Odstavec předpisu 333/1997 Sb.
Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
§ 1
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) mlýnskými obilnými výrobky výrobky získané zpracováním jednoho nebo
více botanických druhů obilovin, pohanky nebo rýže vícestupňovým mlýnským postupem,
b) moukou mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilí a tříděný podle
velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitého obilných zrn, pohanky
a rýže,
c) krupicí mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilných
zrn v podobě hrubších částic zbavených slupky,
d) vločkami výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo bezpluchého
nebo zbaveného pluch, získané jeho mačkáním nebo příčným řezáním,
e) trhankou výrobek z vyčištěného obilného zrna, získaný šetrným drcením,
f) kroupami výrobky z vyčištěného obilného zrna, převážně z ječmene,
zbaveného obalových vrstev broušením,
g) lámankou zlomkové drobné netříděné obilné a pohankové kroupy,
h) jáhlami vyčištěná zrna prosa upravená loupáním a leštěním,
i) klíčky částice nebo šupinky nasládlé chuti získané při mlýnském zpracování
obilného zrna,
j) obilovinami pro přímou spotřebu vyčištěná, popřípadě dále jinak upravená
obilná zrna, zejména pšenice, žita, ječmene nebo ovsa,
k) směsmi z obilovin výrobky, jejichž převážný podíl tvoří mlýnské obilné
výrobky, k nimž jsou přidány další složky, určené pro přímou spotřebu nebo ke spotřebě
po tepelné úpravě,
l) instantními mlýnskými obilnými výrobky výrobky získané tepelnou úpravou,
m) rýží zrna získaná z kulturní rostliny rýže seté (Oryza sativa L.)
a jejích odrůd,
n) rýží neloupanou neloupané obilky rýže s celistvou vrchní slupkou,
o) rýží pololoupanou (natural) zrna rýže zbavená vrchní slupky (pluchy),
p) rýží loupanou zrna rýže zbavená všech částí oplodí a osemení a částečně
i klíčků,
r) rýží dlouhozrnnou rýže, jejíž zrno je průměrně 6 mm dlouhé a poměr
jeho délky a šířky je zpravidla více než 3,
s) rýží střednězrnnou rýže, jejíž průměrná délka zrna je mezi 5,2 mm
a 6,0 mm a poměr délky a šířky zrna je zpravidla nižší než 3,
t) rýží kulatozrnnou rýže, jejíž průměrná délka zrna je menší než 5,2
mm a poměr délky a šířky zrna méně než 2,
u) musli směs mlýnských obilných výrobků, upravených vločkováním, extrudováním
nebo jinou vhodnou technologií, k nimž jsou přidány další složky, zejména jádra suchých
plodů, sušené nebo jinak zpracované ovoce a látky upravující chuť, vůni nebo konzistenci.