Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
§ 11
§ 11
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) cukrovinkami
- potraviny jiné než čokolády a čokoládové bonbony, jejichž základní složku tvoří
přírodní sladidla nebo sladidla3) a další složky, jimiž mohou být i kakaové součásti
nebo čokoláda, a které nesplňují požadavky na čokoládu nebo čokoládové bonbony podle
§ 19,
b) karamelami - cukrovinky tvárlivé konzistence, do určité míry žvýkavé, s různou
příchutí,
c) dražé - cukrovinky tužší až tvrdé konzistence s různými vložkami, s
nábalem zejména cukru,
d) želé - cukrovinky s konzistencí gelu vzniklou přídavkem
želírujících látek, zejména pektinu, agaru, škrobu nebo želatiny,
e) marcipánem -
cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové
hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše
1 dílu cukrové moučky, popřípadě přibarvené, upravené na povrchu sypáním, zdobením
či polevou,
f) rahatem - škrobové želé různých tvarů obalených směsí práškového cukru
a škrobu,
g) tureckým medem - šlehaný cukrosirupový roztok s bílkem, popřípadě s
přídavkem suchých skořápkových plodů,
h) chalvou - šlehaná kandytová hmota s pěnotvornou
látkou pastovité konzistence, popřípadě s přídavkem suchých skořápkových plodů a
tuku,
i) lékořicovými cukrovinkami - cukrovinky ze směsi cukru, glukózového sirupu
a mouky, popřípadě dalších surovin, jejichž charakteristickou složku tvoří výtažek
z lékořice,
j) fondánovými cukrovinkami - cukrovinky polotuhé až tuhé konzistence
z cukerné hmoty, popřípadě s přídavkem dalších látek s jemnou krystalickou strukturou,
k) komprimáty - cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarvených práškovitých
směsí, zejména ve tvaru čoček nebo tablet,
l) žvýkačkou - cukrovinka výrazně gumovité
až tažné konzistence s různými příchutěmi,
m) dropsy - cukrovinky neplněné, z kandytové
hmoty, složené převážně z cukrů a glukózového sirupu, různě tvarované, různé barvy
a chuti, tvrdé konzistence,
n) roksy - cukrovinky tvrdé konzistence podobné dropsům,
ve tvaru špalíčků, tyčinek nebo lízátek, které mohou mít na průřezu barevné obrazce
z ochucených kandytových hmot,
o) furé - cukrovinky z kandytové hmoty, na povrchu
matné, sklovité, tvrdé konzistence obsahující uvnitř minimálně 13 % polotuhé nebo
tekuté náplně,
p) pěnovými cukrovinkami (marshmallow) - cukrovinky lehčené, pěnovité,
žvýkavé konzistence, popřípadě s jemnými částicemi směsi práškového cukru nebo škrobu
anebo jejich kombinací.
3) Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní
nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití
látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.
3) Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných
a pomocných látek při výrobě potravin.