Odstavec předpisu 93/2000 Sb.
Vyhláška č. 93/2000 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č.333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Čl.I
Čl.I
Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a),
d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých
souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny,
pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, se mění takto:
1. V § 1 písm. h) se slovo "jáhly" nahrazuje slovem
"jáhlami".
2. V § 1 písm. l) se slova "a určené ke zvláštnímu užití"
zrušují.
3. V § 3 odst. 1 se slova "a rýže" zrušují.
4. V § 3 odst. 3 se slovo "druh" nahrazuje slovem "rod".
5. V § 6 písmeno a) zní:
"a) těstovinami potraviny vyrobené tvarováním nekynutého
a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských
obilných výrobků nebo jejich směsí,".
6. V § 6 písm. d) se slova "čerstvých nebo sušených" zrušují.
7. V § 6 písmeno e) zní:
"e) těstovinami bezvaječnými těstoviny vyrobené bez přídavku
vajec,".
8. V § 11 písm. b) se za slova "nejméně 400 g" a za slova
"s výjimkou krájeného" vkládá čárka.
9. V § 11 písmeno e) zní:
"e) trvanlivým pečivem výrobky vyrobené zejména z mouky, popřípadě
dalších surovin, přídatných látek a látek určených
k aromatizaci, s obsahem vody nejvýše 10 %, s výjimkou
perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše
16 %; popřípadě plněné různými náplněmi, máčené, potahované
nebo povrchově upravené,".
10. V § 13 písm. d) se slova "z celkového" nahrazují slovy
"vztaženo na celkové".
11. V § 13 písm. e) se slova "z celkového" nahrazují slovy
"vztaženo na celkové".
12. V § 15 se odstavec 1 zrušuje a zároveň se zrušuje
označení odstavce 2.
13. V § 16 písm. a) se slova "po tepelné úpravě" zrušují.
14. V § 16 písm. f) se slova "s 33 % obsahem mléčného tuku
nebo vyšlehaná trvanlivá smetana ke šlehání s nejméně 28 % obsahem
mléčného tuku" zrušují.
15. V § 16 písm. h) se za slovo "sušině" vkládá slovo
"náplně".
16. Příloha č. 1 zní:
"Příl.1
Členění na skupiny a podskupiny
+----------------------+-----------------+----------------------+ | Druh | Skupina | Podskupina | +----------------------+-----------------+----------------------+ |mlýnské obilné výrobky|mouka |hladká mouka | | | |polohrubá mouka | | | |hrubá mouka | | | |celozrnná mouka | | +-----------------+----------------------+ | |krupice |hrubá pšeničná krupice| | | |kukuřičná krupice | | | |jemná pšeničná krupice| | +-----------------+----------------------+ | |vločky | | | +-----------------+----------------------+ | |trhanka | | | +-----------------+----------------------+ | |kroupy |perličky | | | |lámanka | | | |malé kroupy | | | |ostatní kroupy | | +-----------------+----------------------+ | |jáhly | | | +-----------------+----------------------+ | |pohanka | | | +-----------------+----------------------+ | |klíčky | | | +-----------------+----------------------+ | |obiloviny pro | | | |přímou spotřebu | | | +-----------------+----------------------+ | |směsi z obilovin |musli | | | |sypká směs | | +-----------------+----------------------+ | |dlouhozrnná rýže |pololoupaná rýže | | |střednězrnná rýže|loupaná rýže | | |kulatozrnná rýže |neloupaná rýže | | | |parboiled rýže". | +----------------------+-----------------+----------------------+
17. V příloze č. 2 odstavci "Mouky" pododstavci "Fyzikální
a chemické požadavky" věta třetí zní:
"Mouky nesmějí být chemicky běleny".
Věta čtvrtá se zrušuje.
18. V příloze č. 2 tabulka 1 zní:
"Tabulka 1 +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ | Podskupina | Granulace *1 |Minerální látky (popel)*2| | | (velikost ok/propad) | (% hmot. v sušině) | | | (mikrom/%) | nejvýše | +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ |Mouky hladké | | | |z toho: | | | |pšeničná světlá |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 0,60 | |pšeničná polosvětlá |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 0,75 | |pšeničná chlebová |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 1,15 | |žitná světlá (výražková)| | 0,65 | |žitná tmavá (chlebová) | | 1,10 | +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ |Mouky polohrubé |366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75| 0,50 | +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ |Mouky hrubé |485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15| 0,50 | +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ |Mouky celozrnné pšeničné|2800/nejméně 96 | 1,90 | +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ *1 granulace velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok *2 minerální látky (popel) nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek".
