmi (bod tání a teplota krystalizace, rychlost tání, nezbytnost temperování); c) jsou získány pouze rafinací nebo frakcionací, to vylučuje enzymatickou změnu triglyceridové struktury. P = kyselina palmitová O = kyselina olejová St = kyselina stearová Jako výjimku z použití stanovených rostlinných tuků je možno použít též kokosového oleje v čokoládách, použitých při výrobě mražených krémů (zmrzlin).