Odstavec předpisu 320/2002 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů
Čl.LXI

Čl.LXI
Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, se mění takto:
1. V § 2 písm. g) a h) se za slova "likvidačních prací" vkládají slova "a při cvičení" a za slova "velitele zásahu," se vkládají slova "hejtmana kraje nebo" .
2. V § 2 písm. g) a h) se slova "přednosty okresního úřadu" nahrazují slovy "hejtmana kraje".
3. V § 4 odst. 1 se slovo "okresu" nahrazuje slovem "kraje".
4. V § 4 odst. 6 se slova "přednosty okresního úřadu" nahrazují slovy "starosty obce s rozšířenou působností".
5. V § 4 odst. 7 se slova "na úrovni" a "nebo okresu" zrušují a slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje".
6. V § 4 odst. 8 se slova "nebo okresu" zrušují.
7. V § 5 odst. 3 písm. a) se slova "přednosty okresního úřadu," zrušují.
8. V § 7 odst. 2 písm. a) se slova "okresních úřadů," zrušují.
9. V § 7 odst. 2 písm. c) se slova "a okresů" zrušují.
10. V § 7 odst. 3 písm. c) se slova "přednosta okresního úřadu" nahrazují slovy "starosta obce s rozšířenou působností".
11. V § 8 odstavec 1 zní:
"(1) Přesahuje-li mimořádná událost územní obvod kraje, pro který bylo zařízení zdravotnické záchranné služby zřízeno, nebo je-li to nutné z odborných nebo z kapacitních důvodů, a nedohodnou-li se kraje na řešení situace, koordinuje činnost zařízení zdravotnické záchranné služby a zařízení zdravotnické dopravní služby na vyžádání kraje Ministerstvo zdravotnictví. Bližší podmínky o organizaci, činnosti a úkolech zařízení zdravotnické záchranné služby může stanovit Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.".
12. V § 8 odst. 2 se slovo "okresní" zrušuje a na konci textu odstavce se doplňují tato slova: "ve správních obvodech obecních úřadů obcí s rozšířenou působností".
13. V § 10 odst. 2 písm. a) se slova "okresními úřady" nahrazují slovy "obecními úřady obcí s rozšířenou působností".
14. V § 10 odst. 2 písm. c) se slova "okresních úřadů" nahrazují slovy "obecních úřadů obcí s rozšířenou působností".
15. V § 10 odst. 2 se za písmeno c) vkládají nová písmena d) a e), která znějí:
"d) zpracovává plán k provádění záchranných a likvidačních prací na území kraje (dále jen "havarijní plán kraje"),
e) zpracovává poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje,".
Dosavadní písmena d) a e) se označují jako písmena f) a g).
16. V § 10 odst. 3 se slovo "okresu" nahrazuje slovy "správního obvodu obce s rozšířenou působností", za slova "krajský úřad" se vkládají slova "ve spolupráci" a slova "okresními úřady" se nahrazují slovy "obecními úřady obcí s rozšířenou působností".
17. V § 10 odst. 3 se věta poslední zrušuje.
18. V § 10 odst. 4 se za slovo "zpracování" vkládají slova "havarijního plánu kraje a" a slova "krizových plánů krajů a okresů" se nahrazují slovy "krizového plánu kraje".
19. V § 10 odst. 5 písm. a) se slova "a služeb" zrušují.
20. V § 10 odst. 5 se písmeno c) zrušuje.
Dosavadní písmena d) až j) se označují jako písmena c) až i).
21. V § 11 písm. b) se slova "přednosty okresních úřadů," zrušují.
22. V § 11 písm. c) se slovo "okresu" nahrazuje slovy "správního obvodu obce s rozšířenou působností" a slova "přednosta okresního úřadu" se nahrazují slovy "starosta obce s rozšířenou působností".
