Odstavec předpisu 121/2023 Sb.
Nařízení Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb., o požadavcích na pokrmy
§ 5
§ 5
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
(1) Pokrmy se vyrábějí a uvádějí na trh v souladu s požadavky nařízení Komise
(ES) č. 2073/20053) ), a pokud je toto nařízení nestanoví, vyrábějí se a uvádějí
na trh podle požadavků stanovených v tabulkách č. 1 až 3 v příloze č. 2 k této vyhlášce
s ohledem na stanovení rizik ve smyslu čl. 1 nařízení Komise (ES) č. 2073/2005.
(2) Pro zajištění mikrobiologické bezpečnosti pokrmů musí vzorky odebrané z
míst a zařízení používaných při výrobě a uvádění pokrmů na trh splňovat požadavky
nařízení Komise (ES) č. 2073/2005, a pokud je toto nařízení nestanoví, musí splňovat
požadavky uvedené v tabulce č. 4 v příloze č. 2 k této vyhlášce s ohledem na stanovení
rizik ve smyslu čl. 1 nařízení Komise (ES) č. 2073/2005.
(3) Při kontrole mikrobiologických požadavků uvedených v tabulkách č. 1 až
4 v příloze č. 2 k této vyhlášce se postupuje v souladu s českými technickými normami,
které jsou stanoveny v tabulkách č. 1 až 4 v příloze č. 2 k této vyhlášce.
(4) Nejistota měření nesmí být zohledněna jako dodatečná tolerance, pokud jde
o hodnocení shody naměřené hodnoty s požadavky na mikrobiologickou bezpečnost pokrmů
podle limitní hodnoty ukazatele stanovené v tabulkách č. 1 až 4 v příloze č. 2 k
této vyhlášce.
3) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických
kritériích pro potraviny, v platném znění.