Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
§ 19
§ 19
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a)
čokoládou (hořkou čokoládou) - potravina vyrobená z kakaových součástí, přírodních
sladidel, sladidel3) nebo jejich kombinací (dále jen "sladidel"), přídatných látek
nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek, a která vyhovuje požadavkům
uvedeným v příloze č. 9,
b) mléčnou čokoládou - potravina vyrobená z kakaových součástí,
sladidel, mléka nebo mléčných výrobků, popřípadě z dalších složek, a která vyhovuje
požadavkům uvedeným v příloze č. 9,
c) bílou čokoládou - potravina vyrobená z kakaového
másla, mléka nebo mléčných výrobků, sladidel, popřípadě z dalších složek, a která
vyhovuje požadavkům uvedeným v příloze č. 9,
d) plněnou čokoládou - potravina, jejíž
vnější vrstva je složena z čokolády, mléčné čokolády, family mléčné čokolády nebo
bílé čokolády; vnitřní náplň nesmí být složena z pekařských výrobků nebo mražených
krémů (zmrzliny); vnější čokoládový podíl musí činit nejméně 25 % celkové hmotnosti
výrobku,
e) Chocolate a la taza - čokoláda vyrobená z kakaových součástí, sladidel,
mouky nebo pšeničného, rýžového nebo kukuřičného škrobu, přičemž obsah mouky nebo
škrobu je nejvýše 8 % celkové hmotnosti, a která vyhovuje požadavkům uvedeným v příloze
č. 9,
f) Chocolate familiar a la taza - čokoláda vyrobená z kakaových součástí, sladidel,
mouky nebo pšeničného, rýžového nebo kukuřičného škrobu, přičemž obsah mouky nebo
škrobu je nejvýše 18 % celkové hmotnosti, a která vyhovuje požadavkům uvedeným v
příloze č. 9,
g) family mléčnou čokoládou - potravina vyrobená z nižšího podílu kakaových
součástí, sladidel a vyššího podílu mléka nebo mléčných výrobků, a která vyhovuje
požadavkům stanoveným v příloze č. 9,
h) čokoládovým bonbonem - potravina o velikosti
jednoho sousta, vyrobená z jednoho druhu čokolády nebo kombinace čokolád ve směsi
(čokolády, mléčné čokolády, family mléčné čokolády, bílé čokolády nebo plněné čokolády)
a jiných jedlých složek; celkový obsah čokolády musí být nejméně 25 % celkové hmotnosti
výrobku,
i) kakaovou součástí - kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové
máslo, kakaové výlisky, kakaový tuk.