23. V § 11 písm. d) se za slovo "schvaluje" vkládají slova "havarijní plán kraje,".
24. V nadpisu dílu třetího se slovo "okresu" nahrazuje slovy "obce s rozšířenou působností".
25. § 12 včetně nadpisu zní:
"§ 12
Obecní úřad obce s rozšířenou působností
(1) Obecní úřad obce s rozšířenou působností při výkonu státní správy kromě úkolů uvedených v § 15 zajišťuje připravenost správního obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností na mimořádné události, provádění záchranných a likvidačních prací a ochranu obyvatelstva.
(2) Úkoly obecního úřadu obce s rozšířenou působností uvedené v odstavci 1 plní hasičský záchranný sbor kraje, který pro potřebu správních obvodů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a přípravu záchranných a likvidačních prací dále
a) plní úkoly při provádění záchranných a likvidačních prací stanovené Ministerstvem vnitra,
b) organizuje součinnost mezi obecním úřadem obce s rozšířenou působností a územními správními úřady s působností v jeho správním obvodu a ostatními obcemi,
c) pro zabezpečení záchranných a likvidačních prací vykonává obdobně činnosti uvedené v § 10 odst. 5 za podmínek stanovených v § 10 odst. 7,
d) za podmínek stanovených v § 10 odst. 4 shromažďuje a používá pro zpracování vnějších havarijních plánů a havarijního plánu kraje potřebné údaje,
e) seznamuje ostatní obce, právnické a fyzické osoby ve svém správním obvodu s charakterem možného ohrožení obyvatel s připravenými záchrannými a likvidačními pracemi,
f) zpracovává vnější havarijní plán, pokud to vyplývá ze zvláštního právního předpisu8) a zóna havarijního plánování nepřesahuje správní obvod obecního úřadu obce s rozšířenou působností,
g) spolupracuje při zpracování vnějšího havarijního plánu a při koordinovaném řešení mimořádné události s krajským úřadem, pokud zóna havarijního plánování přesahuje území správního obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností,
h) zajišťuje havarijní připravenost stanovenou havarijním plánem kraje a vnějšími havarijními plány a ověřuje ji cvičeními (§ 17).
(3) Prováděcí právní předpis stanoví zásady a způsob zpracování, schvalování a používání havarijního plánu kraje a vnějšího havarijního plánu.".
26. § 13 včetně nadpisu zní:
"§ 13
Starosta obce s rozšířenou působností
Starosta obce s rozšířenou působností
a) koordinuje záchranné a likvidační práce při řešení mimořádné události vzniklé ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností, pokud jej velitel zásahu o koordinaci požádal. Pro koordinaci záchranných a likvidačních prací může starosta obce s rozšířenou působností použít krizový štáb své obce,
b) schvaluje vnější havarijní plány.".
27. V § 14 se slova "přednosta okresního úřadu" nahrazují slovy "starosta obce s rozšířenou působností" a za slova "jsou při" vkládá slovo "své".
28. V § 15 odst. 2 písm. e) se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "hasičskému záchrannému sboru kraje" a slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje".
29. V § 16 písm. b) se slova "s přednostou okresního úřadu" nahrazují slovy "se starostou obce s rozšířenou působností".
30. V § 17 odst. 3 se za slovem "hejtman" čárka zrušuje a vkládají se slova "kraje nebo" a slova "nebo přednosta okresního úřadu" se zrušují.
31. V § 20 odst. 2 větě první se slova "přednosta okresního úřadu" nahrazují slovy "starosta obce s rozšířenou působností", slovo "příslušného" se zrušuje a za slova "integrovaného záchranného systému" se doplňuje slovo "kraje".
32. V § 20 odst. 5 se slova "a přednosta okresního úřadu jsou oprávněni" nahrazují slovy "je oprávněn".
33. V § 20 odst. 6 se slova "Přednosta okresního úřadu nebo" zrušují, slovo "starosta" se nahrazuje slovem "Starosta" a slovo "postupují" se nahrazuje slovem "postupuje".
