Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
Příl.2

Příloha 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
1. Cukr
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|                 |   Sacharóza  |Invertní|Ztráta  |   Barva     |
|                 |polarimetricky|  cukr  |sušením |v roztoku při|
|                 |              |        |        |   420 nm    |
|Skupina          |  (% hmot.    |(% hmot.|(% hmot.|   (IU       |
|                 |  nejméně)    |nejvýše)|nejvýše)|  nejvýše)   |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|cukr extra bílý  |    99,7      | 0,04   |  0,06  |   22,5      |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|cukr bílý        |    99,7      | 0,04   |  0,06  |    45       |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|cukr polobílý    |    99,5      | 0,1    |  0,1   |   150       |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|cukr moučka      |    96,7      | 0,1    |  0,2   |             |
|s obsahem        |              |        |        |             |
|protihrudkujících|              |        |        |             |
|látek nejvýše 3 %|              |        |        |             |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|tvarovaný cukr   |    99,5      | 0,1    |  0,25  |   150       |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|cukr s přísadami |    85,0      |        |  1,2   |             |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|přírodní cukr    |    97,5      | 0,09   |  1,4   |             |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|kandys           |    98,5      |        |  1,0   |             |
+-----------------+--------------+--------+--------+-------------+
|U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah        |
|nerozpustných látek nejvýše 50 mg/kg                            |
+----------------------------------------------------------------+

Bodové hodnocení bílých cukrů
+------------------------------+-----------------+-----------+
|                              | Cukr extra bílý | Cukr bílý |
+------------------------------+-----------------+-----------+
|celkový počet bodů nejvýše    |        8        |    22     |
+------------------------------+-----------------+-----------+
|z toho:                       |                 |           |
+------------------------------+-----------------+-----------+
|popel - body nejvýše          |        6        |    15     |
+------------------------------+-----------------+-----------+
|barva v roztoku - body nejvýše|        3        |     6     |
+------------------------------+-----------------+-----------+
|typová řada - body nejvýše    |        4        |     9     |
+------------------------------+-----------------+-----------+

Jeden bod odpovídá:
a) 0,0018  % obsahu  popela určeného  konduktometricky podle metod
   ICUMSA,
b) 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku,
c) 0,5 jednotek barevné typy podle metody Brunswick.

Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy:
a) cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění,
b) cukr  krupice  je  volně  sypká  směs  menších nebo rozdrcených
   krystalů stejnoměrného zrnění,
c) cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů,
d) přírodní cukr je sypká, zrnitá světležlutá až světlehnědá hmota
   na omak mírně lepkavá,
e) kandys  je směs  velkých krystalů  a srostlic,  bílé, žluté  až
   hnědé barvy.

Třídění podle velikosti částic sacharózy
+-----------------+-------------------------------------------+
|Délka strany oka |                   Podíl                   |
|kontrolního síta |                 (% hmot.)                 |
|    (mm)         +--------------+--------------+-------------+
|                 | cukr krystal | cukr krupice | cukr moučka |
+-----------------+--------------+--------------+-------------+
| 2,00 - 0,40     | nejméně 70   |              |             |
+-----------------+--------------+--------------+-------------+
| 0,80 - 0,16     |              | nejméně 70   |             |
|  nad 1,00       |              | nejvýše 5    |             |
+-----------------+--------------+--------------+-------------+
| 0,80 - 0,40     |              |              | nejvýše 5   |
+-----------------+--------------+--------------+-------------+
|  pod 0,40       |              |              | nejméně 95  |
+-----------------+--------------+--------------+-------------+

Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelských balení
- pro přírodní sladidla, s výjimkou tekutých výrobků z cukru
+------------------------------+----------------------+
|     Hmotnostní rozsah        | Hmotnostní odchylka  |
|           (g)                |         (%)          |
+------------------------------+----------------------+
|do 50 včetně                  |      - 10,0          |
+------------------------------+----------------------+
|větší než 50 do 250 včetně    |       - 4,0          |
+------------------------------+----------------------+
|větší než 250 do 500 včetně   |       - 3,0          |
+------------------------------+----------------------+
|větší než 500 do 1000 včetně  |       - 2,0          |
+------------------------------+----------------------+
|nad 1000                      |       - 1,0          |
+------------------------------+----------------------+