19. V příloze č. 2 tabulka 3 zní:
"Tabulka 3 Krupice +----------------------+-----------------+-------------+----------------------- ---------+ | Druh | Minerální látky | Vlhkost | Granulace (mikrom/%) | | | (popel) |(% hmotnosti)| (velikost ok/propad) | | | (% hmotnosti | nejvýše | | | |v sušině) nejvýše| | | +----------------------+-----------------+-------------+----------------------- ---------+ |Krupice pšeničná | | | | |hrubá | 0,50 | 15,0 | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+----------------------- ---------+ |Krupice pšeničná | | | | |jemná | 0,50 | 15,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+----------------------- ---------+ |Krupice jemná pšeničná| | | | |dehydrovaná | 0,50 | 12,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+----------------------- ---------+ |Krupice kukuřičná | 0,90 | 15,0 | -". | +----------------------+-----------------+-------------+----------------------- ---------+
20. V příloze č. 2 tabulce 4 řádku "ovesné drcené" se hodnota
"0,5" zrušuje.
21. V příloze č. 2 tabulce 5 se za slova "Minerální látky"
vkládá slovo "(popel)".
22. V příloze č. 2 tabulce 8 se v nadpisu sloupce "Minerální
nečistoty" doplňuje odkaz "*4" a řádek "ostatní" se zrušuje.
23. V příloze č. 2 tabulce 9 řádek "Chuť" se za slovo
"pohanka" doplňuje slovo "loupaná".
24. V příloze č. 2 tabulce 10 se slovo "dehydrované"
nahrazuje slovy "tepelně stabilizované".
25. V příloze č. 2 tabulce 11 se za slova "Minerální
nečistoty" doplňuje odkaz "*4".
26. V příloze č. 2 tabulka 13 zní:
"Tabulka 13 Fyzikální a chemické požadavky +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |Směsi pro užití |Vlhkost v % nejvýše|Popel v % nejvýše| +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na chlebové výrobky | 14,0 | 4,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na pšeničné pečivo běžné | 14,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na pšeničné pečivo jemné | 14,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na šlehané nebo třené hmoty | 11,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu trvanlivého pečiva vč.| | | |perníků | 11,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu knedlíků | 15,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu smažených výrobků | 14,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu obilné kaše | 15,0 | - | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu moučníků bez cukru | 15,0 | - ". | +----------------------------------+-------------------+-----------------+
27. V příloze č. 6 tabulce 1 se v řádku "Vzhled a tvar" slova
"nebo druhů" zrušují a v řádku "Barva" a v řádku "Vůně a chuť" se
slova "nebo potravním doplňkům" zrušují.
28. V příloze č. 6 tabulka 2 zní:
"Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky +-------+---------------------+-------+---------+ | |těstoviny |nejméně| nejvýše | +-------+---------------------+-------+---------+ |Vlhkost|- sušené | - | 13 % | | |- nesušené | 20 % | 30 % | | |- zmrazené | 20 % | 38 % | | |- balené vakuově či | 20 % | 38 %". | | | v inertní atmosféře| | | +-------+---------------------+-------+---------+
29. V příloze č. 8 tabulka zní:
"Členění na druhy a skupiny +----------------+-------------------+ |Druh |Skupina | +----------------+-------------------+ |Chléb |pšeničný | | |žitný | | |žitno pšeničný | | |pšenično žitný | | |celozrnný | | |vícezrnný | | |speciální | +----------------+-------------------+ |Běžné pečivo |pšeničné | | |žitné | | |žitno pšeničné | | |pšenično žitné | | |celozrnné | | |vícezrnné | | |speciální | +----------------+-------------------+ |Jemné pečivo | | +----------------+-------------------+ |Trvanlivé pečivo|sušenky | | |ze šlehaných hmot | | |oplatky | | |perníky | | |suchary | | |preclíky | | |trvanlivé tyčinky | | |knäckebrot | | |crackerové pečivo | | |extrudované výrobky| | |pufované výrobky | | |macesy | | |piškoty". | +----------------+-------------------+
30. V příloze č. 10 tabulka zní:
"Přípustné záporné hmotnostní odchylky +-------------------------------------------+----------------+ |Chléb nebalený | nejvýše - 6 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Chléb balený | nejvýše - 5 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Běžné pečivo o hmotnosti do 300 g| nejvýše - 7 % | | nad 300 g| nejvýše - 6 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Jemné pečivo o hmotnosti do 150 g| nejvýše - 7 % | | nad 150 g| nejvýše - 6 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Trvanlivé pečivo o hmotnosti do 50 g| nejvýše - 11 % | | 51 - 100 g| nejvýše - 9 % | | 101 - 250 g| nejvýše - 7 % | | 251 - 500 g| nejvýše - 5 % | | nad 500 g| nejvýše - 3 %".| +-------------------------------------------+----------------+
31. V příloze č. 13 tabulka zní:
"Přípustné záporné hmotnostní odchylky +-------------------------------------+----------------------+ |Výrobky o hmotnosti do 150 g| nejvýše - 8 % | | nad 150 g| nejvýše - 7 % | +-------------------------------------+----------------------+