34. V § 21 odst. 1 se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností".
35. V § 22 se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "hasičského záchranného sboru kraje".
36. V § 23 odst. 1 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "krajský úřad" a slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje".
37. V § 23 odst. 2 se za slova "likvidačními pracemi" vkládají slova "a s jejich přípravou".
38. V § 23 odst. 2 písm. a) se slova ", přednosty okresního úřadu (§ 13)" zrušují.
39. V § 23 odst. 2 písm. c) se slova "příslušným orgánům okresního úřadu" nahrazují slovy "hasičskému záchrannému sboru kraje" a slovo "jimi" se nahrazuje slovem "jím".
40. V § 24 odst. 1 písm. a) se slovo "okresu" nahrazuje slovem "kraje" a slova "okresnímu úřadu" se nahrazují slovy "hasičskému záchrannému sboru kraje".
41. V § 24 odst. 2 písm. b) se slova ", dále okresnímu úřadu" zrušují a před slovo "ohroženým" se vkládá slovo "bezprostředně".
42. V § 24 odst. 2 písm. f) se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "krajskému úřadu".
43. V § 25 odst. 2 písm. b) se slova ", přednosty okresního úřadu" zrušují.
44. V § 25 odst. 2 písm. e) a f) se slova "příslušným orgánům okresního úřadu" nahrazují slovy "hasičskému záchrannému sboru kraje" a slovo "jimi" se nahrazuje slovem "jím".
45. V § 27 odst. 1 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "hasičský záchranný sbor kraje" a slova "krajů a" se zrušují.
46. V § 27 odstavec 2 zní:
"(2) Kontrolu uvedenou v odstavci 1 vykonává u obce krajský úřad, u krajského úřadu a hasičského záchranného sboru kraje Ministerstvo vnitra.".
47. V § 29 odst. 1 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "krajský úřad".
48. V § 29 odst. 4 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "krajský úřad" a slovo "územním" se nahrazuje slovem "správním".
49. V § 29 odstavec 5 zní:
"(5) Obce, kraje, popřípadě základní složky integrovaného záchranného systému jsou oprávněny požadovat uhrazení nákladů, které vynaložily jako náhradu za poskytnutí věcné nebo osobní pomoci, za provedené likvidační práce a škody prokazatelně vzniklé havárií (§ 24), po původci havárie. Těmito úhradami se kompenzují vynaložené výdaje.24)".
50. V § 30 odst. 4 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "stát prostřednictvím krajského úřadu" a slovo "územním" se nahrazuje slovem "správním".
51. V § 30 odst. 5 větě první se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "krajského úřadu" a ve větě druhé se slova "Okresní úřad" nahrazují slovy "Krajský úřad".
52. V § 30 odst. 6 se slova "okresní úřad" nahrazují slovem "kraj".
53. V § 31 odstavec 1 zní:
"(1) Finanční prostředky ke krytí výdajů potřebných pro zpracování dokumentace integrovaného záchranného systému, ochranu obyvatelstva, společných výdajů při ověřování připravenosti k záchranným a likvidačním pracím a na budování a provozování společně užívaných zařízení pro potřeby integrovaného záchranného systému, zejména v oblasti telekomunikací a informačních systémů, uplatňuje Ministerstvo vnitra a kraj v návrhu svého rozpočtu.".
54. V § 31 odst. 3 se čárka za slovem "Vláda" nahrazuje slovem "nebo" a slova "nebo okresní úřad" se zrušují.
55. V § 33 odst. 1 se číslice 29 nahrazuje číslicí 28.
56. V § 34 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "hasičský záchranný sbor kraje".
57. Za § 35 se vkládá nový § 35a, který zní:
"§ 35a
Působnosti stanovené krajskému úřadu nebo obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností podle tohoto zákona jsou výkonem státní správy v přenesené působnosti.".

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.