Odstavec předpisu 83/2023 Sb.
Nařízení Vlády České republiky č. 83/2023 Sb., o stanovení podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům
§ 20

§ 20
Základní celofaremní ekoplatba na plochu s víceletými produkčními plodinami
(1) Fond poskytne žadateli základní celofaremní ekoplatbu na plochu zemědělské půdy se zemědělskou kulturou plocha s víceletými produkčními plodinami
a) evidovanou v evidenci využití půdy na žadatele nejméně ode dne podání žádosti Fondu do 30. září roku podání žádosti a
b) obhospodařovanou žadatelem v roce podání žádosti po celou dobu, po kterou je evidována v evidenci využití půdy na žadatele podle písmene a).
(2) Žadatel, jehož výměra půdy evidované ke dni podání žádosti v evidenci využití půdy jako druh zemědělské kultury plocha s víceletými produkčními plodinami přesáhne 30 hektarů, hospodaří s organickou hmotou v hospodářském roce na nejméně 30 % výměry ploch s víceletými produkčními plodinami, které se na ploše nacházejí prvním rokem, prostřednictvím aplikace hnojiv podle přílohy č. 10 k tomuto nařízení.
(3) Pro přepočet aplikovaných hnojiv se použijí váhové koeficienty uvedené v příloze č. 10 k tomuto nařízení.
(4) Žadatel do 30. září roku podání žádosti zpracuje výpočet pro vyhodnocení hospodaření s organickou hmotou na plochách s víceletými produkčními plodinami podle přílohy č. 11 k tomuto nařízení, který předloží Fondu při provedení kontroly na místě. Kladné hodnoty znamenají splnění požadavku na hospodaření s organickou hmotou podle odstavce 2 na plochách s víceletými produkčními plodinami. Záporné hodnoty znamenají nesplnění tohoto požadavku.
(5) Pokud žadatel nesplnil na dílu půdního bloku nebo jeho části podmínku podle odstavce 1, Fond základní celofaremní ekoplatbu na plochu s víceletými produkčními plodinami na daný díl půdního bloku nebo jeho část neposkytne; plocha dílu půdního bloku nebo jeho část se nezahrne do plochy zjištěné.
(6) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na plochu s víceletými produkčními plodinami o 3 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 4, avšak předložil Fondu výpočet podle odstavce 4 ve lhůtě 30 dnů ode dne provedení kontroly na místě.
(7) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na plochu s víceletými produkčními plodinami o 5 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 2, přičemž výměra, na které nebyla podmínka splněna, činí nejvýše 15 % výměry nově založené plochy s víceletými produkčními plodinami.
(8) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na plochu s víceletými produkčními plodinami o 10 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 2, přičemž výměra, na které nebyla podmínka splněna, činí více než 15 % výměry nově založené plochy s víceletými produkčními plodinami.
(9) Fond žadateli neposkytne základní celofaremní ekoplatbu na plochu s víceletými produkčními plodinami, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 4 a nepředložil Fondu výpočet podle odstavce 4 ve lhůtě 30 dnů ode dne provedení kontroly na místě.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.