Odstavec předpisu 320/2002 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů
Čl.LXIII

Čl.LXIII
Zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, se mění takto:
1. V § 2 odst. 1 se na začátek písmene a) vkládají slova "matriční úřady, kterými jsou" a slova "(dále jen "matriční úřad")" se zrušují.
2. V § 2 odst. 1 písmena b) a c) znějí:
"b) obecní úřady obcí s rozšířenou působností (dále jen "pověřený úřad"),
c) krajské úřady, v hlavním městě Praze a ve městech Brně, Ostravě a Plzni magistráty těchto měst (dále jen "krajský úřad"),".
3. V § 2 odst. 1 se doplňuje písmeno d), které zní:
"d) ministerstvo.".
4. V § 4 se v nadpisu slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Pověřený úřad".
5. V § 4 odst. 1 se slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Pověřený úřad".
6. V § 4 odst. 1 písm. b) se za slova "do matričních knih" vkládají slova "matričním úřadům, které jsou zařazeny do jeho správního obvodu".
7. V § 4 odstavec 2 zní:
"(2) Pověřený úřad provádí ověřování (§ 28) rodných, oddacích a úmrtních listů (dále jen "matriční doklad"), vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství a potvrzení o údajích zapsaných v matriční knize, vydaných matričními úřady, které jsou zařazeny do jeho správního obvodu.".
8. V § 4 odstavec 3 zní:
"(3) Pověřený úřad vede a aktualizuje sbírku listin a vede a aktualizuje druhopisy matričních knih vedených do 31. prosince 1958 pro matriční úřady zařazené v jeho správním obvodu.".
9. V § 4 odst. 4 se slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Pověřený úřad", za slova "zaměstnance obce" se vkládají slova ", v hlavním městě Praze zaměstnance městské části," a za slova "(dále jen "matrikář")" se vkládají slova ", který je zařazen do jeho správního obvodu,".
10. Za § 4 se vkládá nový § 4a, který zní:
"§ 4a
Krajský úřad
(1) Krajský úřad provádí kontrolu vedení matričních knih a sbírek listin u pověřených úřadů ve svém správním obvodu, a to nejméně jednou ročně.
(2) Krajský úřad provádí ověřování (§ 28) matričních dokladů, vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství a potvrzení o údajích zapsaných v matriční knize, vydaných pověřenými úřady, které jsou zařazeny do jeho správního obvodu.
(3) Krajský úřad vede a aktualizuje sbírku listin a vede a aktualizuje druhopisy matričních knih vedených do 31. prosince 1958 pro pověřené úřady zařazené v jeho správním obvodu.
(4) Krajský úřad provádí zkoušku matrikáře pověřeného úřadu, který je matričním úřadem.".
11. V § 7 odst. 2 se slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Pověřený úřad nebo krajský úřad".
12. V § 8 odst. 2 se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "pověřenému úřadu nebo krajskému úřadu".
13. V § 8 odst. 3 se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "pověřenému úřadu nebo krajskému úřadu" a slova "okresního úřadu" se nahrazují slovy "pověřeného úřadu nebo krajského úřadu".
14. V § 8 odst. 4 větě první se slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Pověřený úřad nebo krajský úřad".
15. V § 8 odst. 5 se slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Pověřený úřad nebo krajský úřad" a slova "zaměstnance okresního úřadu" se nahrazují slovy "matrikáře pověřeného úřadu nebo zaměstnance kraje zařazeného do krajského úřadu".
16. V § 9 odst. 1 písm. c) se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "pověřeného úřadu nebo krajského úřadu".
17. V § 9 odst. 1 písm. d) se za slova "zaměstnancem obce" vkládají slova ", v hlavním městě Praze zaměstnancem městské části,".
18. V § 9 odst. 2 větě první se slova "okresním úřadem" nahrazují slovy "pověřeným úřadem nebo krajským úřadem".
19. § 12 zní:
"§ 12
Matriční úřad může povolit na základě žádosti snoubenců uzavření manželství na kterémkoli vhodném místě ve svém správním obvodu.".
20. V § 23 odst. 3 se v úvodní větě slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "pověřeného úřadu nebo krajského úřadu".
21. V § 24 odst. 4 se slova "okresním úřadem" nahrazují slovy "pověřeným úřadem nebo krajským úřadem".
22. V § 28 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "pověřený úřad nebo krajský úřad".
23. V § 38 větě první se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "pověřený úřad nebo krajský úřad".
24. V nadpisu § 52 se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "pověřeného úřadu nebo krajského úřadu".
25. V § 52 se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "pověřeného úřadu nebo krajského úřadu".
26. V § 55 odst. 1 se slova "okresním úřadem" nahrazují slovy "pověřeným úřadem nebo krajským úřadem".
27. V § 55 odst. 2 se slova "okresním úřadem" nahrazují slovy "pověřeným úřadem nebo krajským úřadem".
28. V § 55 odst. 3 větě první a větě druhé se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "pověřený úřad nebo krajský úřad" a ve větě třetí se slova "pracovníka okresního úřadu" nahrazují slovy "zaměstnance obce zařazeného do obecního úřadu, nebo zaměstnance kraje zařazeného do krajského úřadu".
29. V § 55 odst. 4 se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "pověřeného úřadu nebo krajského úřadu".
30. V § 87 odst. 2 se za číslo "8," vkládá číslo "12,".
31. V § 90 odst. 1 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "pověřený úřad nebo krajský úřad".
32. V § 90 odst. 2 se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "pověřeného úřadu anebo krajského úřadu" a slova "okresní úřad" se nahrazují slovy "pověřený úřad nebo krajský úřad".
33. Za § 95 se vkládá nový § 95a, který zní:
"§ 95a
Působnosti stanovené krajskému úřadu, obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, Magistrátu hlavního města Prahy, úřadu městské části hlavního města Prahy, magistrátu měst Brna, Ostravy a Plzně, úřadům městských částí nebo městských obvodů územně členěných statutárních měst nebo obecnímu úřadu podle tohoto zákona jsou výkonem přenesené působnosti.".

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.