2. Tekuté výrobky z cukru
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|                  |Sušina    |Invertní     | pH  | Popel   | Barva  |
|                  |refrakto- |  cukr       |     |kondukto-|roztoku |
|                  |metricky  |v sušině     |     |metricky |  při   |
|                  |          |             |     |v sušině |420 nm  |
|                  |(% hmot.  |(% hmot.)    |     |(% hmot. |  (IU   |
|                  |nejméně)  |             |     |nejvýše) |nejvýše)|
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|tekutý cukr       |  62      |nejvýše 3*)  |  -  |  0,1    |  45    |
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|tekutý cukr bílý  |  62      |nejvýše 3    |  -  |  0,1    |  25    |
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|tekutý invertní   |  62      |více než 3**)|  -  |  0,4    |   -    |
|cukr              |          |nejvýše 50   |     |         |        |
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|tekutý invertní   |  62      |více než 3   |  -  |  0,1    |  25    |
|cukr bílý         |          |nejvýše 50   |     |         |        |
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|sirup z invertního|  62      |více než 50  |  -  |  0,4    |   -    |
|cukru             |          |             |     |         |        |
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
|karamel           |  73      |nejméně 50   |4 - 6|   -     |   -    |
+------------------+----------+-------------+-----+---------+--------+
 *) poměr fruktózy k dextróze 1,0 +/- 0,2
**) poměr fruktózy k dextróze 1,0 +/- 0,1

Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
- pro tekuté výrobky z cukru
+------------------------------+----------------------+
|     Hmotnostní rozsah        | Hmotnostní odchylka  |
|           (g)                |         (%)          |
+------------------------------+----------------------+
|do 300 včetně                 |      - 5,0           |
+------------------------------+----------------------+
|větší než 300 do 1000 včetně  |      - 4,0           |
+------------------------------+----------------------+
|nad 1000                      |      - 3,0           |
+------------------------------+----------------------+

3. Dextróza
+---------------------+---------------+---------+----------------+
|                     |   Dextróza    | Sušina  |    Sulfátový   |
|                     | (D - glukóza) |         |      popel     |
|                     |(% hmot. sušiny| (% hmot.| (% hmot. sušiny|
|                     |   nejméně)    | nejméně)|     nejvýše)   |
+---------------------+---------------+---------+----------------+
|dextróza monohrydrát |     99,5      |   90,0  |       0,25     |
+---------------------+---------------+---------+----------------+
|dextróza bezvodá     |     99,5      |   98,0  |       0,25     |
+---------------------+---------------+---------+----------------+

4. Fruktóza
+---------+----------+---------+---------+----------+------------+
|         |  Obsah   |  Obsah  | Ztráta  |  Popel   |   Barva    |
|         | fruktózy | glukózy | sušením | kondukto-|  roztoku   |
|         |          |         |         | metricky | při 420 nm |
|         | (% hmot.)| (% hmot.| (% hmot.| (% hmot. |    (IU     |
|         | nejméně  | nejvýše)| nejvýše)| nejvýše) |  nejvýše)  |
+---------+----------+---------+---------+----------+------------+
|fruktóza |   98     |   0,5   |   0,5   |   0,1    |    30      |
+---------+----------+---------+---------+----------+------------+

5. Glukózový sirup
+----------------+--------+---------------------+----------------+
|                | Sušina |      Dextrózový     |   Sulfátový    |
|                |        | ekvivalent vyjádřený|     popel      |
|                |        |    jako D-glukóza   |                |
|                |(% hmot.|   (% hmot. sušiny   | (% hmot. sušiny|
|                |nejméně)|       nejméně)      |      nejvýše)  |
+----------------+--------+---------------------+----------------+
|glukózový sirup |   70   |        20,0         |       1,0      |
+----------------+--------+---------------------+----------------+

6. Sušený glukózový sirup
+----------------+--------+---------------------+----------------+
|                | Sušina |      Dextrózový     |   Sulfátový    |
|                |        | ekvivalent vyjádřený|             popel      |
|                |        |    jako D-glukóza   |                |
|                |(% hmot.|   (% hmot. sušiny   | (% hmot. sušiny|
|                |nejméně)|       nejméně)      |      nejvýše)  |
+----------------+--------+---------------------+----------------+
|sušený          |   93   |        20,0         |       1,0      |
|glukózový sirup |        |                     |                |
+----------------+--------+---------------------+----------------+

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.