Odstavec předpisu 381/2000 Sb.
Vyhláška č. 381/2000 Sb., o metodice zkoušek odrůd brambor pro zápis do Seznamu doporučených odrůd
Příl.3
Příl.3
1.
Rozčlenění odrůd brambor podle užití
------------------------------------------------------------------ Konzumní rané Pro přímý konzum - velmi rané odrůdy ------------------------------------------------- Konzumní pozdní Pro přímý konzum - velmi rané až polopozdní odrůdy BRAMBORY ------------------------------- Pro potravinářské výrobky - velmi rané až polopozdní odrůdy ------------------------------------------------- Průmyslové Pro výrobu škrobu - rané až polopozdní odrůdy ------------------------------------------------------------------
2.
Základní kritéria pro zařazení odrůdy do Seznamu
a) Výnos tržních hlíz brambor konzumních raných podle sklizňových termínů ------------------------------------------------------------------ Sklizňový termín Výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ První sklizňový termín 12 t/ha >= 30 mm oválných, ------------------------------------- dlouzeoválných a Druhý sklizňový termín 18 t/ha kulovitooválných hlíz >= 35 mm u kulovitých hlíz ------------------------------------------------------------------ Třetí sklizňový termín 35 t/ha >= 35 mm oválných, dlouzeoválných a kulovitooválných hlíz >= 40 mm u kulovitých hlíz ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Vady hlíz Rozprasky, rzivost, Celkem do 3 % dutost ------------------------------------------------- Mokrá hniloba Nepřipouští se ------------------------------------------------- Plíseň Celkem do 1 % ------------------------------------------------------------------ b) Brambory konzumní pozdní - výnos tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ Velmi rané odrůdy 35 t/ha ---------------------------------------- >= 35 <= 70 mm Rané odrůdy 36 t/ha U oválných a ---------------------------------------- dlouzeoválných Polorané odrůdy 38 t/ha ---------------------------------------- >= 40 <= 70 Polopozdní odrůdy 40 t/ha u kulovitých a kulovitooválných ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Vady hlíz (dutost, rzivost, rozprasky) Celkem do 3 % ------------------------------------------------------------------ Hniloby (plíseň na hlízách, mokrá hniloba, suchá hniloba) Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Odolnost strupovitosti 7 - 9*) ------------------------------------------------------------------ Skladovatelnost 5 - 9*) ------------------------------------------------------------------ Varný typ A, B, C ------------------------------------------------------------------ *) 9 - Nejvyšší odolnost. 9 - Nejlepší skladovatelnost. c) Kvalitativní parametry pro hlízy určené na loupání za syrova ------------------------------------------------------------------ Vyrovnanost hlíz 5 - 9**) ------------------------------------------------------------------ Kvalita tvaru hlíz (hloubka oček) 7 - 9**) ------------------------------------------------------------------ Suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Tmavnutí hlíz po loupání 7 - 9**) ------------------------------------------------------------------ Varný typ A, B, C ------------------------------------------------------------------ **) 9 - Nejvyšší vyrovnanost. 9 - Mělká očka. 9 - Netmavne.
3.
Pozdní konzumní brambory pro potravinářské výrobky
a) Lupínky ------------------------------------------------------------------ Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ U raných odrůd 32 t/ha >= 40 =< 70 mm ---------------------------------------- U poloraných odrůd 34 t/ha ---------------------------------------- U polopozdních odrůd 36 t/ha ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Barva lupínků 6 - 9x) ------------------------------------------------------------------ Tvar hlíz Kulovitý a kulovitooválný ------------------------------------------------------------------ Vady hlíz (dutost, rzivost, rozprasky) Celkem do 3 % ------------------------------------------------------------------ Hniloby (suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách) Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Obsah redukujících cukrů Pod 0,3 % ------------------------------------------------------------------ Obsah sušiny 20 - 26 % ------------------------------------------------------------------ x) 9 - Bez barevných změn. b) Hranolky ------------------------------------------------------------------ Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ U raných odrůd 36 t/ha >= 40 mm ---------------------------------------- U poloraných odrůd 38 t/ha ---------------------------------------- U polopozdních odrůd 40 t/ha ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Barva hranolků 6 - 9x) ------------------------------------------------------------------ Tvar hlíz Kulovitooválný, oválný až dlouze oválný ------------------------------------------------------------------ Hniloby (suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách) Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Obsah redukujících cukrů Pod 0,5 % ------------------------------------------------------------------ Obsah sušiny 19 - 23 % ------------------------------------------------------------------ x) 9 - Bez barevných změn. c) Kaše ------------------------------------------------------------------ Odrůdy podle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ U raných odrůd 36 t/ha Není omezena ---------------------------------------- U poloraných odrůd 38 t/ha ---------------------------------------- U polopozdních odrůd 40 t/ha ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Hniloby (suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Obsah redukujících cukrů Pod 0,5 % ------------------------------------------------------------------ Obsah sušiny 20 - 25 % ------------------------------------------------------------------
4.
Brambory průmyslové z hlediska výnosu škrobu a kvalitativní
parametry
------------------------------------------------------------------ Brambory Výnos škrobu Nad 8,5 t/ha průmyslové ------------------------------------------------- Obsah škrobu Nad 17 % ------------------------------------------------- Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------- Suchá a mokrá hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------