Odstavec předpisu 333/1997 Sb.
Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
§ 11
§ 11
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) pekařskými výrobky výrobky získané tepelnou úpravou těst nebo hmot,
jejichž sušina je v převažujícím podílu tvořena mlýnskými obilnými výrobky s výjimkou
šlehaných hmot a sněhového pečiva,
b) chlebem pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě
droždím, ve tvaru veky, bochníku nebo
formový s výjimkou netradičních druhů chleba,
o hmotnosti nejméně 400 g s výjimkou krájeného
chleba a netradičních druhů chleba,
c) běžným pečivem tvarovaný pekařský výrobek vyrobený z pšeničné nebo
žitné mouky anebo jiných mlýnských obilných výrobků, přísad a přídatných látek, který
obsahuje méně než 8,2 % bezvodého tuku a méně než 5 % cukru, vztaženo na celkovou
hmotnost mlýnských obilných výrobků,
d) jemným pečivem pekařské výrobky získané tepelnou úpravou těst nebo
hmot s recepturním přídavkem nejméně 8,2 % bezvodého tuku nebo 5 % cukru na celkovou
hmotnost použitých mlýnských výrobků, popřípadě plněné různými náplněmi před pečením
nebo po upečení marmeládou, ovocnou pomazánkou, náplněmi mikrobiálně
stabilními při běžných podmínkách skladování, džemem nebo povidly nebo povrchově
upravené sypáním, polevou nebo glazurou,
e) trvanlivým pečivem výrobky vyrobené zejména z mouky, popřípadě dalších
surovin, přídatných látek a látek určených k aromatizaci, s obsahem vody nejvýše
10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16
%; popřípadě plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené,
f) pšeničným chlebem nebo pšeničným pečivem pekařský výrobek obsahující
nejméně 90% podíl mlýnských výrobků z pšenice z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,
g) žitným chlebem nebo žitným pečivem pekařský výrobek obsahující nejméně
90% podíl mlýnských výrobků ze žita z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,
h) žitno pšeničným chlebem nebo žitno pšeničným pečivem pekařský výrobek,
v jehož těstě musí být podíl žitných mlýnských výrobků vyšší než 50 % a pšeničných
mlýnských výrobků vyšší než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,
i) pšenično žitným chlebem nebo pšenično žitným pečivem pekařský výrobek,
v jehož těstě musí být podíl pšeničných mlýnských výrobků nejméně 50 % a žitných
mlýnských výrobků vyšší než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,
j) celozrnným chlebem nebo celozrnným pečivem pekařský výrobek, jehož
těsto musí obsahovat z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků nejméně 80 %
celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky,
k) vícezrnným chlebem nebo vícezrnným pečivem pekařský výrobek, do jehož
těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny
nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských
obilných výrobků,
l) speciálním druhem chleba nebo pečiva pekařský
výrobek, který obsahuje kromě mlýnských výrobků
ze pšenice a žita další složku, zejména
obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché
skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo
brambory, v množství nejméně 10 % z celkové
hmotnosti použitých mlýnských výrobků, nebo
netradiční druhy chleba typu pita chléb, arabský
chléb anebo obdobné druhy chleba plochého tvaru
o hmotnosti nižší než 400 g, které obsahují nejméně 50% podíl mlýnských výrobků a
jsou zpravidla
kypřené kvasem nebo droždím,
m) sušenkami výrobky získané upečením těsta, zejména chemicky kypřeného,
n) trvanlivým pečivem ze šlehaných hmot výrobky kypřené výhradně mechanicky,
jejichž základními surovinami jsou vaječný obsah a cukr,
o) oplatkami výrobky získané upečením tenké vrstvy těsta nebo hmoty kontaktním
způsobem ve formách,
p) perníkem pečené výrobky z chemicky kypřeného těsta s přídavkem koření
a neutralizovaného invertovaného cukerného roztoku nebo invertního cukru nebo medu,
r) suchary výrobky z těsta kypřeného chemicky nebo biologicky, po upečení
krájené na plátky a restované,
s) preclíky a trvanlivými tyčinkami výrobky z těsta, kypřeného chemicky
nebo biologicky, které musí být při pečení prosušeny v celém objemu,
t) crackerovým pečivem výrobky z laminovaných těst kypřených chemicky
nebo biologicky.