Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
Příl.10

Příloha 10
Rostlinné tuky povolené do čokoládových výrobků
+------------------------------+---------------------------------+
|Obvyklý název rostlinného tuku| Botanický název rostlin, ze     |
|                              | kterých mohou být uvedené tuky  |
|                              | získány                         |
+------------------------------+---------------------------------+
|1. Illipe, bornejský tuk,     | Shorea spp.                     |
|   Tengkawang                 |                                 |
+------------------------------+---------------------------------+
|2. Palmový olej               | Elaeis guineensis               |
|                              | Elaeis olifera                  |
+------------------------------+---------------------------------+
|3. Sal                        | Shorea robusta                  |
+------------------------------+---------------------------------+
|4. Shea (bambucký tuk,        | Butyrospermum parkii            |
|   olej z máslovníku)         |                                 |
+------------------------------+---------------------------------+
|5. Kokum gurgi                | Garcinia indica                 |
+------------------------------+---------------------------------+
|6. Olej z jader manga         | Mangifera indica                |
+------------------------------+---------------------------------+

Poznámka: uvedené tuky musí splňovat tyto požadavky:

a) neobsahují  kyselinu   laurovou,  jsou  bohaté   na  symetrické
   monoenové triglyceridy typu POP, POSt a StOSt1;
b) jsou  mísitelné v  jakémkoli poměru  s kakaovým  máslem a  jsou
   slučitelné s  jeho fyzikálními vlastnostmi (bod  tání a teplota
   krystalizace, rychlost tání, nezbytnost temperování);
c) jsou  získány  pouze  rafinací  nebo  frakcionací,  to vylučuje
   enzymatickou změnu triglyceridové struktury.

P = kyselina palmitová
O = kyselina olejová
St = kyselina stearová

Jako  výjimku  z  použití  stanovených  rostlinných  tuků je možno
použít  též kokosového  oleje v  čokoládách, použitých  při výrobě
mražených krémů (zmrzlin).

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.