Odstavec předpisu 333/1997 Sb.
Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.6
Příl.6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin
Tabulka 1 Smyslové požadavky +------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+ | Vzhled a tvar | Odpovídají tržnímu druhu, spotřebitelské balení neobsahuje příměs jiných tvarů | | | těstovin nad 1 %. Povrch hladký, kompaktní, bez trhlin. U válcovaných těstovin | | | a u těstovin, kde většina povrchu je tvořena řezem (např. u tzv. hvězdiček), | | | může být povrch mírně drsný a moučný. Podíl zlomků může být maximálně 10 %. | | | Těstoviny se při dodržení podmínek uvedených v návodu nerozvařují, nejsou | | | lepkavé a zachovávají si svůj tvar i po uvaření. | +------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+ | Barva | Světlá, rovnoměrná v různých odstínech žluté, u vaječných těstovin odpovídající | | | počtu použitých vajec, u semolinových těstovin jantarová nebo v různých | | | tmavších odstínech žluté, u ostatních druhů odpovídá použitým surovinám nebo | | | přídatným látkám nebo látkám určeným k aromatizaci. | +------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+ | Vůně a chuť po uvaření | Příjemná, těstovinová, odpovídající použitým surovinám. | +------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+ Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky +--------------------------+--------------------------+--------------------------+--------------------------+ | | těstoviny | nejméně | nejvýše | +--------------------------+--------------------------+--------------------------+--------------------------+ | Vlhkost | - sušené | - | 13% | | | - nesušené | 20% | - | | | - zmrazené | 20% | 38% | | | - balené vakuově či | 20% | 38% | | | v inertní atmosféře | | | +--------------------------+--------------------------+--------------------------+--------------------------+