Odstavec předpisu 326/2001 Sb.
Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostaní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Příl.5

Příl.5
Technologické požadavky na jednotlivé skupiny masných výrobků
+-----------------+-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|Druh             | Skupina                     | Charakteristika a technologické požadavky                               |
+-----------------+-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | tepelně                     | Výrobek, u kterého bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného   |
|                 | opracovaný                  | účinku odpovídajícímu působení teploty plus 70 st.C po dobu 10 minut.   |
|                 +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | tepelně                     | Výrobek určený k přímé spotřebě bez další úpravy, u něhož neproběhlo    |
|                 | neopracovaný                | tepelné opracování surovin ani výrobku.                                 |
|                 +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | trvanlivý                   | Výrobek, u kterého bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného   |
|                 | tepelně                     | účinku odpovídajícímu působení teploty plus 70 st.C po dobu 10 minut    |
|                 | opracovaný                  | a navazujícím technologickým opracováním (zráním, uzením a sušením za   |
|                 |                             | definovaných podmínek) došlo k poklesu aktivity vody na hodnotu         |
|                 |                             | aw (max.) = 0,93 a k prodloužení minimální doby trvanlivosti na 21      |
|                 |                             | dní při teplotě skladování plus 20 st.C.                                |
|masný            +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|výrobek          | fermentovaný                | Výrobek tepelně neopracovaný určený k přímé spotřebě, u kterého v       |
|                 | trvanlivý                   | průběhu  fermentace, zrání,  sušení  a  uzení za  definovaných podmínek |
|                 |                             | došlo ke snížení aktivity vody na  hodnotu aw (max.) = 0,93 s minimální |
|                 |                             | dobou trvanlivosti 21 dní při teplotě plus 20 st.C.                     |
|                 +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | masný                       | maso podle § 1 písm. a) tepelně neopracované, u kterého zůstala         |
|                 | polotovar                   | zachována vnitřní buněčná struktura masa a vlastnosti čerstvého masa, a |
|                 |                             | ke  kterému byly  přidány potraviny,  kořenící přípravky  nebo přídatné |
|                 |                             | látky,8c)   a které jsou  určeny k tepelné  nebo jiné kuchyňské  úpravě |
|                 |                             | před spotřebou, a splňují  požadavky zvláštního právního předpisu 2)3); |
|                 |                             | za masný  polotovar se považuje  i výrobek z  mletého masa s  přídavkem |
|                 |                             | jedlé soli vyšším než 1% hmot.                                          |
|                 +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | kuchyňský                   | částečně tepelně opracované upravené maso nebo směsi mas, přídatných    |
|                 | masný polotovar             | a pomocných  látek,  popřípadě  dalších  surovin  a  látek  určených  k |
|                 |                             | aromatizaci,8c)   určené  k tepelné kuchyňské úpravě                     |
|                 +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | konzerva                    | Výrobek neprodyšně uzavřený v  obalu, sterilovaný za podmínek uvedených |
|                 |                             | ve  zvláštním  právním  předpise7a)   tak,  aby  byla zachována obchodní |
|                 |                             | sterilita.9)                                                             |
|                 +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
|                 | polokonzerva                | Výrobek neprodyšně uzavřený v  obalu, pasterovaný za podmínek uvedených |
|                 |                             | ve zvláštním právním předpise.7a)                                      |
+-----------------+-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
7a) Vyhláška č. 287/1997 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty.
8c) Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.
9) Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky č. 91/1997 Sb.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.