Odstavec předpisu 187/2023 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny
Příl.6

Příl. 6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost kávy
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
I     druh     I     vzhled     I     barva    I     vůně     I     chuť     I
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
I pražená káva I pražená kávová I kávově hnědá I kávová       I -            I
I zrnková      I zrna matná až  I              I              I              I
I              I s vyloučeným   I              I              I              I
I              I olejem na      I              I              I              I
I              I povrchu *)     I              I              I              I
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
I pražená káva I jednotně mletá I kávově hnědá I kávová       I -            I
I mletá        I                I              I              I              I
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
I kávový nálev I -              I -            I čistá kávová I velmi jemná  I
I              I                I              I až výrazně   I až výrazně   I
I              I                I              I ostrá        I ostrá        I
I              I                I              I              I kávová,      I
I              I                I              I              I hořká,       I
I              I                I              I              I nakyslá      I
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
I zelená káva  I zrna vyrovnané I namodralá až I typická pro  I  -           I
I              I velikosti,     I zelená,      I druh zelené  I              I
I              I plně vyvinutá, I případně až  I kávy, bez    I              I
I              I zdravá,        I nažloutlá,   I zatuchlého a I              I
I              I zpravidla      I vyrovnaná    I plísňového   I              I
I              I zbavená        I              I pachu        I              I
I              I osemení        I              I              I              I
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
I nálev ze     I -              I -            I jemná, popř. I jemná, mírně I
I zelené kávy  I                I              I po trávě,    I po kávě,     I
I              I                I              I "zelená",    I popř.        I
I              I                I              I bez cizích   I trávová      I
I              I                I              I pachů        I "zelená",    I
I              I                I              I              I nakyslá      I
I--------------I----------------I--------------I--------------I--------------I
 *) Pražená káva zrnková může obsahovat nejvýše 2,4 %  příměsi, kterou se 
    rozumí kávová zrna přepražená, černá nebo světlá, která se po rozlomení     
    vyznačují jinou vůní než kávovou.
Tabulka 2
Fyzikální a chemická požadavky na jakost kávy
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I
I           druh           I obsah kofeinu  I  vodný extrakt I    vlhkost    I
I                          I  v sušině v %  I   v sušině %   I  v % nejvíce  I
I                          I                I     nejméně    I               I
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I
I pražená káva             I nejméně 0,6    I 22             I 5             I
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I
I pražená káva bez kofeinu I nejvíce 0,1    I 19             I 5             I
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I
I                          I                I                I               I
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I
I                          I                I                I               I
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I
I zelená káva              I nejméně 0,6    I -              I 12            I
I--------------------------I----------------I----------------I---------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.