Odstavec předpisu 83/2023 Sb.
Nařízení Vlády České republiky č. 83/2023 Sb., o stanovení podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům
§ 18

§ 18
Základní celofaremní ekoplatba na chmelnici
(1) Fond poskytne žadateli základní celofaremní ekoplatbu na plochu zemědělské půdy se zemědělskou kulturou chmelnice
a) evidovanou v evidenci využití půdy na žadatele nejméně ode dne podání žádosti Fondu do 30. září roku podání žádosti a
b) obhospodařovanou žadatelem v roce podání žádosti po celou dobu, po kterou je evidována v evidenci využití půdy na žadatele podle písmene a).
(2) Žadatel na ploše zemědělské půdy evidované v evidenci využití půdy ke dni podání žádosti se zemědělskou kulturou chmelnice
a) provede mechanickou údržbu meziřadí a manipulačního prostoru, a to nejpozději do 31. srpna roku podání žádosti,
b) neaplikuje v období podle odstavce 1 písm. a) herbicidy v meziřadí a manipulačním prostoru chmelnice, s výjimkou postupu podle mimořádných rostlinolékařských opatření, a
c) hospodaří s organickou hmotou v hospodářském roce na ploše odpovídající podílu nejméně 30 % výměry chmelnic evidované na žadatele ke dni podání žádosti v evidenci využití půdy prostřednictvím opatření podle přílohy č. 8 k tomuto nařízení.
(3) Pro přepočet aplikovaných hnojiv nebo ploch jednotlivých opatření se použijí váhové koeficienty uvedené v příloze č. 8 k tomuto nařízení.
(4) Žadatel do 30. září roku podání žádosti zpracuje výpočet pro vyhodnocení hospodaření s organickou hmotou ve chmelnici podle přílohy č. 9 k tomuto nařízení, který předloží Fondu při provedení kontroly na místě. V případě, že hodnota výpočtu podle tabulky č. 5 v příloze č. 9 k tomuto nařízení je pro příslušný hospodářský rok záporná, žadatel do 30. září roku podání žádosti dále zpracuje výpočty za 2 předchozí hospodářské roky, které předloží Fondu při provedení kontroly na místě. Kladné hodnoty znamenají splnění požadavku na hospodaření s organickou hmotou podle odstavce 2 písm. c) ve chmelnici. Záporné hodnoty znamenají nesplnění tohoto požadavku.
(5) Pokud žadatel nesplnil na dílu půdního bloku nebo jeho části podmínku podle odstavce 1, Fond základní celofaremní ekoplatbu na chmelnici na daný díl půdního bloku nebo jeho část neposkytne; plocha dílu půdního bloku nebo jeho část se nezahrne do plochy zjištěné.
(6) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na chmelnici o 3 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 4, avšak předložil Fondu výpočet podle odstavce 4 ve lhůtě 30 dnů ode dne provedení kontroly na místě.
(7) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na chmelnici o 5 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 2 písm. c), přičemž výměra, na které nebyla podmínka splněna, činí nejvýše 15 % výměry chmelnic.
(8) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na chmelnici o 10 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 2 písm. c), přičemž výměra, na které nebyla podmínka splněna, činí více než 15 % celkové výměry chmelnice.
(9) Fond žadateli sníží základní celofaremní ekoplatbu na chmelnici o 50 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 2 písm. a) nebo b).
(10) Fond žadateli neposkytne základní celofaremní ekoplatbu na chmelnici, pokud žadatel nesplnil podmínku podle odstavce 4 a nepředložil Fondu výpočet podle odstavce 4 ve lhůtě 30 dnů ode dne provedení kontroly na místě.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.