Odstavec předpisu 381/2000 Sb.
Vyhláška č. 381/2000 Sb., o metodice zkoušek odrůd brambor pro zápis do Seznamu doporučených odrůd
Příl.3

Příl.3
1.
Rozčlenění odrůd brambor podle užití
------------------------------------------------------------------
                 Konzumní rané     Pro přímý konzum - velmi
                                   rané odrůdy
                 -------------------------------------------------
                 Konzumní pozdní   Pro přímý konzum - velmi
                                   rané až polopozdní odrůdy
BRAMBORY                           -------------------------------
                                   Pro potravinářské výrobky -
                                   velmi rané až polopozdní odrůdy
                 -------------------------------------------------
                 Průmyslové        Pro výrobu škrobu - rané až
                                   polopozdní odrůdy
------------------------------------------------------------------
2.
Základní kritéria pro zařazení odrůdy do Seznamu
a) Výnos tržních hlíz brambor  konzumních raných podle sklizňových
   termínů

------------------------------------------------------------------
Sklizňový termín          Výnos       Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
První sklizňový termín    12 t/ha     >= 30 mm oválných,
------------------------------------- dlouzeoválných a
Druhý sklizňový termín    18 t/ha     kulovitooválných hlíz

                                      >= 35 mm u kulovitých hlíz
------------------------------------------------------------------
Třetí sklizňový termín    35 t/ha     >= 35 mm oválných,
                                      dlouzeoválných a
                                      kulovitooválných hlíz

                                      >= 40 mm u kulovitých hlíz
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Vady hlíz        Rozprasky, rzivost,     Celkem do 3 %
                 dutost
                 -------------------------------------------------
                 Mokrá hniloba           Nepřipouští se
                 -------------------------------------------------
                 Plíseň                  Celkem do 1 %
------------------------------------------------------------------

b) Brambory konzumní pozdní - výnos tržních hlíz

------------------------------------------------------------------
Odrůdy dle ranosti     Minimální výnos   Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
Velmi rané odrůdy      35 t/ha
---------------------------------------- >= 35 <= 70 mm
Rané odrůdy            36 t/ha           U oválných a
---------------------------------------- dlouzeoválných
Polorané odrůdy        38 t/ha
---------------------------------------- >= 40 <= 70
Polopozdní odrůdy      40 t/ha           u kulovitých a
                                         kulovitooválných
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Vady hlíz (dutost, rzivost, rozprasky)         Celkem do 3 %
------------------------------------------------------------------
Hniloby (plíseň na hlízách, mokrá
hniloba, suchá hniloba)                        Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Odolnost strupovitosti                         7 - 9*)
------------------------------------------------------------------
Skladovatelnost                                5 - 9*)
------------------------------------------------------------------
Varný typ                                      A, B, C
------------------------------------------------------------------

*) 9 - Nejvyšší odolnost.
   9 - Nejlepší skladovatelnost.

c) Kvalitativní parametry pro hlízy určené na loupání za syrova

------------------------------------------------------------------
Vyrovnanost hlíz                               5 - 9**)
------------------------------------------------------------------
Kvalita tvaru hlíz (hloubka oček)              7 - 9**)
------------------------------------------------------------------
Suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň
na hlízách                                     Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Tmavnutí hlíz po loupání                       7 - 9**)
------------------------------------------------------------------
Varný typ                                      A, B, C
------------------------------------------------------------------

**) 9 - Nejvyšší vyrovnanost.
    9 - Mělká očka.
    9 - Netmavne.
3.
Pozdní konzumní brambory pro potravinářské výrobky
a) Lupínky

------------------------------------------------------------------
Odrůdy dle ranosti     Minimální výnos   Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
U raných odrůd               32 t/ha     >= 40 =< 70 mm
----------------------------------------
U poloraných odrůd           34 t/ha
----------------------------------------
U polopozdních odrůd         36 t/ha
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Barva lupínků                      6 - 9x)
------------------------------------------------------------------
Tvar hlíz                          Kulovitý a kulovitooválný
------------------------------------------------------------------
Vady hlíz (dutost, rzivost,
rozprasky)                         Celkem do 3 %
------------------------------------------------------------------
Hniloby (suchá hniloba, mokrá
hniloba, plíseň na hlízách)        Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Obsah redukujících cukrů           Pod 0,3 %
------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny                       20 - 26 %
------------------------------------------------------------------

x) 9 - Bez barevných změn.

b) Hranolky

------------------------------------------------------------------
Odrůdy dle ranosti     Minimální výnos   Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
U raných odrůd               36 t/ha     >= 40 mm
----------------------------------------
U poloraných odrůd           38 t/ha
----------------------------------------
U polopozdních odrůd         40 t/ha
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Barva hranolků                     6 - 9x)
------------------------------------------------------------------
Tvar hlíz                          Kulovitooválný, oválný až
                                   dlouze oválný
------------------------------------------------------------------
Hniloby (suchá hniloba, mokrá
hniloba, plíseň na hlízách)        Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Obsah redukujících cukrů           Pod 0,5 %
------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny                       19 - 23 %
------------------------------------------------------------------

x) 9 - Bez barevných změn.

c) Kaše

------------------------------------------------------------------
Odrůdy podle ranosti   Minimální výnos   Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
U raných odrůd               36 t/ha     Není omezena
----------------------------------------
U poloraných odrůd           38 t/ha
----------------------------------------
U polopozdních odrůd         40 t/ha
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Hniloby (suchá hniloba, mokrá
hniloba, plíseň na hlízách         Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Obsah redukujících cukrů           Pod 0,5 %
------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny                       20 - 25 %
------------------------------------------------------------------
4.
Brambory průmyslové z hlediska výnosu škrobu a kvalitativní parametry
------------------------------------------------------------------
Brambory         Výnos škrobu                  Nad 8,5 t/ha
průmyslové       -------------------------------------------------
                 Obsah škrobu                  Nad 17 %
                 -------------------------------------------------
                 Kvalitativní parametry hlíz
                 -------------------------------------------------
                 Suchá a mokrá hniloba,
                 plíseň na hlízách             Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.